Restaurant Pazzo – Antwerpen: ‘prettig gestoord! ‘

Restaurant Pazzo vond een onderkomen in een voormalig pakhuis aan de Antwerpse haven. Chef Ingrid Neven werd indertijd de 20ste Lady Chef of the Year en heeft zich sindsdien ontplooit  tot en chef die haar gasten nog steeds op elk moment weet te verrassen met frisse, succulente creaties die meer dan ooit Ingrids motto “ een pure keuken staat bij mij voorop, geen gepruts met mooie en goede producten. Eten en drinken moet niet te gecompliceerd zijn om lekker te zijn”  ten volle ondersteunen.

Met haar 30 jaar was Ingrid de jongste Lady Chef of the Year ooit. Eten, proeven en in de potten roeren hebben steeds centraal gestaan in haar leven. Geboren in Tongeren en opgegroeid op een boerderij in Riemst werd Ingrid van jongsaf geconfronteerd met lekkere natuurproducten. Haar moeder is slager-traiteur van opleiding en betrok Ingrid graag bij het slachten van een varken of het maken van paté. Brood werd thuis zelf gebakken en van de verse melk wed ongelooflijke roomijs gemaakt. De passie voor lekker eten was ontstaan.

Op 15-jarige leeftijd trok Ingrid naar de hotelschool van Herk-de-Stad waar ze 4 jaar hotelopleiding volgde. Daarna een jaar opleiding hotelmanagement aan HPA Antwerpen, maar studeren werd niets, ze miste het kokkerellen. De eerste passen in de keuken werden gezet als jobstudent in restuarant La Bonne Fourchette in Vroenhoeven waar chef Louis haar de basis van de Franse keuken bijbracht. Van daar ging het naar Château Neercanne in Maastricht. Chef Hans Snijders heeft een belangrijke rol gespeeld in haar carrière. Niet enkel in het verfijnen van haar keukentechnieken, maar hij was het die Ingrid jaren later in contact bracht met William Wouters, die een kok zocht voor het nieuwe restaurant Pazzo in Antwerpen.

William en Ingrid hebben jaren nauw samengewerkt met een ploeg van 12 man. Pazzo, wat vertaald uit het Italiaans ‘prettig gestoord’ betekent is uitgegroeid tot een culinaire trekpleister in Antwerpen. De klanten komen voor het lekker eten en drinken in een ongedwongen sfeer. Eten en drinken is een beetje reizen en dit probeert Ingrid ook op de borden te brengen., Van Franse en Italiaanse tot Japanese accenten. Wereldse invloeden zijn belangrijk en worden graag gebruikt, maar steeds staat het product centraal, facet dat Ingrid van huis uit heeft meegekregen.

William heeft als wijnimportateur niet aan de lokroep van het zuiden kunnen weerstaan en woont thans in Portugal. Ingrid bouwde ondertussen het restaurant verder uit en slaagde erin om de centrale rol die de wijnen in de restaurant uitbouw innamen, te verstevigen en brengt kwaliteitswijnen uit de ganse wereld.

Aansluitend met een masterclass over Oostenrijkse wijnen slaagde ze erin om een leuk menu te serveren die de pairingkwaliteit van deze wijnen mooi onderlijnen. Leuke hartige hapjes met verse zeevruchten en sprankelende mousses waren een perfecte compagnon bij een leuke schuimende en pittige Bründlmayer extra brut met mooie fijne bubbels getooid en geserveerd in de wijnbar op de eerste verdieping.

Volgde in de gewelfde kelders in een sfeervolle dineerruimte, een tartaar van zalm met gember, komkommer en wasabimayaonaise getooid die zowel bij de frisse als krachtige witte Oostenrijkse wijnen, mooie partners selecteerde. Als hoofdgerecht een gegrilde doradefilet met delicate risotto met truffel, gerecht, dat evenzeer als de keuze-optie gebraden lamsfilet, knolseldermousseline met ponzu, wortel en sinaas, aansluiting vond bij de complexe en geconcentreerde rode wijnen, inzonderheid de Zweigelt ‘Schwarz Rot’ en de Blaufränkisch ‘Mariental’ , beide 2011 uit Burgenland.

Bij de kaaselectie van kazen Van Tricht liepen de meningen niet altijd parallel, zowel bij de witte als bij de rode wijnen waren enkele mooie selecties voorhanden. Een ideale compagnon bij de panna cotta van speculaas met mandarijn en chocolade werd de Ruster Ausbruch ‘Pinot Cuvée 2013’ uit Burgenland.

Restaurant Pazzo – Oude Leeuwenrui 12 -200 Antwerpen

Tel 03-232 86 82 – www.pazzo.be

Gesloten op zaterdag en zondag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

zelfzekere en creatieve vrouwelijke chef

sfeervol interieur

mooie evenwichtige bereidingen

gezellig privaat zaaltje in gewelfde kelders

Michelin:       waardevol restaurant

sprankelende persoonlijkheid

joviale bistro

frisse toetsen met mediterrane en Aziatische accenten

GaultMillau;  13/20

Verse bereidingen met Franse, Italiaanse en Aziatische toetsen

wijnbar op 1ste verdieping

gastvrij met professionele bediening

Delta:             oud pakhuis

elegant kader

finesse en zin voor harmonie