Sanzaru: moderne gastronomie en Nikkei inspiratie

Sanzarù is de Japanse naam voor het oosterse filosofische concept van de drie apen der wijsheid. De naam weerspiegelt een keuken die de zintuigen stimuleert en ons aanmoedigt om te luisteren, te kijken en te proeven. Om onze smaakpapillen te prikkelen, biedt chef-kok Nathan Urbanowiez moderne gastronomie die zich graag laat beïnvloeden door smaken uit de hele wereld. Zijn menu’s zijn gebaseerd op seizoensproducten en het marktaanbod met respect voor de lokale herkomst.

Het restaurant dat zijn deuren opende in het centrum van Sint-Pieters-Woluwe, werd in 2017 overgenomen door het huidige team onder leiding van de broers Maxime en Cédric Gillet. Op de kaart vinden de gasten Nikkei gerechten, wat staat voor de verfijnde combinatie van Japanse en Peruaanse specialiteiten. De benaming verwees oorspronkelijk naar de Japanse immigranten die aan het einde van de 19de eeuw in Zuid-Amerika en meer bepaald in Peru neerstreken, om te werken aan de aanleg van het spoorwegnet.

Nieuw concept sinds 2022

Tijdens zijn begindagen serveerde Sanzarù een uitgebreid menu van gerechten om te delen, maar in 2022 stapte het restaurant af van dit concept en koos het resoluut voor een moderne gastronomische keuken geïnspireerd door Japan en Zuid-Amerika, maar dan met kleine accenten. Gasten kunnen à la carte eten of zich laten verrassen door het Umami of plantaardige menu, allebei goed voor zes gangen vol verfijnd genot. Zowel de gerechten als de wijnkaart veranderen om de zes weken, dus bij elk bezoek ontdekken trouwe fans iets nieuws, graag toegelicht door maître d’hôtel Lionel Thyssen.

Verrassend kader

De verrassende architectuur, ontworpen door Atelier Anne Catherine Lalmand, bleef onveranderd. Op de smetteloze muren prijken kleurrijke en door de natuur geïnspireerde fresco’s van de Belgische kunstenaar Marcin Sobolev. Omdat die erg gehecht is aan zijn Russische en Poolse afkomst, tradities, folklore en de verhalen die zijn grootmoeder hem vroeger vertelde, creëerde de artiest een bewerking die put uit zijn Russische ziel en refereert aan de filosofie van Sanzarù.

Ook bijzonder origineel is het opmerkelijke huis waar Sanzarù gevestigd is. De prachtige villa die geklasseerd is, ligt aan de statige Tervurenlaan. Ze werd ontworpen door de Belgische architecten Adrien en Yvan Blomme en gebouwd in 1937 als onderdeel van de modernistische classicistische beweging.

De chef-kok, Nathan Urbanowiez, is afgestudeerd aan de provinciale hotelschool in Namen. Hij werkte vervolgens in verschillende Brusselse toprestaurants, van Ventre Saint-Gris tot Bon-Bon, en stond ook een aantal jaren in de keuken van Le Coriandre. Door zijn passie voor koken bood hij nog voor zijn dertigste zijn diensten als chef aan bij Sanzarù. Hij koestert de ambitie ooit een ster te veroveren dankzij de nieuwe richting die hij de keuken meegaf. In de zaal beheerst maître Lionel Thyssen de kunst van gastvrijheid tot in de puntjes en sublimeert met zijn persoonlijke toets de gastronomische ervaring.

De vernieuwde keuken is voor chef Nathan eveneens een basis om nieuwe uitdagingen aan te gaan. De pairing van Metusalem ron, origineel opgericht in Cuba in 1872 maar onertussen geproduceerd in de Dominikaanse republiek, met zijn Japanse en Peruviaanse inspiratie  is er een typisch voorbeeld van.

Als appetizer met Ron Matusalem Gran reserva15 punch, serveerde hij krokante ceviches van zeebrasem met leche del tigre, kokosmelk en aji amarillo en een keizerlijke goudkaviaar met ingelegde rode uiengel. De starter met Ron Matusalem Insolito bestond uit een gerookte heirloom, tomaat kokkelsap, een lavas gel en komkommer selderijgel. Het hoofdgerecht, een succulente creatie van blanquette van kalfsvlees met gebakken sushirijst, gekarameliseerd zoet brood en passievrucht kreeg een Ron Matusalem Gran reserva 15 als compagnon. Als afsluiter een Ron Matusalem Gran reserva 23 met een perzikillusie, kalamansi, witte chocolade praline en hazelnoot praliné ijs.  Gedurfd maar alleszins super lekker.

Sanzarù

Tervurenlaan 192, 1050 Sint-Pieters-Woluwe

Open van dinsdag tot zaterdagmiddag van 12 tot 14u en van 19 tot 22u30

sanzaru.be