Sir Anthony Van Dijck – Antwerpen

Ongetwijfeld een van de meest bekende restaurants van Antwerpen, enerzijds door zijn inplanting in de historische Vlaeykensgang in het absolute hartje van de stad en anderzijds door het feit dat de chef het destijds aandierf om zijn Michelinkrans publiekelijk terzijde te schuiven en een eigen toegankelijk keuken uit te bouwen.

Om een restaurant in te planten in een historische gebouw uit 1557 is heel wat durf nodig. Marc Paesbrugge kreeg bij de uitbouw van het project begin jaren zeventig van vorige eeuw, de steun van de bekende antiquair Axel Vervoort die met zorg voor elk detail, het gebouw een ongeziene glans meegaf. In de keuken besteedde ook Marc aandacht aan elk detail en wist als geen ander een aanlokkelijke kaart op te zetten. De erkenning door de wereldvermaarde restaurantgids kwam er met een eerste ster in 1978, de tweede volgde enkele jaren later. Toch voelde Marc zich na enkele jaren in een strak keurslijf gedwongen waarbij elke creativiteit en innovatie moest wijken voor de gulden regels van de culinaire ‘bijbel’. Zijn beslissing in 1992 om een nieuw concept uit te bouwen, paste niet in dit verhaal en daarom besloot hij om zijn sterren gewoonweg terug te sturen, een beslissing die destijds heel wat ophef met zich bracht en uiterst zelden voorkomt. De chef treurde niet om deze beslissing gezien het enkel een bevestiging betrof van het credo dat hij uitschreef bij de opening van zijn zaak: ‘ het verzorgen van kwalitatieve maaltijden voor iedereen toegankelijk in een uniek historisch kader met eigen kookstijl’.

De kookboeken die hij onder de noemer ‘gastronomie het hele jaar door’ schreef bieden een erg toegankelijke keuken met respect voor de seizoenen. Hierbij komt zowel de dagelijkse keuken, de weekendkeuken als de feestelijke keuken aan bod. Alle recepten zijn voor iedereen bruikbaar en bevatte ingrediënten die men in elke supermarkt of goed gestoffeerde voedingswinkel terugvindt. Het zijn recepten die tot op de dag van vandaag iedere amateurkok kunnen bekoren.

Het restaurant wordt momenteel uitgebaat door Joran en Natalie De Backer-Wuestenbergs en volgt nog steeds het credo van Marc Paesbrugge. In de culinaire Michelinbijbel is nog steeds geen spoor van het restaurant weer te vinden. Dit neemt niet weg dat het nog steeds een adembenemende culinaire pauze vormt in de grootstad Antwerpen en dan ook bijzonder in trek is.

Het sfeervolle interieur straalt nog altijd een historische glorie uit terwijl de gerechten elke dag opnieuw door hun versheid en kwaliteit talloze fijnproevers verrassen. De houten singertafels met makkelijk zittende fauteuils en attent personeel transformeren het ‘genieten’ tot een afspraak met dagverse ingrediënten en respect voor de seizoenen.

Wij opteerden bij ons bezoek voor de lunch bestaande uit een creatieve benadering van de chef met als voorgerecht Belgische asperges, als hoofdgerecht zeebaars en een dessert met aardbeien. Prijs 47€, net evenveel als we bij een van onze vorige bezoeken in 2009 voor een 4-gangenmenu neertelden, maar vooral nog steeds even lekker en verrassend.

Bij het aperitief een potje met mix van ajuintjes, cornichons en olijven en twee mooi smeuïge pesto’s. Het voorgerecht werd een leuk romig soepje, boordevol stukjes heerlijk zachte asperges, fijne stukjes spek en flarden van ei. Een delicaat en subtiel zouterige hint zorgde voor een rijk smaakpalet. Het hoofdgerecht werd een creatie van op vel gebakken zeebaars die het gezelschap kreeg van lamsoor en kubusjes wortel net als enkele mooie aardappelpannenkoekjes. Een evenwichtige bereiding boordevol smaak met mooie lokale toetsen, een decoratieve presentatie die vooraf reeds de smaakpapillen deed tintelen. Ook het afsluitende dessert gooide lokale ogen met aardbeien uit Hoogstraten, een ijsje, slagroom en nootjes. Globaal een zeer lekkere en aangename lunch in een leuk decor.

Sir Anthony van Dijck – Oude Koornmarkt 16 – 2000 Antwerpen – 03/2316170 – www.siranthonyandijkc.be – open van dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 13u30 en van 18u30 tot 21 uur. Gesloten op zondag en maandag.

Culinaire commentaren

Tasted4you:  3 minutes – 8.9/10

Evenwichtige en smaakvolle lunch

Verse lokale ingrediënten

Sfeervolle, historische en gezellig interieur

GaultMillau :13/20 – 1 koksmuts

50-jarig restaurant, deel van Antwerps historisch en culinair erfgoed

Klassieke keuken met herkenbare ingrediënten

Blijft door de historische locatie, het unieke interieur, de attente bediening maar vooral om de evenwichtige, smaakvolle keuken op basis van regionale ingrediënten een aanrader van formaat.