Solares de Portugal : Ponte de Lima – dl VI

De tuin van Portugal wordt bevloeit door de Lima-rivier en situeert zich in de vallei tussen Sta Maria Madalena en Santo Ovidio. Het groen blauwe water kabbelt rustig langsheen de vele zandbanken en besproeit eveneens een van de oudste plaatsen van de regio, Ponte de Lima. Vruchtbare valleien met tal van verse groenten en botanische planten vormen het decor voor lange rustige wandelingen.

Ponte de Lima is de oudste stad van Portugal die zijn naam dankt aan een oude romaanse brug met 22 bogen die tijdens de regeerperiode van D Pedro I over de rivier werd gebouwd. Een forse omheiningsmuur met toegangspoort en uitkijktorens moest voorkomen dat ongewenste bezoekers de stad binnendrongen. De S Paulo toren ook een oude gevangenis blijft als enige getuige over. De voorloper van de brug was een oude romeinse brug die de militaire knooppunten van Braga en Astorga verbond. Een aantal poëtische omschrijvingen van de regio, de landschappen van de Arga bergen en de Vacariça belvedère zijn trouwens erg geliefd bij de Portugezen.

Het baart dan ook weinig verwondering dat in Ponte de Lima diverse historische monumenten uit verschillende periodes van de Portugese geschiedenis worden weergevonden zoals de Luis de Canões square, een barokke fontein, de Matriz kerk en het Ordem Terceira klooster.

In Ponte de Lima bevindt zich anderzijds het hoofdkwartier van de Solares de Portugal die de historische achtergronden van herenhuizen, manoirs en kastelen wist te bewaren, zodat deze tot ontmoetingspunten met de vele gasten werden uitgebouwd.

Net om de natuurlijke omgeving en het tuinaspect extra in de verf te zetten, werd even buiten de stadswallen, aan de overzijde van de Lima-rivier, een tuinfestival uitgetekend. Hier presenteren zich jaarlijks een 12-tal nationale en internationale tuindesigners met hun nieuwe ontwerpen. De bezoekers kiezen elk jaar de mooiste tuin die bij de volgende editie opnieuw mag deelnemen. Een leuk festival dat  ruime internationale belangstelling wegkaapt en telkenmale een inspiratiebron vormt voor tuin- en landschapsarchitecten. Tevens een uitgelezen kans voor universiteiten en landbouw hogescholen om de invloed van het Portugese klimaat o.m. op Poolse, Deense, Russische maar ook andere mediterrane tuinen te bestuderen.