The Drink Alsace experience – distillerie Theo Preis – slot

De distillerie Theo Preiss bevindt zich in Mittelwihr en werd indertijd opgericht door Jean Camille Preiss, wijnbouwer die eveneens over een erg grote boomgaard beschikte en zijn fruit symbolisch wou vereeuwigen.

Eerder uit nieuwsgierigheid over het eindresultaat besliste hij om zijn fruit te laten gisten door er marc van druiven aan toe te voegen. Hij was anderzijds stimulator om zich na de phyloxera-crisis vooral op kwaliteit te concentreren om op deze manier de wijngaarden van de Elzas de nodige overlevingskansen te bezorgen. Zijn zoon Theo bouwde na 1945 de eerste gistingsvaten uit tot een degelijke ambachtelijke distillerie maar kon door een vroegtijdig overlijden zijn plannen niet ten volle realiseren. Na zijn dood vertrouwden zijn erfgenamen de installaties toe aan een familielid dat ook heil zag in fruitdistillatie nl Jacques Bresch die in 1979 de hulp kreeg van André Thuet waardoor nieuwe buitenlandse markten konden worden aangeboord.

Na enkele forse investeringen werd deze laatste na enkele jaren PDG van de onderneming en introduceerde de eaux de vie in de grootwarenhuizen. Idee die niet overal in dank werd afgenomen omdat kwaliteit en grootwarenhuizen volgens critici, onverenigbare accenten inhouden.

Toch konden deze tegenkantingen niet verhinderen dat distillerie Theo Preiss in zijn specifiek segment marktleider werd in Frankrijk en zijn savoir-faire koppelde aan kwalitatief hoogstaande producten. Dit kan en kan enkel door een zorgvuldige selectie van het fruit en een fermentatie onder zeer strikte normen. Het assortiment eau de vie van Theo Preiss is zeer ruim met de ‘eau de vie de celeri’ als absoluut en exclusief buitenbeetje.

De eau de vie de celeri is een buitenbeentje in het assortiment ‘fruit’ en werd 30 jaar terug gecreëerd na een weddenschap. Volgens insiders heeft selder een invloed op het seksuele gedrag van de mannen, facet dat door sommigen op hoongelach werd onthaald. Toch moesten de proefkonijnen toegeven dat ze na een uitvoerige maaltijd waarbij alle gerechten op basis van selder werden bereid en waarbij deze eau de vie werd gedronken, een intenser seksueel gedragspatroon vertoonden.

Deze eau de vie, 45° is nog steeds een exclusiviteit van Theo Preiss en ontpopte zich ondertussen tot een perfecte compagnon van gerookte vis en noorse schotels waarbij de wodka in de vergeethoek werd gedrongen. Hij past eveneens in een cocktail met tomatenjus en tonic.

Bij de fermentatie wordt de selder fijn geraspt en macereert in een neutrale alcohol waardoor subtiele maar rijke aroma’s vrijkomen.

Deze eau de vie past eveneens op de feesttafel bij gerookte of gemarineerde zalm maar werpt zich evenzeer op als een geapprecieerde compagnon bij wild. Bovendien transformeert dit eau de vie de celeri de traditionele sorbet tot een aangename en exclusieve trou normand.