Terroir de l’Agly – La Guingette de Jean – Perpignan

Dit populair restaurant op een boogscheut van het internationale station van Perpignan is een oase van rust en ontspanning, aangevuld met een lekkere en authentieke regionale keuken.

Betreden doe je het restaurant onder een luifel van kleurrijke guirlandes waardoor je meteen in de juiste stemming terechtkomt. Een locatie in de juiste zin van het woord, aan de rand van de stad. Rond de dansvloer in open lucht staan de talloze tafeltjes in lange rijen opgesteld, deels in open lucht, deels onder een luifel van zonbeschermende elementen, deels overdekt.

Het personeel flaneert vakkundig tussen de tafeltjes en de vele bezoekers en heet iedereen hartelijk welkom. Het is alleszins aangeraden om vooraf te reserveren om van je tafeltje verzekerd te zijn.

Keukenchef Antony Guiganton serveert een ruime selectie van gerechten die bereid worden onder het driedelig moto van het restaurant:  verse producten – aangepaste groentegarnituren en perfecte garing en kooktijden. Aspecten die mede  de bekendheid en de aantrekkelijkheid van het etablissement hebben opgebouwd en tegelijk borg staan om een heerlijke maaltijd te degusteren.

Toppers bij de huisspecialiteiten zijn beslist de plancha bodega met serrano, choriza, saucissen, manchego en tomaten-kristalbrood. De saladesvan weleer met tomaten als het hoofdingrediënt komen van bio-boer Claude Frabre. Deze salade is een variant van de salade gourmand bestaande uit diverse salades, tomaten, gerookte magret van eend, gekonfijte ui, gegrilde noten en gésiers/spiermaag.

Bij de vleesbereidingen zijn de gatte de porc, houtgerookt met rozemarijn en romige aardappelen en de lamsschouder van regionaal lam eveneens houtgeroosterd met gekonfijte look en dito ui besliste voltreffers. Aanbod dat wordt aangevuld met brochettes met 3 vleessoorten naar keuze. Calamars à la plancha met groentewok en de Pica Pica à la plancha, gamba’s, vis en mosselen zijn de blikvangers bij de visgerechten.

De uitgesproken specialiteiten van chef Antony zijn de Pipeta, kleine pasta’s met vogeltong, gamba’s, calamars, mosselen, saucissen, fijne kruiden, tomaten en parmezan. Maar ook de Aroz de la Niña, rijst, boudin, saucis, ei en de Aroz de la Mer, rijst, vis, calamars, gamba’s en mosselen behoren tot zijn absolute favorieten. Deze beide gerechten vergen minstens 30 minuten bereidingstijd en worden enkel vanaf twee personen klaargemaakt.

La Guingette biedt eveneens een kindermenu, 9€, en bestaat uit saucis of ¼ kip met huisfrieten, fruitsap en ijsje of chocoladetaart.

Ongeacht  of je lunch of dineert, wordt het voorgreecht een gedeeld gebeuren met alle tafelgasten. Een keure van gerechten gaat figuurlijk van hand tot hand, met als centraal gegeven een enorme schotel van caricollen/bigourneaus. Liefhebbers kunnen zelfs deze schotel als hoofdgerecht bestelen. De deelgerechten zijn een verzameling van toppers uit de voorgerechten en worden zo nodig extra aangevuld.

De hoofdgerechten worden individueel geserveerd behoudens de Aroz, een variatie van de Spaanse paella, deze worden in grote pannen bereid en rijkelijk overgoten met olijfolie en een vleugje wijn. De ingrediënten worden gemengd waarbij  vooral bij de Aroz de la Mer, puzzelen wordt om eventuele visgraten te vermijden, hoewel het personeel bij het uitserveren probeert om vakkundig de vis te fileren.

De Catalaanse grillades op houtskool krijgen een mooi groentegranituur mee, soms met rijst, soms met brood, soms met frieten, deze laatste kunnen evenwel geenszins wedijveren met onze nationale trots.

De uitbundigheid van de Zuid-Franse gasten werkt aanstekelijk en de meeslepende tonen van de Franse chansons zorgen meer dan eens voor danspasjes zelf nog voor het dessert wordt opgediend, Eens dit achter de rug en het moment dat de naproevertjes aanrukken wordt de sfeer uitbundig. De oase transformeert zich dan tot en bruisende en sympathieke setting die iedereen begeestert.

La Guingette de Jean – rue de Tonnellerie 1 – 66000 Perpignan

Alle dagen geopend behoudens op zondag, zaterdagmiddag en maandagavond.