Terroir de l’Agly/slot – Auberge du Cellier – Montner

De Auberge du Cellier ligt in Montner, een klein, rustig dorpje op de hoek van een oplopende straat, in een oud herenhuis. Er tegenover ligt een privékelder, ernaast nog een. Verderop ligt de coöperatieve kelder… .

Wandel door de vredige wijngaarden. Ruik de zuivere lucht die de fruitige warmte van Catalaanse avonden parfumeert. Een ideale gelegenheid om jezelf een moment van genot en rust te gunnen  in een van de ontspannende kamers van Pierre-Louis Marin’s Maison d’hôte..

De ruime kamers zijn voorzien van airconditioning, douche, toilet, flatscreen-tv met DTT, espressomachine en gratis draadloos internet. In de kamerprijs, 70€ voor een eenpersoonskamer en 85€ voor een tweepersoonskamer, is een uitgebreid ontbijt, in de eetkamer, op het terras in de zomer voorzien, ontbijtsnack op de kamer 6€ extra.

Het genot en de rust worden pas echt duidelijk wanneer je hier eenmaal aan tafel zit en je je tegoed kan  doen aan echte gastronomie, vergezeld van een bijzonder lokaal drankje. Hier zijn ze in overvloed. Je hoeft alleen maar je glas uit te steken. Het restaurant van de Auberge du Cellier is van mei tot september dagelijks geopend van woensdag tot zondagmiddag en van november tot mei van donderdag tot zondagmiddag. Jaarlijkse sluitingen van 28 februari tot 9 maart en van 30 oktober tot en met 15 november 2023.

De keuken van Pierre-Louis Marin is geïnspireerd op het moment en op lokale producten. Creatief, elegant en verleidelijk, elk seizoen een plezier om te ontdekken. “Onze keuken is niet bedoeld om gastronomen te verbazen die op zoek zijn naar avant-gardistische technieken of modieuze gerechten. We streven er gewoon naar om het beste in kwaliteitsproducten naar boven te halen door nauwkeurig koken, kruiden en soms originele combinaties. Met andere woorden, we gebruiken onze techniek om het product te dienen, niet andersom.”

Het parcours van Pierre-Louis is eerder divers. Reeds als jonge chef raakte hij volledig in de ban van regionale specialiteiten, een facet dat uitgroeide tot een absolute passie die hij in zijn keuken onder de aandacht wil brengen.

De verfijnde presentatie en leuke evenwichtige maar vooral smaakvolle combinatie zorgde ervoor dat hij vrij snel naam maakte. De toetreding tot de Toques Blanches, T-Roussillon-Occitane, een vereniging die de streekproducten hoog in het vaandel plaatst is dan ook vanzelfsprekend. Deze vereniging telt een 50-tal leden en organiseert jaarlijks diverse gastronomische evenementen. Top of the bill is hierbij ongetwijfeld de challenge ’mini-toques’ waarbij jongeren de kans krijgen om hun culinaire vaardigheden aan een groter publiek te tonen en hiervoor ook met een medaille word beloond. Deze ‘challenge culinaire’ is niet alleen een feest voor de jongeren, maar ook voor de vele fijnproevers die het festival bezoeken en de kans krijgen om de talloze delicatessen, ook van de Touqes Blanches, te degusteren. De Toques Blanches zien elk jaar na dit event het aantal belangstellende fijnproevers toenemen. De nieuwe leden Touques Blanches 2023 zijn Marie-Eglantine Delcher, La Paserelle Perpignan, Michaël Meunier, La Villa Duflot Perpignan en Stéphane Sabathé, Lycée Christian Bourquin, Argèles-sur-Mer.

Les Toques Blanches zijn voor Pierre-Louis nog steeds een ideale tool om nieuwe recepten te ontwikkelen en kennis en knowhow met collega’s te delen. Hoofddoel blijft evenwel de gasten op een relaxte en ongedwongen sfeer te vergasten op een onberispelijke gastronomische ervaring.

Wij genoten alvast van een perfect nazomers menu. Krokante hapjes en leuke mondvullertjes bij het aperitief waren de feilloze introductie op een subtiele culinaire ontdekking. Het voorgerecht werd een romige ganzenlever met auberginepuree, pecannoten en briochebroodje. Decoratieve voltreffer en onvoorwaardelijke smaakbom met subtiele hints ven delicate mondvullende toetsen. Een gestoomde wilde visfilet, geflankeerd door ajo bianco en een verrassende maar lekkere gegrilde meloen werd een volgende verrassing.

Bij aanvang van de maaltijd had de chef geïnformeerd naar allergieën en mogelijke voorliefdes waarbij terloops naar een minder aansprekende keuze voor lamsvlees werd verwezen. Onze tafelgenoten kregen als hoofdgerecht een lamszadel met courgettes en romesco van gerookte yoghurt met mierikswortel en pikante lamsjus aangeboden. Eenparig prezen ze de frisse toetsen, de perfecte gairing van het vlees en de subtiele toetsen die de behoedzaam geserveerde mierikswortel meebracht. Mezelf viel een lekker mals stukje filet pur, perfect rosé gehouden, getooid met gebakken ganzenlever en delicate zomertruffel, te beurt dit alles met fijne groentjes en een subtiel vleugje mierikswortel. Zonder meer een delicatesse met een onbetwistbaar smaakaureool. Evenwichtige smaaktoetsen zorgden ook hier voor een prettige mondvulling. De slottoets van het menu werd een soufflé met ijs en hints van aardbei en limoen. Kortom een aaneenschakeling van bijzonder lekkere creaties en absolute gastronomische hoogtepunten. Het wijnassortiment van de avond bestond uit La Parole 2021, Domaine Damanovan Marsanne; Prolégomènes 2021 Guillem Soulignac, assemblage van Grenache & Carignan; Arcange 2016 Domaine Besombes, assemblage van Grenache & Syrah; Dame Jeanne assemblage ‘Maison’ van Rancio en Rivesaltes en de Azerou Saké, Sokujo, rijstwijn uit Roussillon. Deze laatste is een absolute nieuwkomer in de Roussillon, een volwaardige saké die zeer zeker een  concurrent wordt van de rasechte Japanse saké, een regionaal product met grote ecologische meerwaarde.

Auberge du Cellier – 1 rue de Sainte Eugénie – 66720 Montner

www.aubergeducellier.com

Openingsuren restaurant : van mei tot september dagelijks geopend van woensdag tot zondagmiddag en van november tot mei van donderdag tot zondagmiddag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you. 6 minutes – absolute voltreffer

Leuke gastronomische hoogstandjes en delicatessen

verzorgde presentatie en attente bediening

mooi wijnpotentieel

Gault&Millau: 13.5/20

Michelin:        restaurant in charmant dorpje

Klassieke producten wisselen af met geselecteerde streekproducten

Chef heeft voorliefde voor truffels