Tastin’ France – 4 – Château Carbonneau – Pessac s/ Dordogne

Dit kasteel in het oosten van het departement van de Gironde strekt zich uit over zowat 56 ha en ligt deels in de gemeente Pessac sur Dordgne, deels in de gemeente Gensac, op zodat 25 minuten van Saint Emilion. Het behoort tot de appelatie Sainte Foy-Bordeaux die ondertussen deel uitmaakt van de Unie van Côtes de Bordeaux.

De wijngaarden nemen 22.8 ha in beslag; weiden en landerijen zijn goed voor 26.5 ha en de overige 6 ha van de domein worden door bossen ingenomen. De Merlot slorpt 48% van de aanplantingen op, Sauvignon Blanc is goed voor 18%, Cabernet Franc 17%, Cabernet Sauvignon 12% naast kleinere aanplantingen van Malbec, 2% en Semillon 3%. Het kasteel werd rond 1860 gebouwd met een grote chai en een prachtige stenen pers. De Guide Ferret ‘Bordeaux et ses vins’ uit 1898 maakt gewag van een jaarlijkse productie van 100 vaten rode wijn en 10 vaten witte wijn, op dat ogenblik is Château Carbonneau een van de grootste wijnproducenten uit de regio.

In de cuvier worden momenteel een tiental inoxkuipen teruggevonden terwijl de chai een 100-tal vaten herbergt. De productie richt zich thans op een 6-tal wijnen: Life of Carbonneau is een mousserende wijn van 90% Semillon en 10% Sauvignon en wordt geteeld op argilo-calcaire ondergrond. De oogst vindt vroegtijdig plaats om een relatief lage aciditeit maar vooral frisheid te bekomen. De fermentatie op lage temperatuur, wordt gevolgd door rijping op lies gedurende een 30-tal dagen zodat de wijn voldoende body en complexiteit meekrijgt. De 2de fermentatie op fles neemt ruim 10 maand in beslag.

Lulu, rosé, en Margot, wit, zijn twee wijnen die de naam van de dochters meekregen. Lulu is een assemblage van Malbec, Cabernet Franc en Sauvignon, geteeld op een terroir met diepere argileux ondergrond. De druiven worden in de vroege ochtend geoogst met directe pressing. De fermentatie op lage temperatuur, 16-18°C, zorgt voor een mooie frisheid en een ruim palet van agrumes.

Margot is een 100% Sauvignon Blanc van argilo-calcaire terroirs. Ook hier een ochtendlijke oogst met onmiddellijke pressing en fermentatie op lage temperatuur. Rijping van 30 dagen op lies met post-fermentatie wat de wijn een leuke rondheid meegeeft en zorgt voor een evenwichtige aciditeit.

Classique Red, een assemblage van Merlot, Malbec en Cabernet Franc van argilo- calcaire terroirs, krijgt een koude prefermentaire maceratie gedurende enkele dagen waardoor de fruitigheid en kruiden uit de schil weken. Fermentatie bij 26° C met regelmatige omroering. Deze wijn krijgt geen rijping op vat waardoor hij zijn leuke frisheid behoudt en mooi fruitig palet aanreikt.

Sequioa 2015: assemblage van 70% Cabernet Franc en 30% Merlot, geteeld op argilo-calcaire terroirs met zuid-zuidoostelijke ligging. De bessen worden van hun schil ontdaan vooraleer ze in encuvage gaan. Meerdaagse koude maceratie zodat de sappen een leuke fruitigheid en kruidigheid meekrijgen. Fermentatie bij 26-28° C met natuurlijke extractie van de tannines en behoudt van de kleur. De rijping van 12 maand op reeds gebruikte eiken vaten zorgt voor een mooie, volronde en karaktervolle wijn.

La Verriere 2015: Assemblage van 90% Merlot en 10 % Cabernet Franc, selectie van de beste percelen van zuid-zuidoostelijk gelegen argilo-calcaire terroirs. Koude maceratie met zorgvuldige fermentatie waardoor evenwichtige fruitige structuren ontstaan en aangename tannines vrijkomen. Rijping van 12 maand op nieuwe Franse eiken vaten zorgt voor een mooie structuur, volrond, mooie kleur en gezellig fruitige hints met leuke tannines. Erg subtiele houttoeten verrijken de fruitigheid met fijne delicate accenten van chocolade en cacao. Mooie lange afdronk.