Solares de Portugal: Casa das Torres de Oliveira – dl III

Het huidige Casa das Torres de Oliveira in Mesão Frio dateert uit de 18de eeuw en werd opgetrokken op de grondvesten van een voormalig herenhuis uit de late 15de eeuw. De Commanderie van Oliveira olv Afonso de Masilha, afkomstig uit het Spaanse Galicië in het gebied boven de Duoro ontving in 1476 een medaille en erkenning van koning Afonso V voor hun deelname in de oorlog van Toro. Het riddergeslacht blijft eeuwenlang eigenaar van het domein en de huidige eigenaars hebben een verwantschap met de initiatiefnemers die meer dan 10 genereaties in dezelfde familie teruggaat.

Een van de bezigheden van de adellijke familie werd de wijnbouw die volop gebruik kon maken van de zonnige heuvelflanken. Pas in 1990 besliste de familie om het domein ook voor het publiek en vooral de wijnliefhebbers open te stellen. De deelname aan het Solares project is dan ook een buitenkansje om dit historisch erfgoed te ontdekken.

Een deel van de huidige chai stamt uit 1756 terwijl de productie zich toespitst op de Touriga Franca, Touriga National, Trinta Barroa en Bastandodruiven. De oogst gebeurt onder optimale condities en pas bij volledige rijpheid van de trossen, de fermentatie wordt gevolgd door een temperatuur gecontroleerde maceratie met eindrijping van minimaal 8 maand die deels plaatsvindt in vaten van Franse eik, deels  Amerikaans eik, deels nieuw, deels 2de en 3de jaarsvaten.

Op de degustatietafel:

Sedinha wit reserve 2013 – DOC Douro – 13% alc. vol.

Een melange van Malvesia Fina, Gouveio (Verdelho) en Rabigato die vinifieert en macereert op stainless inoxvaten. Geeft in het glas een lichtgele kleur en ontwikkelt in de neus een aantal elegante toetsen met exotisch fruit en accenten van ananas. Biedt in de mond en complexe smaak met leuke structuur en correcte acciditeit.

Consensual – DOC Douro 2013 – rosé – 13° alc vol.

Melange van 80% Touriga Nacional en 20% Touriga Franca, gevinifieerd en afgewerkt in inoxvaten.

Biedt in het glas een lichte pinkkleurig aspect en ontwikkelt in de neus aroma’s van rood fruit en lychee. Blijft ook in de mond intens en fris met leuke acciditeit en mooi evenwicht.

Ideale serveertemperatuur 8 à 10° C, ideaal als aperitief, maar past ook bij lichte gerechten, pasta, vis en wit vlees.

Sedinhas – reserva 2011 – 13.5% alc. vol. Tinto

Rijpt minstens 8 maand op Franse en A           merikaanse eik en toont in het glas een stevige kleur. In de neus aroma’s van rijp rood en zwart fruit terwijl hij in de mond een mooie volronde wijn vormt die intens het middenpalet bespeelt als voorbode van een lange aangename afdronk. Veroverde een gouden medaille op de wijnwedstrijd in Brussel. Best geserveerd bij 16 tot 18° C.

Consensual top premium – old vines tinto 2011 – 15.5% alc. vol.

Melange van Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Reriz en Tinta Burroca, die gedurende minimaal 18 maand rijpt io een mix van Franse en Amerikaanse eik.

In het glas een donkerrode kleur die intense en complexe aroma’s vrijgeeft in de neus, in de mond zorgen fijne tannines voor een leuke smaak lmet evenwichtige structuur maar is een uitgesproken karakterwijn met lange bewaarcapaciteit die best tussen de 16 en18° C wordt geserveerd. Veroverde een gouden medaille op de wedstrijd Challenge international France 2015.