Tastin’ France 2018 – slot – Vin Sadel

Vin Sadel is vooral het levenswerk van Alexandre Sadel die zijn activiteiten opstartte in Saint-Emilion en zich specialiseerde in de productie van wijnen voor Maison Givas, Château Vieux Duc, Famille Sadel en A.Sadel et fils.

De wijngaarden worden teruggevonden op de oevers van de Gironde tussen Pomerol en Saint-Emilion. Van oorsprong gallo-romeinse terroirs in het zuidoosten van de regio die van een microklimaat waar de ranken volop van de opgaande zon kunnen genieten en zich kunnen ontwikkelen tot trossen die een uitzonderlijk kwaliteitswijn voortbrengen. Een tweede wijngaard bevindt zich in de Côtes du Rhône met uitzonderlijk rijke ondergrond, terroirs die van overvloedige zonne-uren genieten.

In de regio Saint-Emilion biedt Vin Sadel: Château Vieux Duc, Lalande de Pomerol, Château Vieux Dux cuvée Alexandre, Montagne Saint-Emilion, Lalande de Pomerol, beide AOC Lalande de Pomerol, N°3 Bordeaux Rouge, N°2 Bordeaux Blanc, beide Maison Givas, Bordeaux Controlée.

Château Viex Duc is een assemblage van 85% Merlot en 15% Cabernet Franc, geteeld op terroirs van graves en argiles met ranken van meer dan 40 jaar. Na de klassieke vinificatie is er een maceratie van 3 weken in thermogereguleerde cuves en rijping van 14 maand in Franse eik.

Deze wijn zorgt voor een mooie rode kleur met fijne en frisse neus. De leuke aroma’s van rood fruit met warme accenten geven een karaktervolle en stevige structuur. In de mond licht vettig met diepe en verzorgde tannines. Past mooi bij charcuterie, wild en kazen.

Château Vieux Duc -cuvée Alexandre is een assemblage van 60% Cabernet Franc en 40% Merlot geteeld in de Montagne Saint-Emilion op argilo-calcaire ondergrond en ranken van minimaal 30 jaar. Vinificatie en maceratie van 21 dagen in thermogereguleerde cuves. Rijping op Franse eik waarvan jaarlijks 1/3 nieuwe vaten en dit gedurende 12 maand.

Wijn met robijnrode kleur, in de neus gekonfijt fruit, kers en braambes, met subtiele accenten van chocolade. Grote elegantie in de mond, evenwichtig met mooi opborrelende fruitige toetsen bij afdronk, vergezeld van delicate kruidige hints. Past bij gegrild vlees, charcuterie en kaas.

In de wijngaarden van de Côtes du Rhône genieten vooral de Vacqueyras en Gigondas een grote naambekend, bij de Côtes du Rhône rood en wit is dit minder, evenzo bij de Macon Charnay.

Vacqueyras is een assemblage van 70% Grenache, 25% Syrah en 5% Mourvèdre. De 4ha waarop deze oude wijnranken zich bevinden liggen in het zuiden van Dentelles de Montmirail op een argilo-calcaire ondergrond. De oogst krijgt een koude maceratie en prefementatie vooraleer ze wordt gevinifieerd. De fermantatie in thermogereguleerde cuves duurt 3 weken.

In het glas een intense, levendige granaatkleur. In de neus toetsen van rijp rood fruit, cassis en kruiden. Stevige aanzet in de mond met leuke toetsen van confituur, rijp rood en zwart fruit, licht kruidig met mooie lange afdronk met elegante soms licht wulpse toetsen. Past bij konijn met ui en thym, magret van eend met champignons en kazen, bewaartermijn 10 tot 15 jaar.

Macon Charnay – A. Sadel & fils is een 100% Chardonnay wijn ontstaan uit samenwerking met een wijnboer uit Bourgogne met als resultaat een delicate witte wijn in het hart van de Vignobles du Maconnais. De ranken van minimum 20 jaar groeien op een ondergrond van argiles en klei en krijgen een traditionele vinificatie in thermogereguleerde cuves.

In het glas een leuke goudgele kleur met exotische toetsen en aroma’s in de neus gemengd met hints van acaciabloem. Evenwichtig en volrond in de mond, waar hij zijn frisheid volledig bewaart en zorgt voor een lange afdronk. Past bij wit vlees, vis en kazen. Bewaartermijn maximum 5 jaar.