Solares de Portugal: Casa de Sezim – dl V

Casa de Sezim is een adellijk buitenverblijf dat sinds 1370 eigendom bleef van een en dezelfde familie. De originele eigendomsakte bestaat nog en hierin staat vermeld dat Maria Mendes Serrazinha het domein schonk aan edelman Afonso Martins, een nazaat van D João de Freitas, een strijdmakker van D. Afonso Henriques, de eerste Portugese koning, om de familie te belonen voor de steun, hulp en het vertrouwen aan de koning, in de overtuiging dat de koninklijke nazaten ook in de toekomst op de steun van de familie zouden kunnen rekenen.

De pracht van het domein ligt heden ten dagen niet alleen verscholen in de mooie architecturale gevels, de mooie inrijlaan, maar tevens in de uitzonderlijke pracht van het 19de eeuws behang dat in de verschillende zalen en salons, het toenmalige leven in de oude en de nieuwe wereld uitstraalt. Het behang is ondertussen uitgegroeid tot een zeldzaamheid en trekt heel wat internationale bezoekers.

Casa de Sezim biedt een achttal ruime en comfortabele kamers aan op de bovenverdieping en dit naast twee en-suites met terras. Anderzijds is de manoir uitgerust met twee lounges, waarvan eentje door de gasten als eetzaal wordt gebruikt, terwijl de andere als vergaderzaal is ingericht voor kleine meetings en productvoorstellingen voor een select publiek. De overige ruimten op het gelijkvloers fungeren als salons, terwijl het terras over de ganse achterzijde van het gebouw, dienst doet als ontbijtzaal en ’s ochtends geniet van een stralende zon, een erg leuke bedoening in een oase van rust. Casa de Sezim is het ganse jaar geopend, tijdens de lente en zomermaanden hebben de gasten de beschikking over het zwembad, maar het is eveneens het startpunt van meerdere wandelcircuits in de omliggende bossen en heuvels. Tijdens de wintermaanden zorgt een deelname aan een jachtpartij in het nabije gebergte voor een lucreatieve en erg ongebruikelijke excursie.

Casa de Sezim ligt in het hartje van de Minho-regio die door de Portugezen wordt omschreven als de tuin van Portugal en dit op basis van de natuurlijke rijkdom, de afwisselende landschappen en de bloemenpracht. In de regio vindt men eveneens historisch en zelfs prehistorisch erfgoed terug dat door de Romeinen werd omschreven als Brachara Augusta. Het stadje Braga is niet vreemd aan deze betiteling, maar de regio biedt evenzeer het nationaal park Peneda-Gerez en de resorts Vila do Conde en Pavoa de Varzim, waar ook een hypermodern en goed uitgerust golfterrein werd aangelegd. Voor ieder wat wils dus.