St Brigid’s day, Ierse vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag maar in Ierland wordt op 1 februari de nationale editie al uitgebreid gevierd met de vrouwelijke patroonheilige St Brigid. Dit gaat gepaard met feestelijke parades, festivals en ceremonies en symboliseert tevens de viering van de lente, wedergeboorte en cultuur.

IERSE VROUWENDAG

St. Brigid is een iconische figuur in de Ierse cultuur, één van de patroonheiligen maar ook één van de meest inspirerende en krachtige vrouwen die het verhaal van Ierland hebben gevormd. Tegenwoordig vieren velen de dag door de huidige briljante, succesvolle Ierse vrouwen te eren.

  1. BRIGID is een van de drie beschermheiligen van Ierland, naast St. Columba en de wereldberoemde St. Patrick. Volgens de christelijke traditie vroeg St Brigid, nadat ze door de koning van Leinster uit slavernij werd bevrijd, hem om op land in County Kildare een klooster te bouwen, waarbij ze slechts zoveel land vroeg als haar kleine mantel kon bedekken. De koning lachte om haar nederige gunst en accepteerde het waarna Brigid en haar volgelingen de mantel over alle vlakten van Kildare uitstrekten! Volgens de traditie wordt een stuk van de legendarische mantel van St. Brigid als relikwie bewaard in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.

Brigid, geboren in Louth, wordt geëerd als een godin van creativiteit en inspiratie, die artistieke expressie en het nastreven van kennis aanmoedigt. Haar laatste rustplaats was Kildare, waar St. Brigid’s Cathedral en St. Brigid’s Well staan. In 2024 is het 1.500 jaar geleden dat deze iconische patroonheilige overleed.

Twee feestdagen op één dag

St. Brigid’s Day vindt zijn oorsprong in een heidens festival genaamd Imbolc, dat het begin van de lente markeert na een lange donkere winter. Op 1 februari worden IMBOLC en St. Brigid’s Day gevierd in Ierland. Imbolc, is naast Halloween, één van de festivals uit de Keltische kalender en markeert het begin van de langverwachte komst van de lente. Tijdens Imbolc wordt St. Brigid geëerd, de vrouwelijke patroonheilige van Ierland.

Er wordt gevierd dat de dagen eindelijk weer langer worden en de natuur ontwaakt. De heldere lentedagen zijn perfect om je hart te vullen met Ierland, de tijd dat het eiland echt tot leven komt!

Ga even langs bij een schapenboerderij en bewonder de groene heuvels vol met pasgeboren, dartelende, wollige lammetjes. Maak een uitstap naar de prachtige tuinen op het eiland; met bloeiende sneeuwklokjes, krokussen, boshyacinten en andere vroege lentebloemen. Maart, april en mei zijn ook populaire maanden voor wandelaars in Ierland en in deze periode gaan de wandelfestivals op het eiland weer van start. Ook een geweldige manier om het beste van Ierland’s landschappen te zien is op de fiets via slingerende landweggetjes of Greenways. In het voorjaar, niet te koud en niet te heet, is precies de goede tijd om te fietsen en te genieten van alles wat er te zien is. Het weer in Ierland is het hele jaar door veelal mild, maar een vakantie in de lente kan veel voordelen hebben: stille landschappen, pubs vol lokale bewoners en weinig drukte bij de grote bezienswaardigheden. www.ireland.com