Terroir de l’Agly – Clos das Vignes

Als een sprookje zou dit verhaal heel goed kunnen beginnen met: ‘het is het verhaal van een mooie bloemiste, Estelle, en een charmante elektricien, Jacky, die hun levensstijl willen veranderen…’  Dit echtpaar, dertigers, oorspronkelijk afkomstig uit Cabestany, wil samen met hun twee dochtertjes, Alys en Emmy, hun droomproject “ongewone nachten” realiseren in Ansignan, in het hart van een olijfgaard van Lucques, Olivière en Aglandau.

Het is een complete verandering van omgeving voor deze stadsbewoners, maar ook voor bezoekers op doorreis die de ontspannen sfeer voor een paar nachten op prijs stellen. Het project was aanvankelijk gepland voor de vlakte van de Roussillon of de voorsteden van Toulouse, maar zal uiteindelijk in 2019 vorm krijgen in Fenouillèdes, met, laten we zeggen, een agrarische inslag. “De dag dat we in Ansignan aankwamen om het landgoed te bezoeken en de eigenaars te ontmoeten, die met de verkoop van de olijfbomen hun pensioen wilden voorbereiden, was het liefde op het eerste gezicht”, zeggen Estelle en Jacky Salvat eensgezind, die al snel werden aangetrokken door de olijfgaarden van Régine en René Panabière, die in Saint-Paul de Fenouillet wonen. “Ze waren meteen gewonnen voor ons project, want die dag hadden we besloten om de olijventeelt voort te zetten door het te integreren in ons accommodatieconcept. Het was een grote opluchting voor dit boerenechtpaar, dat zoveel tijd en passie had gestoken in het planten van deze 400 olijfbomen op hun voormalige wijngaard!”

Voor het echtpaar en hun twee jonge dochters was deze overdracht synoniem met een nieuwe roeping en het leren over het leven op het platteland, het bewerken van het land, de bouw en het openluchthotelbedrijf. “Het is duidelijk dat deze nieuwe richting, vanaf nul beginnen en alles zelf hebben opgebouwd, veel van onszelf heeft gevergd maar uiteindelijk is het project op weg naar succes en hebben we het gevoel dat we hier altijd al zijn geweest!” zegt Estelle tevreden. “En om de toekomst van ons bedrijf op de lange termijn veilig te stellen, willen we de huidige omvang van onze olijfgaarden in de gemeente minstens verdubbelen!” voegt Jacky er zelfverzekerd aan toe.

Een cocooning lodge op palen

Vandaag de dag produceert Clots Das Vignes op iets minder dan 3 hectare 400 tot 500 liter Aglandau en Olivière olijfolie per jaar, die snel uitverkocht zijn. Dit zijn zeer gewilde producten, zoals hun 100% plantaardige zeep gemaakt van olijfolie, die ze ook ter plekke verkopen of elke donderdag van april tot oktober op de ‘Loco’ markt in Maury. Maar de grootste attractie van de boerderij is hun concept van ongewone overnachtingen tussen de olijfbomen, die bezoekers niet snel zullen vergeten, net als hun twee Kameroense borstelmaaiende ooien, Dalia en Tulipe.

Of je nu een gezin, een stel of een groep vrienden bent, de accommodatie van de Cocooning Lodge, met zijn volledig houten structuur op palen en grote terras, biedt maximaal comfort in het tempo van de 4 seizoenen, in een safarisfeer. “Met alle voorzieningen kunnen er tot 5 personen slapen, met een tweepersoonsbed en 3 eenpersoonsbedden (waarvan 2 stapelbedden) en, op verzoek, als er een baby is, kunnen we zonder extra kosten een paraplubed met matras installeren”, legt de olijvenkweker en hotelier uit, erop wijzend dat de accommodatie vanaf €180 per nacht voor 2 personen kost en €30 voor een extra persoon ouder dan 3 jaar. Het basispakket is inclusief beddengoed, handdoeken, toeristenbelasting en ontbijt, dat voornamelijk bestaat uit lokale producten. Warme en koude maaltijden zijn ook beschikbaar voor gasten, tegen extra kosten.

Het concept van het hotel in de olijfgaard van het echtpaar werd ondertussen uitgebreid met een tweede lodge, de Géodesic Dome. Deze accommodatie in houtskeletbouw met koepelvormige architectuur vormt een unieke verblijfplaats die reeds tal van bezoekers mocht verwelkomen. Het is een unieke en originele benadering van accommodatie in de open lucht, die je kunt beleven op het geluid van krekels.

De derde en laatste accommodatie waarvoor een vergunning werd verleend staat figuurlijk in de steigers. Ook hier vormt een houtskeletbouw de basis al is er nog enige twijfel over de precieze locatie. Privacy en rust voor alle bezoekers blijven een voorname basisoptie.

Clots DasVignes in Ansignan blijft trouwens een leuke uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Overnachten temidden olijfbomen zorgt trouwens voor een niet alledaagse maar vooral rustbrengende ervaring.

Clots Das Vignes – Estelle en Jacky – clotsdasvignes@gmail.com