Solares de Portugal: camelias in Casa de Campo – dl IV

Een spetterend herenhuis van een adellijke familie uit de 17de eeuw dat vanaf het eerste ogenblik een prachtige tuin als blikvanger aanbiedt. Volgens kenners bevindt de oudste cameliaboom van Portugal zich op dit domein dat zich hoog in de heuvels van de Tâmega rivier bevindt.

Het gebouw is een indrukwekkend 2 verdiepingen manoir waarvan elke kamer anders is ingericht met oude meubelen, prachtige decoraties en sfeervolle extra’s. Op het domein bevindt zich eveneens een renaissance kapel waar voor de eigenaars, inwoners van Celerico de Basto en eventueel de gasten, nog wekelijks de mis wordt gelezen. De tuinen van het domein werden meermaals bekroond, vooral voor de cameliabomen waarvan meerdere meer dan 200 jaar oud zijn die met mooi kleurenpracht zorgen voor een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

In de buurt van het stad Guimarães, volgens historici de bakermat van het moderne Portugal, worden de bezoekers aangenaam verrast door de vele historische monumenten o.m. het oude kasteel en de culturele diversiteit die Guimarães aanbiedt. Vrij logisch dat het stadje werd ingeschreven op de Unesco wereldlijst van monumenten.

Guimarães bezoeken is starten met een beklimming van de torens van het oude kasteel, van op de restanten van de kantelen heb je een leuk overzicht over het stadje en omliggende valleien. Naast de ruïne is er een oude kapel waar volgens de legende, D. Afonso Henriques, de allereerste koning van Portugal werd gedoopt. Even verderop de Paço do Duques de Bragança, omgebouwd tot een begeesterend museum. De echte ziel van het stadje ligt evenwel in het oude stadscentrum verborgen, slenterend door de smalle, enge straten omgord door woningen uit de 16de eeuw die nog steeds worden bewoond en als kleinoden bewaard beleven, ontdek je het kloppende hart van de stad.

De Torual Square is meestal het verrekpunt van een sightseeing tour die je langsheen oude kerken en kapellen voert met o.m. de barokke St Francisco, de Senhora da Guia om te eindigen nabij het Alberto Sampalo museum. Hier stichtte Condesa Mumedona een klooster in de vroege 10de eeuw, klooster dat naderhand uitgroeide tot de collegiale kerk.

Wie even rust wil tijdens zijn bezoek kan een beroep doen op een oude historische tram, zowaar het evenbeeld van de kleurige trams die je in de hoofdstad Lissabon het hof maken, tram die je trouwens zorgeloos de stad, de vele parken en het Penha kerkhof laat ontdekken.