Eat Brussels! Een kaasbar en desserttoog … !

Op 6, 7, 8 en 9 september komen de fijnproevers onder ons samen op eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. Het festival stelt de grote namen van de Brusselse gastronomie en Bordeauxwijnen in de kijker, in het groene kader van het Warandepark.  Bezoekers krijgen er een echte culinaire reis langs meestergerechten van verschillende grote chefs uit Brussel.  Om het festivalmenu nog meer smaak en afwisseling te geven, staan er dit jaar ook een kaasbar en een desserttoog op het programma.

Het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX ontvangt de beste Brusselse chefs achter de fornuizen van pop-upkeukens in het Warandepark. Ze zullen elk hun eigen meestergerecht voorstellen aan de bezoekers. Een mooie gelegenheid om de talenten van de Belgische gastronomie te ontdekken in een aangename en gezellige sfeer. Op deze nieuwe editie van het festival kunnen bezoekers nu ook een verwenpauze nemen in een kaasbar en aan een desserttoog.

De kaasbar

Dit jaar heeft eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX voor de eerste keer verschillende grote kaasmakers uit Brussel uitgenodigd. Ze zullen met een originele selectie kazen nieuwe smaken aan de bezoekers voorleggen. Elke dag stellen ze om de beurt een degustatiebord samen met hun beste ambachtelijke producten.

Niets is zo heerlijk als een keur kazen te proeven met een glas Bordeauxwijn. Durf ronduit te gaan voor een sweet met een bleu, een Castillon Côtes de Bordeaux met een schapenkaas of een Blaye Côtes de Bordeaux – een sterke en fruitige witte wijn – met een tomme de Savoie. Of laat u verrassen door de combinatie van een kaas met een rode Saint-Emilionwijn: zijn vlezige en fruitige tannines creëren een boeiend contrast.

De kaasmakers

Julien Hazard – Julien Hazard Rijpmeester (donderdag 6 september)

Julien Hazard is gecertificeerd kaasmaker-rijpmeester en leverancier van de meeste gastronomische restaurants in onze hoofdstad. Hij heeft een assortiment van meer dan driehonderd kaassoorten, het merendeel met zorg gerijpt in de kelders van zijn winkel in de Vanderkinderenstraat.

Hij stelt volgend bord voor: Aurélie (Belgische kaas met rauwe biologische geitenmelk) – Red Leicester Sparkenhoe (Engelse kaas met rauwe koemelk) – Brillat-Savarin (Franse kaas met rauwe koemelk) – Taleggio DOP “di muntagna” (Italiaanse kaas met rauwe koemelk)

Véronique Socié – La Fruitière (vrijdag 7 september)

Véronique Socié werd in 2016 bekroond tot Eerste Kaasmaker van België en is daarmee de tweede vrouw die deze titel in de wacht sleept. Tegelijk is ze de eerste vrouw die een Kaasbar in onze hoofdstad opende. Deze ambassadrice van het vakmanschap komt uit de Jura en produceert geitenkazen. Ze heeft een table d’hôte in haar winkel, waar men kan kennismaken met een selectie van haar favoriete kazen.

Ze stelt volgend bord voor: Comté AOP (rauwe koemelk) – Herve AOP (rauwe koemelk) – Bûche cendrée (biologische geitenmelk) – Gorgonzola DOP (gethermiseerde koemelk)

Hélène Milan – Le Comptoir du Samson (zaterdag 8 september)

Le Comptoir du Samson is een familieverhaal. Hélène en Lara Milan hebben een passie voor Belgische streekproducten. Beide zussen worden begeleid door hun oom, Vincent Verleyen, houder van de titel van Eerste kaasmaker van België in 2014. Ze brengen een selectie kazen met biolabel op basis van rauwe melk, op artisanale wijze gemaakt in de Naamse Condroz.

Ze stelt volgend bord voor: Samson fleurs (kaas van rauwe en biologische koemelk, schimmelkorst omhuld met een mengeling van bloemen) – Lingot de chèvre (geitenkaas) – Patou (tomme met schapenkaas) – Bleu des grottes (kaas met koemelk)

Octave Laloux – Saint Octave (zondag 9 september)

Saint Octave is een plaats waar al het lekkers gedeeld wordt: producten afkomstig van artisanale en hoeveproducties, heerlijke kazen met rauwe melk, perfect gerijpt en fijne vleeswaren uit de Ardennen en Catalonië. Deze winkel houdt van het korte circuit en laat u kennismaken met de rijkdom van het kazenimperium.

Hij stelt volgend bord voor: Ahumado Campoveja (Spaanse gerookte schapenkaas)  Gouda cassant (oude Belgische kaas van koemelk) – Bouseux (typisch Belgische geitenkaas) – Pavé de Stoumont (Belgische kaas van koemelk met een sterke geur)