Simplesmente … Vinho – Bairrada III – Luis Pato

Luís Pato – XPTO-factor: innovatieve traditie

Sinds de 18de eeuw produceert de familie Pato wijnen in de Quinta do Ribeirinho. João Pato begon in 1970 met het bottelen van zijn eigen wijn uit de wijngaarden en werd de eerste onafhankelijke bottelaar in de regio Bairrada.

Zijn zoon Luis Pato erfde zijn non-conformistische geest maar eveneens zijn pionierszin en zorgt sinds de oogst van 1980 voor de Quinta. De wijn uit de eerste vintage van Luis is trouwens van uitzonderlijke kwaliteit en absolute zeldzaamheid, hij wordt door kenners als een uniek pareltje omschreven.

Luis Pato zorgde voor een revolutie in de kelder en organiseerde deze op een manier die de creatie van wijnen in een moderne stijl mogelijk maakt, zonder het karakter van de traditionele kasten te verwaarlozen. Maar hij was niet alleen een innovator maar evenzeer een voortrekker die door een professionele houding als producent, een moedige en dynamische marketingstrategie ontwikkelde, de aandacht trok van de internationale markten voor zijn wijnproductie, bekend op de Europese, Amerikaanse en Aziatische markten. Hij werd en is nog steeds een symbool van de hedendaagse Portugese Quinta, quinta die wijnen produceert met een kenmerkende en geweldige kwaliteit.

Vandaag de dag telt zijn wijndomein ruim 60 ha, het erfgoed van de familie Pato en de familie Melo Campos. Voor de productie van rode wijn (en rosé mousserende wijn) gebruikt hij Portugese druivensoorten zoals Baga, Tinto Caõ en Touriga Nacion, deze wijnstokken beslaan ruim 64% van zijn domein. Voor de witte en mousserende  wijn selecteert Luis Pato de beste trossen van ranken van Maria Gomes, Bical, Cerceal en Sercialinho.

Het is met deze “traditie van innovatie” dat Luis Pato zijn nieuwste creaties presenteert: Fernão Pires (rood!), Mousserend Baga volgens de oude methode (met een enkele gisting), en een rode wijn van Berry zonder toevoeging van zwavel. Luis is en blijft in de wijngaarden en chai een figuurlijke creatieve rebel. Enkele van zijn nieuwste creaties ontstonden naar aanleiding van de geboorte van zijn kleinkinderen. Een van Luis dochters verwacht tegen de zomer een nieuwe telg, iedereen weet dat hij op een nieuwigheid broedt en kijkt belangstellend uit naar het resultaat…

Op de proeftafel:

Pato Rebel 2010:

Assemblage 90% Baga, 9% Touriga Nacional en 1% Bical. Wijn die de vele mogelijkheden van de Baga-druif onderstreept. Door kortere maceratie met strikte temperatuurcontrole bekomt men een wijn die vrij snel voor consumptie beschikbaar is. Wanneer men de Baga-druif met internationale componenten wil omringen om eenzelfde smaakresultaat te bekomen moet men opteren voor de Nebbiolo uit de Italiaanse Barollo regio en de Pinot Noir uit Bourgogne.

Leuke aroma’s van zwart fruit en bessen, donkere chocolade en pijnboompitten. Volronde aanzet, toch behoorlijk elegant en subtiele hints van bloemen sieren het middenpalet.

Past bij rood vlees, gegrild vlees en vis in ovenbereidingen.

João Pato 2011:

Dominantie van Touriga Nacional in de assemblage, frisse jonge wijn, leuke Baga variante. Kersen en violetaroma’s met fijne accenten van zwarte bes en aardbei.

Verkiest gegrild vlees als compagnon, leuk drinkbaar als jonge wijn maar toch een bewaarcapaciteit tot 10 jaar.

Vinhas Velhas rood 2007:

Afkomstig van Baga-druiven van terroirs van kalk en klei, ranken van minstens 40 jaar. Druiven van de 2de pluk eind september na eerste pluk voor schuimwijn.

Gevinifieerd in roestvrijstalen tanks gedurende 10 dagen, maturatie in gebruikte vaten van 650l gedurende12 maand, bewaarcapaciteit tot 15 jaar. 12.9 alc vol

Past bij wild en rood vlees

Vinhas Velhas wit:

Assemblage 50% Bical,25% Cesceal en 25% Sercialinho, afkomstig van ranken op een eerdere zanderige terroir.

Fermentatie en maceratie in roestvrijstalen tanks. Frisse aroma’s met leuke kleur en pittige fruitige accenten

Vinha Formal wit 2011:

100% Bicaldruif afkomstig van de heuvelruggen van Ois dio Bairro tegenover Serra de Baçaco, deels kalk, deels klei terroirs.

Fermentatie en maceratie in nieuw Allier-eik gedurende 8 maanden. Leuke klassieke en frisse toetsen.  Past bij diverse visbereidingen, sushi en zachte schapenkazen

Sparkling Vinha Formal 2009:

Assemblage 70% Touriga Nacional en 30% Bical. Fermentatie in tweedejaars eik gedurende 30 dagen, rijpt op fles gedurende 9 mand. 500 flessen worden behouden voor verkoop na 2 en 3 jaar zodat alle aroma’s van deze nobele rassen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Leuk bij geroosterd vlees, zoete desserts en zeevruchten

Sparkling wine Touriga Nacional:l-pato-1347

100% Touriga Nacional geteeld  zand en klei-kalkterroirs met oogst begin september om voldoende aciditeit en kwaliteit te behouden.

Fermenteert in roestvrijstaal onder gecontroleerde temperatuur. Na stabilisatie gebotteld voor 2de fermentatie in fles, nadien degorgement. Mooie aroma’s van kers en violet. Past bij vis en geroosterd vlees.

Fernão Pires 2012:

Gecreëerd om de geboorte van zijn kleinzoon Fernão te vieren. Blend van 94£ Fernao Pires en 6% Baga, samen vergist in kleine lagares gedurende een 10-tal dagen met handmatige battonnage.

In het glas een mooie en lichte robijnrode kleur. Ontwikkeld in de neus uiteenlopende aroma’s, de eerste toetsen van gekonfijt fruit met lichte kruidige toetsen worden aangevuld met hints van zeer rijp rood fruit en subtiele accenten van kreupelhout. In de mond een droge volronde aanzet met gezellige tannines en mooie structuur, aangename afdronk.

Naranja di Madeira 2016:

Gecreëerd om de geboorte van zijn kleindochter Madalena te vieren. Leuke licht oranje kleur met verrassende aroma’s van sinaas. Heerlijke frisse wijn, licht zoet op basis van Baga-druiven met 12.5% alc vol.