Soul Wines 2

 

De geschiedenis van “Monte S. Sebastião” gaat terug tot in 1950, toen de eigenaars van het landgoed, indertijd een landbouwprogramma startten waarbij terrasvormige wijngaarden werden geplant, maar ook enkele andere culturen zoals olijf- en amandelbomen aan bod kwamen. Het programma omvatte ook de bouw van een kleine eigen wijnmakerij met de tradicional “lagares” voor de verwerking van wijn en een kleine woning voor de cottier van het landgoed.

Momenteel is het landgoed in handen van een van de meest prestigieuze families in Murça, een familie waarin landbouw en met name wijnbouw en wijn een manier van leven is. Al generaties lang werden er innovatieve wijnbouwpraktijken ontwikkeld met respect voor de natuur en het natuurlijke leven.

De quinta, 50 Ha groot, bestaat uit wijngaarden maar ook uit aanplantingen van olijfbomen. Het domein situeert zich in de Douro-afgebakende regio, met name in de Cimo Corgo Sub-regio, die zich uitstrekt vanaf de kruising van de Corgo-rivier en de stroom van Temilobos richting Cachão da Valeira.

Alle wijnen van Monte São Sebastião dragen de benaming DOC Douro, en worden geproduceerd met druiven van het landgoed, allemaal inheemse variëteiten uit de Douro-vallei, namelijk Códega do Larinho, Rabigato, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca  en Tinta Roriz. De witte variëteiten worden geteeld op graniet- of overgangsgronden die zich situeren  op een gemiddelde hoogte van 500 meter om de natuurlijke versheid te behouden. De druiven voor de rode wijnen worden op lagere hoogten geteeld. Alle variëteiten worden gekweekt op traliewerk met verticale scheefstelling dit zonder enige irrigatir.

Quinta da Barca is een klein bedrijf gevestigd in “Douro Region”. Het geniet van een ideale ligging, enerzijds profiteert het volop van de vallei van de Douro, terwijl anderzijds de nabijheid van de Douro het mogelijk maakt om wijn van uitzonderlijke kwaliteit te produceren.

Sinds 2008 worden ‘DOC’-wijnen aangemaakt. Ondanks de kleinschaligheid van het bedrijf wisten de wijnen in diverse concours, ‘gouden medailles’ te behalen. Een van de “sterproducten” van dit wijnhuis is de “Touriga Nacional”, met ietwat pittige smaak, als bijzonder kenmerk. Dit biedt de wijnmakers de kans om uitzonderlijke wijnen van hoge kwaliteit te produceren.dscn2172

Quinta da Barca produceert niet alleen kwalitatieve wijnen, maar participeert ook aan de promotie van het oenotoerisme, toeristen en andere belangstellenden kunnen het bedrijf bezoeken, de wijnen proeven, deelnemen aan het vinificatieproces…

“Vitavitis” is een onderneming voor bedrijfsbeheer en -consultatie, opgericht in 2006 met als belangrijkste doel het beheren van de Quinta dos Lagares, een familiale wijnboerderij in de regio Douro. Sindsdien heeft de Vitavitis haar activiteiten ook uitgebreid naar het beheer van andere eigendommen in de Douro en naar Forest Consulting. Wijnbouw is de belangrijkste activiteit, de meeste druiven worden verkocht voor de productie van versterkte wijn. De eigen wijnproductie is de laatste jaren toegenomen zodat ook de wijnportefeuille van het bedrijf groeide. Olijven en olijfolieproductie zijn andere belangrijke activiteiten van het bedrijf. Olie wordt, in tegenstelling tot wijn, in een buitenmolen gemalen, maar wordt opgeslagen en gebotteld in de Quinta dos Lagares.

Vitavitis produceert druiven de Douro Doc-wijnen zijn: Quinta dos Lagares Reserva 2011 rood, Quinta dos Lagares Colheita Doc 2012 rood, Quinta dos Lagares Reserva 2013 rood, Quinta dos Lagares Colheita 2014 wit en Quinta dos Lagares Mourisco 2015 rose wijn.