Stralende Savoie wijnen

De wijnen uit de Savoie bevestigden recent tijdens twee competities hun permanente opgang en veroverden meerdere medailles.

Tijdens Trophées 2018 in Chambéry werd de vintage 2017 in 3 kleuren geproefd. Elk voorjaar, tijdens de wijntrofeeën van Savoie, verzamelen wijnbouwers rondom zich handelaars, sommeliers, oenologen en restauranthouders om hun wijnen te beoordelen. Het is een traditie en een belangrijk moment in het wijncultuurleven van de Savoie. Het is ook een kans om de steun van de regio aan deze wijnsector te tonen, die deel uitmaakt van de 3 belangrijkste landbouwactiviteiten van de Savoie.

In de jury bestaande uit een 60-tal leden, merkten we de hernieuwde aanwezigheid van een delegatie van Chinese professionals op, waarmee de nieuwe dynamiek van Savoie wijnen ook voor export werd bevestigd. De Savoie wijnen worden meer en meer gewaardeerd door de buitenlandse klanten die ze ter plaatse komen consumeren, ze zijn evenzeer in trek bij sommeliers uit andere continenten. Hier werden 63 medailles uitgereikt: 23 goud, 26 zilver, 14 brons.

Parallel met de Trophées 2018 liep de Biennale des Vins de Montagne et Forte Pente, georganiseerd door Grand Chambéry Alpes Tourisme. Het eventprogramma met ronde tafels, workshops wijnarrangement, Chambéry By Wine, …uitgedokterd door de stad Chambéry trok heel wat belangstellenden en proevers.

De Nationale Cremantwedstrijd werd in Bordeaux georganiseerd. De 11 aangeboden monsters uit de Savoie veroverden 4 medailles, waaronder de speciale persprijs, toegekend aan de Cuvée Prestige van de Cave de Cruet, die eveneens een gouden medaille behaalde, goud eveneens voor Vigneron Savoyard en 2 zilveren medailles ex-aequo toegekend aan de Cave du Prieuré en Xavier Million-Rousseau.

Een groot succes voor de jongste appellatie van de Crémant-familie, de crémant van de Savoie werd pas erkend bij decreet van 11 september 2015.

www.vindesavoie.net