Singular Estates – De Sherry revolutie (5/9)

Wijnhuis Gonzalez Bayass- Jerez- gaat er prat op dat een van zijn juweeltjes, nl de sherry, een culinaire revolutie heeft ontketend. Sherry is inderdaad meer dan een ‘simpel’ aperitiefje… het is eveneens een wijn die met de nodige ferve, een stijlvolle maaltijd op perfecte wijze kan ‘pairen’.

De Jerez wijngaarden die deze bekende wijn produceren en het officiële sherry label mogen dragen strekken zich uit over zowat 7000 ha. Hun ligging, de limestone ondergrond, de hoogte, het aantal zonne-uren en de nabijheid van de zee zijn de basiselementen die het dragen van het label moeten rechtvaardigen. De beste ‘pagos’ zijn deze met een albariza ondergrond en bevinden zich voornamelijk in de regio Jerez superieur. Wijnhuis Gonzalez Byass baat voor de aanmaak van zijn sherry, ruim 700 ha wijngaarden uit die zich alle in deze regio bevinden. Naast de geciteerde basiselementen zijn er drie wijnrassen die voor de productie van sherry in aanmerking komen, nl Palomino, Pedro Ximenez en Moscatel. Met maar liefst 27 ha Pedro Ximenez beschikt Gonzale Bayss trouwens over de grootste oppervlakte van dit druivenras in de regio Jerez.

Kenmerkend is de ‘flor’ een soort schimmel die de Fino en Amontillado wijnen tegen oxydatie beschermt waardoor ze hun typisch droog en scherp karakter meekrijgen. Door de introductie van een solera-systeem is Gonzalez Byass erin geslaagd om jaar na jaar dezelfde kwaliteitswijn aan te bieden. Het solara-systeem bepaalt de assemblage regels die moeten worden nageleefd om de vooropgestelde kwaliteit te realiseren.

Het karakter van de Tio Pepe, de sherry van deze producent, werd 180 jaar terug uitgetekend. Tio Pepe of Uncle Joe was de persoon die de oprichter van Gonzalez Byass bijstond bij het maken van de wijnen. Zijn favoriete wijn was de Fino die vrij snel als Tio Pepe werd aangestipt.

In de kelder van Gonzalez Byass in Jerez liggen meer dan 85.000 vaten wijn opgeslagen waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn. Een uniek juweeltje dat de producent toelaat om jaar na jaar kwalitatieve producten aan het uitgebreide klantenpotentieel aan te bieden. De wijnkelders bezoeken is een onweerstaanbaar avontuur beleven, is teruggaan in de tijd, maar is ook de toekomst ontdekken. De productie van sherry in dit wijnhuis spitst zich toe op de gamma’s Las Palmas, VORS en Gama Superia.

De uitdaging van een food pairing met sherry als ideale wijn, kreeg gestalte tijdens onze lunch in het wijnhuis. Het voorgerecht van zeeduivel en garnalen kreeg het gezelschap van de Fino Una Palma en Fino Dos Palmas, het hoofdgerecht patrijs met rijst en groenten werd vergezeld door een 30 jaar oude Del Duque, terwijl de chocolademousse met ijscrème van sinaasappel werd ondersteund door een Matusalem!

Op de proeftafel:

Una Palma:

goudgele kleur met groene glinsteringen, licht dominante hints van de flor met subtiele oxydatieve toetsen. Volrond in de mond, mooi droog met licht bittere afdronk.

Dos Palmas:

Mooie gele kleur met felle groene glinsteringen. Intense aroma’s in de neus, door de lange rijping krijgen de oxydatieve toetsen langzaam de bovenhand op de biologische oudering. Leuke aanzet in de mond met gezellige bittere toetsen.

Del Duque:

Rijping van 30 jaar met amontillado volgens een 300 jaar oud procede. Donkergoudkleurig met doordringende aroma’s door rijping op gist. Toetsen van gedroogd fruit en hout. In de mond mooi droog, gestructureerd en krachtig met lange aromatische afdronk

Matusalem:

Leuke zoete wijn, assemblage van 75% Palomino en 25% Pedro Ximenez, rijpte minstens 30 jaar op hout, intens mahoniehoutkleurig. In de neus uitgesproken aroma’s van gedroogd fruit, dadels, rozijnen en kruidige delicate houttoetsen In de mond gezellig en aangenaam, licht vettig, zeer complex en mooi fruitig, geconcentreerde lange afdronk.