Tastin’ France – 5 – Château Castel la Rose

Gelegen nabij de oude kerk van Villeneuve (11de eeuw) waarvan wordt gezegd dat het een van de oudste klokken in Frankrijk is, strekt de wijngaard zich uit op de hellingen van de appellation Côtes de Bourg met uitzicht op de monding van de Gironde.

De familie Rémy Castel, een familie van onafhankelijke wijnmakers, die leeft en werkt op het ritme van de natuur in één doel: de ontwikkeling van wijnen die kracht en elegantie combineren.

De geschiedenis van Château Castel La Rose loopt parallel met het lot van een man en een vrouw. In de jaren ’70 besloten ze om voortaan hun wijn in flessen te verkopen, een risicovolle keuze die duidelijk vruchten heeft afgeworpen. Nu meer dan 20 jaar later bedraagt ​​de jaarlijkse productie circa 180.000 flessen en werd de wijngaard van 26 tot 33 hectare uitgebreid.

Vandaag is troouwens alles veelvoud van 3: 3 vrouwelijke hoofdpersonages: Catherine, Caroline en Amélie, samen eigenaar van 3 kastelen. Operator 33 hectare, op 3 verschillende types terroirs en uitwerking van wijnen met behulp van 3 druivensoorten (Merlot, Cabernet en Malbec).

Een van de belangrijkste doelen is om klanten tevreden te stellen. Vandaar het belang van in te grijpen in alle stadia van de productie. Kwalitatieve producten met karakter vereisen een bijzondere aandacht aan de wijngaard (bodemanalyse, bladstelenanalyse, bemesting). Sinds 1996 wordt de wijngaard met grote nauwgezetheid en respect voor de natuur bewerkt. Château Castel La Rose is vooral de uitstraling van een familie, herenigd rond een streek en een gemeenschappelijke passie.

Château Castel La Rose – Tradition – Côtes de Bourg – 2016

Assemblage van 25% Cabernet Franc en 75% Merlot, 12.5% alc vol. Verantwoorde teelt met mechanische oogst, persing van de volledige bessen met fermentatie in inox, malolactische fermentatie en rijping in betonnen vaten.

Robijnrode kleur met violetachtige reflecties met frisse en fruitige neus. Jonge krachtige wijn met volronde aanzet, kan als aperitief worden gedronken en past mooi bij charcuterie, wit vlees, gebraden kip en diverse kaassoorten.

Château Castel La Rose – Sélection – Côtes de Bourg – 2015

Assemblage van 75% Merlot en 25% Cabernet Franc met 13% alc vol. Verantwoorde teelt met mechanische oogst, Fermentatie en malolactische fermentatie in inox, rijping deels in eiken vaten van één jaar, deels in eiken vaten van twee wijnen.

Donkere purperen kleur met mooie reflecties. In de neus lichte houttoetsen, elegant, subtiele aroma’s van rood fruit. In de mond delicaat en soepel met mooie vrouwelijke accenten,  aangename tannines, leuk intens met voldoende body en aangename lange afdronk. Past bij warme voorgerechten, rood vlees, gevogelte, pittige Aziatische specialiteiten en kazen.

Château Castel La Rose – Rosissime – Côtes de Bourg – 2015

Assemblage van 75% Merlot en 25 % Cabernet Franc met 13% alc vol. Verantwoorde teelt met mechanische oogst, fermentatie in inox gevolgd door malolactische fermentatie. Rijping in nieuwe Franse eiken vaten.

Mooi granaatkleurige met levendige reflecties. In de neus krachtig en rijk met leuke aroma’s van geconfituurd fruit, subtiele accenten van rijp rood fruit, hints van vanille, koffie, gegrild brood en delicate accenten van eik. Complexe aanzet in de mond, rijkelijke wijn, licht vettige tannines, intense body, volrond en rijkelijke afdronk. Past bij rood vlees, wild, cassoulet, kruidige Italiaanse keuken en kazen.