Singular Estates – Restaurant Bar La Carcel – Arcos de la Frontera (7/9)

Restaurant ‘Bar La Carcel            bevindt zich in het historische centrum van Arcos de la Frontera en biedt naast tapas, die je in halve of volledige porties kan degusteren, ook een uitgebreide menukaart die uitpuilt van originele en regionale gerechten, bereidt met absolute kwaliteitsproducten.

Deze gezellige bar bevindt zich in een van de meest populaire straten van Arcos, Dean Espinosa. Tijdens een groot deel van het jaar wordt het restaurant aangevuld door een straatterrasje, jammer dat het historische centrum niet autovrij is, wagens rijden vlak naast het terrasje wat meer dan eens voor spannende momenten zorgt.

Het originele menu met een grote verscheidenheid aan interessante gerechten steunt op hoogwaardige ingrediënten, bij voorkeur met regionale accenten. Deze gerechten zijn constant in evolutie en worden regelmatig met enkele vleugjes romantiek aangepast aan het seizoen, terwijl anderzijds creatieve en innovatieve accenten, de smaakpapillen permanent zullen verrassen.

Interessant is het feit dat de tapas in een mini of maxi bereiding worden geserveerd bovendien hebben de chefs de beslissing genomen om een aantal typische gerechten ook in mini-uitvoering te presenteren. Gasten kunnen op deze manier perfect kennismaken met de eigenheden van deze regionale Andalousische keuken. Aanbeveling hierbij zijn de kroketten van boletus en ossenstaart, de brochette van garnalen en spek, meerdere uitstekende vleesbereidingen, waarbij de chef creatief te werk gaat en uitvoeringen secreto, presa, chuletitas of carrillada aanbiedt. De geheimpjes achter deze bereidingen wil hij niet prijsgeven maar lokale tuinkruiden, wijngaardbladeren en zeldzame groenten verhogen alleszins de aantrekkingskracht. De relatieve nabijheid van de zee zorgt eveneens voor een prachtig assortiment vis en zeevruchten. Bij dit alles kan je jouw gerechten koppelen aan een aantal regionale opties, de gastheren helpen je graag bij je keuze, daarenboven moet een lekker wijntje niet altijd de appellatie Rioja of Ribera del Duoro dragen. Het restaurant draagt met enige fierheid de slogan : ‘ de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs’.

Ook de commentaren van de bezoekers zijn meer dan lovend, iemand die beweert reeds 10 jaar het restaurant te kennen spreekt van heerlijke jamon en is blijkbaar verlekkerd op de Barbazul Tinto, een lokaal wijntje. Een ander iemand vindt het spijtig dat de gastheren nauwelijks Engels spreken, maar de vriendelijke vlotte bediening, de inspanningen om je te begrijpen maar vooral het lekker eten is doorslaggevend…

Het interieur met kleine witte tafeltjes, mooi gedekt, talloze schiderijtjes aan de muur, heel wat oud keukengerei dat decoratief wordt ingeplant en leuke gewelven zorgde alvast voor een sfeervol onthaal. Een sliert knapperige en hartige tapas ging feiloos over in een overweldigend voorgerecht waarbij diverse kaassoorten, tomaat, ansjovis en jamon voor leuke smaakvariaties zorgde die de smaakpapillen best wisten te waarderen. Een mooi frisse Lusco 2017, Albarinho druif Rias Baixas uit het verre Galicië, eveneens een domein van Gonzalez Bayass dat ook tot de Singular Estates behoort, ondersteunde op meer dan voortreffelijke wijze deze inleidende gerechten.

Als tussengerecht mooie gegaarde en geflambeerde gamba’s en een creatie van inktvis met tomaat en sla, gerechten die de tafel sierden met leuke zilte toetsen van de zee. Een maclau die de bijnaam ‘madre del vino’ meekreeg werd hier onze deelgenoot. Het hoofdgerecht werd een uitbundige vleesschotel met botermals en mooi rosé gehouden vlees, getooid met groene asperges, ei en hesp, voor ons een ietsje ongewoon maar enorm lekker. Ondersteund door een Arcos de la Finca, assemblage van Syrah en Petit Verdot, en een Vino de la Tierra de Castilla, groeide ons hoofdgerecht uit tot een absoluut culinair en bijzonder smaakvol buitenbeentje.

Restaurant Bar La Carcel – c/Dean Espinosa 18 – Arcos de la Frontera