5 interessante weetjes op de Internationale Dag van het Bier
Als bierland bij uitstek staan de biertrends in België niet stil. Kijk maar naar het tankbier van Cristal; een nieuwe, kwalitatieve manier van serveren die je steeds meer tegenkomt in het Belgische horecalandschap. Toch weten vier op vijf (79%) landgenoten niet wat tankbier is. Daarom deelt Jan Deveux, kwaliteitsexpert bij Cristal, enkele wist-je-datjes over tankbier om op café mee uit te pakken op de Internationale Dag van het Bier.
Tankbier is de nieuwste trend in het horecalandschap: bier dat rechtstreeks uit een grote gekoelde tank wordt getapt in plaats van uit vaten. Slechts één op vijf (21%) Belgen weet wat tankbier is, blijkt uit recent marktonderzoek. En amper één op vijftien (6%) geeft aan het al geproefd te hebben.
Bier van’t vat blijft de meest geliefde manier van serveren, zo geven bijna twee op vijf Belgen (37%) aan. 18% van de Belgen zet bier uit een flesje resoluut op één. Bier uit blik en tankbier halen ook de top drie van respectievelijk 14% en 10% van onze landgenoten, toont de studie aan.
Zoals wel vaker is onbekend onbemind. Jan Deveux, kwaliteitsexpert bij Cristal, deelt daarom vijf weetjes over tankbier om daar verandering in te brengen.
Wist je dat Cristal tankbier …
nog meer smaak bevat? Tankbier hoeft niet gepasteuriseerd te worden. Daarom smaakt het net zoals je het in de brouwerij zelf zou drinken.
übervers is? Tankbier wordt ‘s nachts afgetapt in de brouwerij en ‘s ochtends rechtstreeks naar de horecazaak gebracht.
niet warm kan worden voor het serveren? Tankbier blijft 24/7 perfect gekoeld vanaf de brouwerij tot in jouw glas. Eerst tijdens het transport en vervolgens ook bij de horecazaak zelf. Dit kan dankzij de unieke coolflowtechnologie van Cristal, waarbij we de bierleiding tussen de tank en de tap in de horecazaak volledig omgeven met gekoeld water. Het resultaat is een prachtig verfrissende pils.
geen opgeblazen gevoel geeft? Zowel de avond zelf als de dag erna. Het heeft geen extra CO² nodig: zo is het beter doordrinkbaar.
Ervoor zorgt dat je als café niet ineens zonder pils valt? In één tank Cristal zit 500 tot 1.000 liter pilsbier: goed voor 2.000 tot 4.000 pintjes per tank! Ter vergelijking: een vat bier bevat ‘slechts’ 50 liter.
Horeca-uitbaters: minder gesleur en makkelijker tappen
Ook horeca-uitbaters zijn tuk op tankbier. Zo hoeven ze niet langer te sleuren met zware vaten of die op drukke momenten te wisselen wanneer ‘het vat af’ is. Tankbier is ook makkelijker te tappen omdat het steeds onder dezelfde druk staat. Geen wonder dus dat Alken-Maes, het bedrijf achter pilsbier Cristal, nu liefst 67% meer Belgische horeca-uitbaters met tankbier in haar portefeuille heeft dan in 2023.
Illustraties talkie/alken-maes