Solares de Portugal: magisch slotakkoord

Paço de Calheiros, magisch slotaccent

De pracht en natuurlijke schoonheid van vele wandelpaden in de Minhoregio heeft eveneens een aantal historische links. Het noorden van Portugal grenst immers aan de Spaanse provincie Galicië, edellieden uit deze provincie steunden indertijd de eerste Portugese koning, maar in Galicië vinden we ook het bekende bedevaartsoord Santiago de Compostallo. Een deel van het wandelnet van Noord Portugal werd geënt op de bedevaartwegen uit de middeleeuwen zodat de toeristen in feite twee aspecten kunnen samenvoegen, bovendien kunnen ze zelf naargelang het gekozen traject, de moeilijkheidsgraad selecteren.

Bij de ontdekking van Ponte de Lima hoort so wie so een bezoek aan de Casa das Torres, een leuke 18de eeuwse manoir opgetrokken tijdens de regeerperiode van koning D João V met verrassende barokke garnituren rondom de ramen. Een brede toegangstrap geeft toegang tot de appartementen van de toenmalige hertogen en ridders, terwijl de benedenverdieping als verblijfplaats gold voor het personeel, aan weerszijde van de trap symmetrische woongedeelten en leuke torenverdiepingen. De bouw van het complex startte in 1751 en werd in 1755 afgerond, bouw die volgens de beschikbare documenten indertijd maar liefst 2 miljoen reis kostte, omgerekend in onze dagelijkse munt een bedrag van 10 Euro. Hoe dan ook, deze Solares die enkel van april tot oktober voor het publiek openstaat, wordt gerund door Manuel Novais Correira Malheiro, de 7de generatie van de familie.

De ‘Pinheiro farm’ ofte Paço de Calheiros, is eigendom van de gelijknamige adellijke familie, de eigendom gaat bij koninklijk decreet telkenmale over naar de oudste zoon. Het initiële gebouw dateert uit 1560 maar werd grotendeels verwoest aan het einde van de 17de eeuw. Francisco Jacome de Lopes Calheiros besliste als oudste zoon tot restauratie en liep twee extra torens bouwen, constructie die nog steeds openstaat voor de gasten. Leuke kamers, aangename salons en prachtige tuin zorgen voor een rustig verblijf Het interieur van de kamers is erg verschillende en geeft een mooi beeld van de levenswijze uit lang vervlogen decennia. De huidige eigenaar van het domeinen tevens voorzitter-stichter van de Solares de Portugal, is Sr Erg Francisco de Calheiros e Menezes, tevens drager van een erfelijke hertogelijke titel.

De binding van de Solares  met de lokale gewoontes en tradities werd perfect gesymboliseerd tijdens ons verblijf in Paço de Calheiros. Het domein bevindt zich in de parochie Santa Eulalia Eufémia, patroonheilige die jaarlijks met de nodige luister wordt gevierd. Alle inwoners van het dorp, hertog incluis, nemen deel aan de feestelijkheden. Een lokaal biertje, varken aan het spit, fadozangeressen en vuurwerk en na 23 uur zowaar een modern rock en popfestival, zorgen tot diep in de nacht voor een uitgelaten, maar gezellig gemoedelijke sfeer. ’s Ochtendsvroeg brengen de fadozangeressen je vanaf 8 uur terug in de realiteit, in de loop van de dag borrelt het feest langzaam op, om ’s avonds in volle glorie open te spatten, het eindigt pas in de vroege maandagochtenduren, maar omvat meteen een uitnodiging om volgend jaar opnieuw deel te nemen.

www.solaresdeportugal.pt  – www.expairtours.be