Singular Estates – Meesterblender Antonio Flores (6/9)

’n Degustatie van de Sherrywijnen van Gonzalez Byass betekent zich verrijken met unieke smaakaroma’s en delicate hints. Ten huize Tio Pepe kan men ook aan een andere uitzonderlijke degustatie deelnemen, onder leiding van meesterblender Antonio Flores die in 2009 en 2016 tot ‘s werelds beste wijnmaker werd gekroond. Hij kreeg recent assistentie van zijn dochter Silvia, eveneens sommelier die in de voetsporen van haar vader en grootvader treedt, en op termijn eveneens tot meesterblender wil uitgroeien.

Op de proeftafel:

5 uiteenlopende wijnen gaande van een traditionele witte wijn tot een unieke Noe, VORS, een uitgelezen en zeldzame sherry.

Tio Pepe Palomino:

Geteeld op terroirs met 60% kalkresidu waardoor het water kan worden opgeslagen, ideaal om te gebruiken tijdens de warme zomermaanden gezien irrigatie niet is toegestaan. De regio beschikt over een microklimaat met uitgesproken atlantische invloeden en de rivieren Guadalquivira en Guadelete. Warme zomerwinden uit Afrika brengen tot 70% humiditeit terwijl de jaarlijkse neerslag zowat 600l/m² bedraagt.

Manuele oogst en transport naar de chai in boxen van 15 kg. De Palominodruiven worden pneumatisch geperst, enkel de sappen van de 1ste persing worden voor deze wijn gebruikt, na fermentatie hebben de sappen 11 tot 12% alc vol, percentage dat door gisting tot 15% oploopt. De wijnen rijpen minstens 4 jaar onder het traditioneel solara-systeem.

In het glas een leuke doorschijnende gele kleur en licht plakkerig. In de neus een mooi aromaboeket, elegante toetsen van gerookte amandelen en leuk evenwichtig. In de mond een mooie aanzet met fruitige toetsen, hints van amandel, verrassend fris met subtiele toetsen van eik en leuke complexe afdronk.

Fino Anado 2010 & 2011

Leuke elegante wijnen die door hun fruitig en gezellig karakter op leuke manier de unieke terroirs tot leven brengen. De Palomino druiven voor het millesime 2011 zijn afkomstig van wijngaarden in Carpascal en Macharnudo die ondanks de hete zomer toch meer dan 600l/m² neerslag moesten verwerken, een samenspel dat zorgde voor een leuke consistente maturatie.

Een leuke gele kleur in het glas verrast met frissen aromatische toetsen in de neus terwijl we in de mond een evenwichtige, licht complexe wijn ervaren.

Het wijnjaar 2010 werd op dezelfde terroirs gekenmerkt door een overvloedige neerslag, meer dan 1000l/m² wat in sommige wijngaarden meer dan 66% extra regen boven het jaargemiddelde betekende. Een warme zomer met hete en droge Levante-winden bracht soelaas en zorgde voor een trage rijping met hoogkwalitatieve druiven.

In het glas een felle gele kleur met mooie aromatische hints in de neus. In de mond toont de wijn onmiddellijk zijn uitzonderlijk karakter met stevige fruitige toetsen, op het middenpalet mooie volle hints, gezellige complexiteit en mooi aromatisch afdronk.

XC Palo Cortado – vintage 1990

Een 100% Palomino wijn aangemaakt volgens een 300 jaar oude traditie, waarbij voor het concept ‘there & back’ wordt gekozen, het is derhalve een uitzonderlijke wijn boordevol charisma en karakter.

Na een lange rijpingsperiode werden de 250l eiken vaten op het Spaanse trainingschip Buque Escuela geladen dat in februari 2018 voor een trip van 6 maand de haven van Cadiz verliet. Deze 90ste trip van het schip eindige op 11 augustus 2018 in Cadiz. Slechts twee vaten overleefden de trip zodat slechts een beperkte hoeveelheid wijn kon worden gebotteld om een terechte ‘limited edition’ te vormen.

Deze amberkleurige Palo Cortado is leuk krachtig en complex. In de neus mooie hints van sinaasappel en delicate maar elegante toetsen van koper. Ook subtiele hints van hout, zoeterige accenten en fijne aroma’s van geroosterde noten. In de mond een stevige volronde aanzet, elegant, boordevol complexiteit en mooi zachte afdronk. De golven en de oceaan hebben onbetwistbaar hun invloed op de uiteindelijke wijn met eigen grandeur, uitgesproken karaktervol en complex.

Noé:

Een 100% Pedro Ximenezdruif geteeld op Albarila terroirs. Na een manuele oogst vindt een eigen rijpingsproces. De druiven worden na de oogst een tijdlang, normaal twee weken, op ‘asoleo’ matten in de zon te drogen gelegd in de wijngaarden zodat ze tot 40% volume verliezen, door de verdamping van het water vindt een duidelijke suikerconcentratie plaats.

Nadien worden ze stevig geperst, quasi identiek aan de olijfpersing, de fermentatie start onmiddellijk maar door de suikerconcentratie stopt deze bij circa 7% alc vol, na toevoeging van alcohol tot 15% vol start het traditionele solera-systeem waarbij de rijping tot 30 jaar uitloopt en dit alles in Amerikaanse eiken vaten.

In het glas een mooie intense ebenhoutenkleur. In de neus krijgen we een ruim aromapalet met toetsen van vijgen, koffie en licht kruidige accenten. In de mond heerlijk zoet met zijdezacht karakter maar wel verrassend fris.