Rooden Scilt – Erps-Kwerps: betaalbare gastronomie

De nieuwe inrichting die topchef Hans Jurgen Porteman samen met zijn echtgenote Regine enige tijd terug meegaf aan het restaurant Rooden Scilt waar ze nu toch al meer dan 20 jaar actief zijn, slaat overduidelijk aan.

De meest opvallende wijziging is ongetwijfeld het verwijderen van de klassieke voederbak die het restaurant in tweëen splitste. Bovendien kreeg het interieur een nieuw fleurig en fris tintje waardoor het samenspel van witte tinten en de oude historische muren, ruimte en licht weerspiegelen. Dit onweerstaanbaar ‘wow’ effect wordt aangemoedigd door een aangename, leuke tafeldecoratie. Samen met het restaurant kreeg ook de inkomhal en het salon een aangepaste decoratie.

Met zijn betaalbare gastronomie zorgt de chef anderzijds voor een degelijke klassieke keuken op basis van dagverse kwalitatieve ingrediënten die de gasten optimaal verwennen. Hans laat doelbewust de vluchtige bereidingen van schuimpjes en mousses terzijde en fixeert zich op smaakvolle basisproducten.

Tegelijk met het vernieuwde decor lanceert meesterkok Hans, onder het globale motto ‘betaalbare gastronomie’ enkele nieuwe formules met meerdere blikvangers. “Inn” en “Bouillabaisse”. De fijnproever krijgt in de formule ‘Inn’ een keuze uit drie kleine voorgerechten en een keuze uit drie gastro-hoofdgerechten. In de formule ‘Bouillabaisse’ krijgt met een scampi als proevertje, gevolgd door een ruim geserveerde bouillabaisse met een klein dessert als afsluiter. Met zijn creatie bouillabaisse zorgt Hans voor een unieke bereiding van een leuke visschotel zoals deze in een erg ruime omgeving niet voorhanden is.

Met zijn betaalbare gastronomie zorgt de chef anderzijds voor een degelijke klassieke keuken op basis van dagverse kwalitatieve ingrediënten die de gasten optimaal verwennen. Hans laat doelbewust de vluchtige bereidingen van schuimpjes en mousses terzijde en fixeert zich op smaakvolle basisproducten.

Onder de hoofding Régine’s lunch en Régine’s lunch plus, lanceert het Rooden Scilt twee lunchformules respectievelijk aan 19 en 30€. Régine’s lunch bestaat uit huisgemaakte soep en een keuze uit vis of vlees, Régine’s lunch plus laat een keuze uit 3 suggesties voorgerechten, keuze vis of vlees. Deze formules worden enkel ’s middags geserveerd op donder-, vrijdag en zaterdagmiddag. Het menu op weekdagen, 46€, laat een keuze uit 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en dessert. Uitgezochte wijnen worden aan 16€ per persoon verrekend. Het Weekend menu met een extraatje kost 48€. Op zondagmiddag serveert het Rooden Scilt ook een gastronomisch seniorenmenu, bestaande uit een soepje en keuze uit 5 hoofdgerechten en dit aan 34€.

Voor wie los van deze basisformules een etentje voor meerdere personen wil organiseren, vindt zeker zijn gading in de ‘friends table’, een all-in formule voor 45€ en beschikbaar na reservatie vanaf 10 personen. Tot de specialiteitenmenu’s van het restaurant behoren eveneens een kreeftenmenu, 68€, bouillabaisse 36€ en een côte à l’os, 38€, ook deze menu’s zijn enkel na reservatie en voor de volledige tafel beschikbaar.

Een van de absolute klassiekers van het Rooden Scilt is het senioren-seizoenmenu dat meermaals per jaar wordt geserveerd. De wintereditie gaat op vrijdag 18 januari aan 55€ en bestaat uit huisaperitief met hapjes, Oostendse noordzeesoep, filet van marcassin, assortimentsbordje rond chocolade en een koffie, met uitgezochte wijnen kost dit menu 65€. Bij overbooking wordt dit menu ook op zaterdagmiddag 19 januari geserveerd, reservatie is een absolute must.

Wij genoten bij onze degustatie van een smeuïge eendenlever met mooi garnituur, heerlijk toastje en zoetige confituur, maar evenzeer van een stoofpotje van sint jacobsvruchten met bouillabaisse met fijne puree en figuurlijk uitdagende gamba als decoratie. Ongewoon qua presentatie maar wel lekker.

Als hoofdgerecht serveerde Hans midden het wildseizoen ook enkele aangepaste creaties. Enerzijds opteerden we voor een hertenfilet, mooi mals met geurig winterassortiment, filet die jammer genoeg net het stadium rosé achter zich liet maar gelukkig mooi sappig bleef. Ook onze fazant bleef erg lekker en bijzonder zacht, een mooie bereiding, deels fine champagne, deels brabançonne, met krokante kroketjes, fijn romig sausje, appel met veenbes en wintergarnituur. Een geheel dat met verrassende dessertjes werd bekroond.

Rooden Scilt – Dorpsplein 7 – 3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)

Tel 02- 759 94 44 – www.roodenscilt.be

Restaurant geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:2 minuten

leuk gezellig interieur

zeer attente bediening

dagverse kwalitatieve ingrediënten

evenwichtig smaakpalet met leuke persoonlijke accenten van de chef

Delta: prachtig gerestaureerd historisch pand 15de eeuw

vriendelijke en professionele bediening

chef is volgeling van Escoffier