Tenshi, het beste van Azië

De Japanse keuken, die bol staat van eeuwenoude culinaire tradities, kan de laatste jaren op almaar meer fans rekenen. Tal van westerse topchefs putten inspiratie uit deze keuken, door het gebruik van bepaalde producten of Japanse kooktechnieken die zo voor nieuwe creaties zorgen. Maar ook traditionele bereidingen zoals sushi kennen in ons land een enorme opmars.

Hoofdzakelijk is deze keuken gebaseerd op de versheid van producten en op de manier waarop ze bereid worden, met het hoogste respect voor het product zelf. Toch gebeurt dat vaak met wisselend succes, omdat veel zaken niet over de nodige afzetmarkt beschikken om dat niveau van versheid constant hoog te houden. Met dat in het achterhoofd ontmoette Michel De Bloos, die reeds het concept van Thai Café uitwerkte, de gedreven Chinese chef Ben Zeng. Samen lanceerden ze een culinair concept dat het beste van de Japanse keuken aan culinaire tradities uit het Verre Oosten (China, Vietnam, Thailand…) koppelt. Zo ontstond Tenshi, met als passende ondertitel « sushi, noodles and wok ».

Tenshi betekent « engel » in het Japans. En het moet gezegd, de zaken die deel uitmaken van dit concept kregen al heel snel vleugels. Het succes van deze formule rust vooral op het extreem kwalitatief aanbod. Het kader is subtiel Japans en opmerkelijk eigentijds, licht en warm tegelijk.

Logisch dat je hier start met een reeks kleine voorgerechten en salades, waaronder « miso » (traditionele soep met algen en tofu), « gyoza » (Japanse dumplings) en « yakitori » (minispiesjes met kip). Daar kun je nog « yamakurage » (bereiding van gemarineerde groenten) of « goma wakame » (salade van algen met sesam) aan toevoegen. Er zijn ook een paar Chinese specialiteiten zoals « yu juan » (rolletjes met vis en groenten) of « saomai » (gestoomde hapjes) en Vietnamese specials zoals « banh cuon » (pannenkoekjes met kip en groenten).

Vervolgens kompas richting Japan voor « maki rolls », oftewel rijstpakketjes opgerold in zeewier met zalm, tonijn, avocado of gegrilde paling, en « california rolls » met rijst aan de buitenkant en gevuld met groenten, vis, schaaldieren, gevogelte of ganzenlever. De « sushi », oftewel pakketjes rijst, worden hier afgewerkt met zalm, tonijn, ganzenlever of zalmeitjes, terwijl je voor « sashimi » (dun gesneden rauwe vis) maar liefst keuze hebt uit acht soorten, puur natuur of op een heel aantrekkelijke en smakelijke manier voorgesteld.

Zowel de maki als california rolls kun je per portie bestellen, maar ook een assortiment is mogelijk. En dat zowel voor grote als kleine eters, bescheiden of uitgebreid. Ideaal om te delen is bijvoorbeeld de « takasaki », een assortiment van maki rolls, sushi en sashimi of de enorm uitgebreide « fuji » met sushi, sashimi, maki en california rolls. Onlosmakelijk verbonden met de Japanse keuken zijn ramen (gevulde noedelsoepen) die hier met knapperige groenten, varkensvlees, gelakte eend, kip, garnalen of rundvlees worden voorgesteld. Lastig kiezen, want stuk voor stuk superlekker. Nog erg smakelijk zijn de bereidingen met noedels of gebakken rijst, met ook hier een keuze uit kip, scampi’s, gelakte eend of groenten.

Ook de heerlijke wokgerechten mag je niet vergeten, bereidingen die de uitstekende reputatie van Tenshi mee hielpen opbouwen. Het aanbod is best ruim: Japans, Chinees, maar ook Vietnamees of Thais van origine. De grote Chinese klassieker, gelakte eend die volgens de regels van de kunst wordt geserveerd met pannenkoekjes, komkommer en prei, is eveneens de moeite. Net zoals de subliem gegrilde zalm op de teppanyaki.

Naast dit algemeen aanbod bezit de Tenshi van Docks Brussel over een grappige loopband waar gasten rondom kunnen zitten. Je kunt er zoveel gerechtjes van nemen als je maar wilt, maar ook andere klanten die aan een gewone tafel zitten kunnen dat.

Om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor een breed publiek, zijn de prijzen bij Tenshi uiterst schappelijk en goed afgewogen. Op weekdagen wordt er een interessante lunch van € 15 voorgesteld met keuze uit een voorgerecht en een hoofdgerecht, een bord sushi of sashimi.

Kwalitatieve benadering

Tevreden klanten zijn voor Tenshi het allerbelangrijkste. De zalm waarmee ze werken is Schots en draagt het Label Rouge-kwaliteitslabel. De zalm komt van erkende zalmkwekerijen waar de vis gekweekt wordt volgens strenge regels die  beantwoorden aan het dierenwelzijn. De groenten zijn grotendeels afkomstig van Belgische tuinders om zo dicht mogelijk bij huis te blijven, wat duurzamer en milieuvriendelijker is. Uit gezondheidsoverwegingen wordt bij Tenshi nooit gebruik wordt gemaakt van smaakversterkers, alle bereidingen zijn zonder kunstmatige aroma’s of ingrediënten, net zoals alle sausen en vinaigrettes huisgemaakt zijn.

Tenshi thuis : Als vanzelfsprekend kun je bij Tenshi afhalen voor bij jou thuis, maar ook leveringen aan huis zijn mogelijk. Dit kan rechtstreeks of via de klassieke leveringsplatformen.

De adressen:

  • Tenshi Stockel : Orbanlaan 235 in 1150 Sint-Pieters-Woluwe. Tel. : 02/770.75.25. – • Tenshi Ukkel : Waterloosesteenweg 1134 in 1180 Ukkel. Tel. : 02/375.12.00 – • Tenshi Docks Brussel : Lambermontlaan 1 in 1000 Brussel. Tel. : 02/215.98.11 -• Tenshi Tirou Charleroi : Boulevard Joseph Tirou 87 in 6000 Charleroi. Tel. : 071/95.19.71 – Web : https://tenshisushi.be/en/home-en/