Terroir de l’Agly – Domaine Cuvons Lajoie

Cuvons Lajoie is een domein van 4 hectare oude wijnstokken gelegen in Maury in de Languedoc Roussillon. Ze produceren zeer kleine hoeveelheden zodat ze hun wijn, de natuur en de mensen kunnen respecteren.

Het wijnhuis Fernando Rodrigues biedt een selectie cuvées aan voor 2023, waaronder 2 witte, 3 rode en een zoete Maury. Elk van deze cuvées is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven en met passie gevinifieerd om een product van topkwaliteit te kunnen bieden. Door onze ambachtelijke aanpak en toewijding aan kwaliteit zijn deze cuvées echter vaak van jaar tot jaar uitverkocht. Voor het ontwerpen van zijn etiketten deed Fernando een beroep op kunstschilder Favor Vrankic die mede de passie en de toewijding tot leven brengt.

Voor wijnliefhebbers die toegang willen hebben tot de cuvées in primeur en willen profiteren van voorkeurstarieven, werd de Cosmicus Club in het leven geroepen. Leden van deze exclusieve club worden van tevoren op de hoogte gebracht van de  nieuwe cuvées, zodat ze deze kunnen aanschaffen voordat ze beschikbaar zijn voor het grote publiek. Leden profiteren ook van speciale tarieven bovendien hebben ze een bevoorrechte toegang tot deze uitzonderlijke wijnjaren.

De Cosmicus Kelder is de plek waar magie gebeurt. Geopend in de zomer van 2022 na meer dan een jaar werk. In deze gloednieuwe ruimte verwelkomt men je en kan je de ware identiteit van COSMICUS ontdekken. Het gebouw is ontworpen om zowel een werkinstrument te zijn, voor het produceren van onze wijnen, als een plek om het publiek te ontvangen en proeverijen aan te bieden in het hart van de natuur.

De wijnmakerij kijkt uit over de wijngaarden van Maury, onder het oog van het Château de Queribus. Alle wijngaarden worden puur biologisch bewerkt. Dankzij deze wijngaarden en de aanwezige knowhow worden wijnen aangeboden die complex, rond, fruitig en mineraal zijn, met kruidige noten en een lange afdronk.

Evenementen

De wijnmakerij ligt in een idyllische omgeving, omgeven door wijngaarden en heuvels, met adembenemende uitzichten. De kelder is ontworpen om veel meer te zijn dan alleen een plek om wijn te produceren. Daarom wilden ze een warme en gastvrije ruimte creëren, een plek waar wijnliefhebbers en nieuwsgierigen de expertise kunnen ontdekken, met het team kunnen praten en van onze wijnen kunnen genieten in een gezellige sfeer.

Bij Cuvons Lajoie zijn ze ervan overtuigd dat wijn veel meer is dan alleen een drankje: het is een levenskunst, een zintuiglijke ervaring en een oneindige bron van plezier en delen. Daarom doen ze er alles aan om hun bezoekers diensten van topkwaliteit te bieden in een uitzonderlijke omgeving.

Een seminarie in Cuvons Lajoie wordt ongetwijfeld vervolledigd met  een bezoek aan de wijnmakerij, een bezoek aan de oude wijnstokken, een wijnproeven op deze  bijzondere locatie. Maar ook de organisatie van wandelingen of fietstochten, het bezoek aan het Château de Queribus, Canyoning en wijnproeven op de Rode Trein van Rivesaltes naar Maury behoren tot de mogelijkheden.

Dat wijn inderdaad meer is dan enkel een drankje en kan uitgroeien tot een levenskunst konden we ter plekke ervaren. Een leerrijke rondleiding in een erg moderne maar perfect uitgeruste kelder met rijpende sappen in eikenhout, in inox maar evenzeer in open betonnen kuipen, werd de introductie van een leuke degustatie. Op het terras van het wijnhuis met zicht op de imposante bergen in de onmiddellijke omgeving en de ‘gepluimde’ wijngaarden werden de huiswijnen aangevuld met een eigentijdse maaltijd zodat de pairingsuggesties van de wijnen, extra tot hun recht kwamen.

Op de proeftafel:

Syrah Daqui 2020

IGP Côtes Catalanes – Rood – 15% alc vol, bevat sulfieten

Assemblage van Syrah en Sabelle die zorgen voor een mooie robijnrode kleur. Een complexe, elegante neus van kruiden, rood fruit en viooltjes. Opvallend fijne tannines. De wijnstokken zijn puur biologisch geteeld.

Cosmicus Serre Petite 2021

IGP Côtes Catalanes – Rood – 15% alc vol , bevat sulfieten

Assemblage van Grenache en Carignan. Een selectie van 90 jaar oude percelen die met de hand worden geoogst en ontsteeld. De licht verhoogde ligging van de terroirs zorgt voor frisheid met aroma’s van bramen en garrigue. Door de rijping van 15 maanden is deze wijn heerlijk soepel in de mond. De wijnstokken worden puur biologisch verbouwd.

Cosmicus Iberic 2021

IGP Côtes Catalanes – Rood – 14.5% alc vol, bevat sulfieten

Assemblage van Grenache, Carignan en Tempranillo – Handgeplukt onthult deze wijn een prachtige aromatische intensiteit van zwarte kersen en zoete specerijen. De 15 maanden rijping zorgen voor een vleugje pruimen en zoethout op de afdronk, evenals zijdezachte tannines. Deze wijn zal je verrassen met zijn complexiteit en frisheid. Wijnstokken zijn puur biologisch geteeld.

Cosmicus Alium 2022

IGP Côtes Catalanes – Wit – 13.5% alc vol, bevat sulfieten

Assemblage van Grenache Gris, Macabeu en Viognier. De oude Grenache Gris druiven worden manueel geoogst. Deze cuvée rijpte 6 maanden in vaten en heeft een geroosterde toets. De blend van Macabeu, Rolle en Viognier geeft het een frisheid met aroma’s van vers fruit, exotisch fruit en citrusvruchten. De afdronk zal je maaltijden ongetwijfeld verrijken. Wijnstokken zijn puur biologisch geteeld.

Cosmicus Ampéli 2022 

IGP Côtes Catalanes – Wit – 13,5% vol. bevat sulfieten.

Assemblage van Grenache Gris, Rolle en Macabeu. Aroma’s van vers fruit komen subtiel vrij met hints van perzik, citrus en exotische bloemen. In de mond is hij zacht, rond en evenwichtig, met een frisse, minerale afdronk. Wijnstokken zijn puur biologisch geteeld.

Maury 1998 – Gouden medaille op de Grenaches du Monde competitie, editie 2020 – Appellation d’Origine Controlée – Vin doux naturel

Serveren op 15-16°C. – Rijpingspotentieel tot 2048. – Beperkt tot 900 eenheden. – 50Cl – 17% vol

Het terroir van Maury bestaat uit schistachtige mergel, wat de wijnstokken hun meest complexe expressies geeft. De kenmerkende kleur en aroma’s van de wijn zijn het resultaat van lange rijping in demi-muid vaten. Hij heeft een donkere kleur met koperrode accenten. De neus is intens en complex. In de mond vermengen empirische toetsen zich met aroma’s van torrefactie en zoethout. De afdronk is voortreffelijk. Het is een perfecte harmonie van karakter, elegantie, kracht en zachtheid. Geniet ervan als aperitief of na het diner.