Simplesmente … Vinho – Bairrada II – Quinta das Bageiras

Mário Sérgio Alves Nuno – XPTO-factor: wijnen zonder concessies.

De wijnen van Quinta das Bágeiras die momenteel worden aangeboden zijn het levenswerk van drie generaties. Na jarenlang wijngaarden te hebben geëxploiteerd waarvan de druiven aan wijnmaker werden verkocht zijn we aldus Maria Sergio in 1989 op de eigen boerderij begonnen met het bottelen van onze wijnen. Onze eerste rode reserva 1987 behaalde meteen een derde prijs op een nationale wedstrijd van IVV terwijl onze branco1989 een eervolle vermelding kreeg van de Confraria van Enófilos Bairrada.

In 1990, het jaar van de viering van het eeuwfeest van de mousserende Bairrada, werd een eerste sprankelende wijn getest, project dat de Quinta een boost gaf, waarop werd beslist om voortaan ook een mousserende wijn in het aanbod te integreren. Sedertdien is Quinta das Bageiras ongetwijfeld uitgegroeid tot één van de referenties voor mousserende wijnen in Portugal,

Stap voor stap, altijd met een sterke teamgeest, werden de wijngaarden verbeterd om een mooiere productie te bekomen en betere eindproducten aan de chai te kunnen leveren. Als gevolg van deze inspanningen en toewijding, noteerde Quinta das Bageiras door de jaren heen betere quota van critici maar was het vooral de consument die zijn waardering voor de wijn etaleerde.

Als beloning voor zijn inzet voor een verantwoorde wijnbouw werd  Mário Sérgio Alves Nuno in 2004 verkozen tot landbouwer van het jaar in Portugal. Hij wil bouwend op de vorige generaties, doorgaan met zijn wijnproductie, leuke en fijne mousserende wijnen, een natuurlijke sprankelende Gross zonder toegevoegde suikers, stevige rode wijnen en witte wijnen van grote duurzaamheid, maar ook sterke dranken, in een eigen oud-traditionele Bairradastijl zonder te standaardiseren, maar de wijnen toch steeds de nodige flesrijping hebben. Net door deze diversiteit en passie krijgen ze complexiteit en bewaarpotentieel zodat zelfs zijn eenvoudige ‘colheita’ wit en rood tot toppers uitgroeien..

Op de proeftafel:

Bruto Natural Rose 2015:

Assemblage van Matria Gomes, Bical, Rabo do Ovelha en Baga. Vinificatie volgens de methode traditionnelle met alcoholische gisting in inox. Na botteling krijgen de stille wijnen een hergisting op fles. Een minimum rijping van 1 jaar is nodig om het etiket spumante te mogen dragen maar hier rijpen de wijnen veel langer, in casu 18 maanden, rijping die enkel zin heeft wanneer de wijnen voldoende kwaliteit hebben. Bij Mario Sergio is de regel voor de mousserende wijnen vrij simpel, ‘Bruto Natural’ of niets. Dit betekent dat er bepaalde millésimes geen mousserende wijnen worden aangemaakt. Bovendien wordt er nooit suiker toegevoegd (dosage) aan zijn espumantes, waardoor ze een maximale zuiverheid behouden.

In het glas een leuke oranjekleur met ragfijne bubbeltjes die in de neus prikkelende fruitige aroma’s opwerpen en in de mond een intense frisheid en fruitigheid tentoon spreiden.bageiras-7454

Chumbado reserva 2015

Assemblage van Baga en Touriga Nacional. Alc.13,50% Vinificatie in open betonnen lagers gedurende 5 tot 8 dagen met behoud van de steeltjes rijping naar het einde van de gisting verhuist de wijn naar houten vaten waar hij tot 18 maanden rijpt; botteling zonder klaring noch filtering. Een wijn met stevige kleur, fruitige aroma’s, complex en volrond in de mond met leuke afdronk zoals van een traditionele Bairrada wordt verwacht.

Garrafeira 2013:

Assemblage van Bical en Maria Gomes, 13.5 alc vol. Afkomstig van ranken van minstens 75 jaar oud, gevinifieerd in open tanks en rijping in oude Madeira vaten.

In de neus delicate toetsen van citrus, lichte kruidige hints, fris en leuk fruitig volume. In de mond krijgen we een complexe wijn met leuke aciditeit en gezellig karakter, mooi frisse afdronk met elegante lange afdronk.

Avo Fausto wit 2016:

Een 100% Maria Gomez wijn, gemaakt volgens het recept van Mario’s grootvader, leuke authenticiteit bij 13.5% alc vol met duidelijke hints naar de Bourgondische levensstijl.

In de neus leuke florale aroma’s met subtiele fruitige hints. In de mond een wijn boordevol smaak met fruitige toetsen, zeer elegant en mooie afdronk.

Avu Fausto rood 2015:

Assemblage van Baga en Tourige Nacional, druiven van oude aangrenzende percelen. Fermentatie gedurende een week in open lagares, remontage in oude Madeira vaten met eindfermentatie en rijping in gebruikte vaten van Franse eik.

Mooie kleur met zeer fruitige aroma’s in de neus. Stevige aanzet in de mond, mooi karaktervol met frisse aciditeit en subtiele tannines, leuke evenwichtige wijn met zeer elegante afdronk.

Pai Abel rood 2015:

Assemblage van Touriga Nacional en Baga. Fermentatie in open lagares, remontage in Madeiravaten en eindrijping in gebruikte vaten van Franse eik.

In de neus aroma’s van rijp rood fruit met toetsen van balsamico en nariz. In de mond mooi volrond met rijke textuur, subtiele toetsen van zwarte thee, rustiek, klassieke wijn met lange en rijke afdronk.