Sterrenchef Tim Meuleneire

Stelt pepermenu samen naar aanleiding van Peugeot’s nieuwste pepermolen

 

Sterrenchef Tim Meuleneire van restaurant FRANQ creëert speciale gerechten met peper in de hoofdrol

Sterrenchef  Tim Meuleneire van Restaurant FRANQ* in Antwerpen serveert tot en met 15 april een speciaal menu waarin peper centraal staat. Dit naar aanleiding van de lancering van de state of the art pepermolen Maestro van Peugeot.

Chef Tim Meuleneire van sterrenrestaurant FRANQ in Antwerpen kookt graag met peper en is daarom verheugd om – als enige Belgische chef – aan de slag te gaan als ambassadeur voor pepermolen Maestro. Peugeot is dan misschien bekend als automerk, het bedrijf ontwerpt ook hoogwaardige keukenaccessoires. Op 27 februari brachten ze de Maestro op de culinaire markt, een inventieve molen met een afneembaar compartiment waardoor het voor verschillende pepers gebruikt kan worden, maar ook bijvoorbeeld voor korianderzaad. De Maestro komt samen met een assortiment aan pepers dat bestaat uit zwarte, witte, groene en rode peperkorrels, en twee melanges. Speciaal voor de lancering creëerde Meuleneire gerechten die volledig draaien om peper. Het menu (inclusief Margarita van Tomatenwater & Tequila, afgewerkt met Mélange Fraîcheur) is tot 15 april verkrijgbaar in de Gastrobar.

Meer Tim

Meuleneire viel al op jonge leeftijd op: hij ontving zijn eerste Michelinster in 2007 en wint in 2009 Prix Prosper Montagné waardoor hij zich Eerste Kok van België 2010 mag noemen. In 2017 gaat hij aan de slag bij restaurant FRANQ waar ze zes maanden later hun eerste ster ontvangen. Meuleneire: ‘Ik ben groot fan van specerijen en altijd al geïntrigeerd geweest door peper. Het is ontzettend smaakvol en veelzijdig en de ideale smaakmaker die met gemak in de spotlight van een heel menu kan staan. De Maestro is een prachtig ontworpen pepermolen die ook nog eens veelzijdig is en je in staat stelt meerdere pepers te gebruiken met één molen.’ Meuleneire is de enige Belgische chef die samenwerkt met Maestro. De andere ambassadeurs zijn topchefs uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Meer peper

Peper komt oorspronkelijk uit Kerala, een regio in het zuidwesten van India. Vanuit daar verspreidde de plant zich over de wereld en bewerkten we de besjes op verschillende manieren waardoor de verschillende smaaklagen van de specerij tot hun recht kwamen. Zo kan peper houtachtig, bloemig en fruitig zijn, tot zelfs muntachtig. Peper is groen, zwart, wit of rood, allemaal afkomstig van dezelfde plant en het besje is inmiddels een onmisbare smaakmaker in elke keuken geworden.

Dit exclusieve Maestro Pepperbar Menu in Gastrobar FRANQ kost € 69 per persoon. Tim neemt je mee op een smaakbeleving startende met een cocktail, gevolgd door een voorgerecht en hoofdgerecht waarbij je telkens zelf de Maestro Pepermolen van Peugeot Saveurs kan uitproberen. Starten doe je met een Margarita van Tomatenwater & Tequila – Spice it up met ‘Mélange Fraîcheur’. Dan volgt Groene asperges uit Pertuis ‘à la Maltaise’, Sabayon van Riesling en Vlierbloesem Siroop, Zelf af te kruiden met Rode Kampotpeper uit Cambodja, ideaal met de zoet-zure accenten in dit gerecht. Volgt een Gegrilde pluma van Iberico varken met gratin van knolselder en Dauphine aardappel, lichte jus met Madeira. Bepaal zelf hoeveel pit en houtaroma u hieraan toevoegt met de Voatsiperifery peper.

Hotel FRANQ is onderdeel van Relais & Châteaux en staat onder leiding van General Manager Christel Cabanier, bekend zakenvrouw en onder andere oud-jurylid van het televisieprogramma Mijn Restaurant. Restaurant FRANQ is in bezit van een Michelinster en is voor zowel hotelgasten als niet-hotelgasten toegankelijk. Het hotel en restaurant hebben een eigentijds en warm interieur. Hotel FRANQ zit in een gerestaureerd monumentaal bankgebouw aan Kipdorp in Antwerpen.

www.hotelfranq.com/restaurant-franq || www.hotelfranq.com