Eat Brussels ! Een kaasbar en desserttoog …!

Ook de desserttoog is dit jaar een nieuwigheid. Aan de desserttoog bieden verschillende grote meester-patissiers elke dag om beurt iets extra op het festivalmenu. Bij hen krijgen liefhebbers van zoetigheden voor 9 euro een heerlijk assortiment desserten.

Wijnbouwers en -handelaars uit de Bordeauxstreek zullen graag een wijn aanraden die perfect bij het gekozen dessert past. Rode, droge witte, schuimende, rosé of zoete wijn: er zijn talrijke combinatie-mogelijkheden. Ontdek het heerlijke van een Crémant de Bordeaux Rosé bij een dessert met licht zurige citrusvruchten of de smaak van een rode wijn uit Graves bij een dessert met fondantchocolade en rode vruchten …

De patissiers

Nikolas Koulepis – Patisserie Nikolas Koulepis (donderdag 6 september)

Na een opmerkelijk traject via de Villa Lorraine en de restaurants Bouchéry en Notos opende Nikolas Koulepis zopas zijn Grieks geïnspireerde patisserie in de Edelknaapstraat. Noten, pistachenoten en kaneel zijn ruim aanwezig in zijn lichte en verfijnde Griekse ambachtelijke patisserie. Regelmatig hangt er  in deze nieuwe patisserie ook een geur van ovenverse zoete broodjes.

Zijn desserts: Baklava (dessert op basis van bladerdeeg, honing, noten en amandelen),        Kadaïfi (Oosters gebak op basis van bladerdeeg in repen, amandelen, kaneel en suiker), Vyzantino (gebak met sinaasappel, room en sinaasappelkonfijt), Gebak met yoghurt en frambozen (cake met olijfolie, schuimpjes van Griekse yoghurt, frambozen)

Anaïs Gaudemer – Cokoa (vrijdag 7 september)

Landschapsarchitecte Anaïs Gaudemer heeft zich omgeschoold tot talentvolle patissier. Als resultaat van twee tegenovergestelde maar heel aanvullende passies, brengt ze patisserie met bloemen geïnspireerd op de natuur. De verse, eetbare en biologische bloemen worden zorgvuldig gekozen naargelang het seizoen.

Haar desserts: Minidessert met citrusvruchten (yoghurtmousse, mandarijnkonfijt, vla met Earl Grey thee, Bretoens zandkoekje met citroen) – Mini Pavlova (vruchtenmoes van mango en limoen, mousse van ijzerkruid) – Minitaartjes met fondant, vruchtenmoes van bosaardbeien, ganache met vanille & Ylang Ylang, verse aardbeien.

Forcado – Loic Henon & Joaquim Braz de Oliveira (zaterdag 8 september)

Het kleine Forcado verkocht al sinds 1982 Portugese patisserie van de hand van Joaquim Braz de Oliveira. Nu is het mooi uitgebreid met een toog en een degustatiesalon. Een echte passie die werd overgedragen van vader op zoon. Forcado legt de nadruk op kwaliteit en authenticiteit voor zijn Portugese patisserie: klassiek, creatief of alternatief, zonder gluten en/of zonder melkproducten. Alles wordt zelf gemaakt, manueel en met passie.

Hun desserts: Pastel de Nata – Tentugal (roomgebak met eieren en rijstkookwater) – Roulage met sinaasappel – Bolo de Requejao (Portugese kaas & kaneel)

Yasushi Sasaki – Pâtisserie Sasaki (zondag 9 september)

Als oud-leerling van de bekende patissier Mahieu in Stokkel en in 2015 gerangschikt in de top-4 van de Gault&Millau chocolade en patisserie, biedt Yasushi Sasaki Japans geïnspireerde zaligheden met weinig suiker. Deze vakman coachte heel wat toekomstig patisserietalent op wereldkampioenschappen en verrast met nieuwe versies van grote klassiekers in de patisserie. Een bezoek aan zijn winkel loont beslist de moeite, al is het om zijn ongelooflijke chocoladesculpturen te bewonderen.

Zijn dessert: Mousse van witte chocolade, abrikozenjam en vla van passievruchten.