The Drink Alsace experience – Wijnhuis Arthur Metz – 10

Het wijndomein Arthur Metz in Marlenheim, het noordelijk deel van de Elzasser wijnroute, werd gesticht in 1904 en fusioneerde in de periode 1980-2000 met enkele kleinere domeinen waardoor het meteen uitgroeide tot een van de uitgesproken leaders in de Alsace.

De eigen domeinen maar ook de samenwerking met meer dan 700 individuele wijnboeren zijn samen goed voor ruim 1050 ha wijngaarden, met een gezamenlijke productie van zowat 32 miljoen flessen per jaar. Meer dan een kwart van deze productie is voorbehouden aan de crémantwijnen wat van het wijnhuis Arthur Metz meteen de belangrijkste producent van crémant maakt in deze regio.

Dit alles is het resultaat van een uniek savoir-faire die in het ganse productieproces wordt weergevonden en start bij het werk in de wijngaarden, maar strekt zich tevens uit over de oogst, de vinificatie, de rijping en botteling en pas eindigt in de verkoop. De activiteiten van het wijnhuis situeren zich niet alleen in Marlenheim maar ook in de vendangeoirs van Scharrachbergheim en Epfing net als het Domaine Viticole de la ville de Colmar met eigen vendageoir, domein dat kan worden opgesplitst in het Domaine de la ville de Colmar, Clos St Jacques en het Hospices de Colmar. De geschiedenis van het Domaine de la ville de Colmar gaat teruggaat tot 1895 wanneer Chrétien Oberlin, het oorspronkelijke domein van 14 hectaren samenvoegt met Clos St Jacques 10,5 ha en Hospices de Colmar, 3,5 ha. De heuvelruggen waarop de wijngaarden zich uitstrekken bieden unieke terroirs met gereputeerde Grand Crus zoals Pfersigberg, Hengst en Florimont. Deze diversiteit zorgt voor een uitzonderlijk assortiment wijnen die zich uitermate thuisvoelen in de betere gastronomie.

De technische aanvullingen op de diverse locaties zorgen er alleszins voor dat de geoogste druiven nergens een lang transport nodig hebben waardoor de productie van kwalitatieve wijnen met uitzonderlijk karakter mogelijk wordt. Respect voor de traditie en natuurlijke selectie zijn trefwoorden in de productie van alle wijnen en crémants van het huis Arthur Metz. Het wijnhuis kreeg een voorbeeldfunctie waarbij het samengaan van de savoir-faire met de creativiteit van de onderneming, de wijnproductie volkomen beheerst en de stoutste verwachtingen van de consumenten overtreft.

Geproefd: Arthur Metz AOC Riesling 2012: geteeld op een mozaïek van percelen met  diverse ondergrond, worden de druiven geoogst bij het bereiken van de maturiteitsgrens. Na alcoholische fermentatie, 1 tot 2 weken onder gecontroleerde temperatuur wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Mooie geelkeurige mantel, in de neus wisselen fruitigheid en minerale toetsen. Levendig en fruitig in de mond met minerale accenten en subtiele citrustoetsen.

Arthur Metz – Gewürztraminer Grand Cru Steinklotz: geteeld op steile hellingen op 200 tot 300 m hoogte op figuurlijk kalkachtig blok, zuid-zuidoostelijke ligging met overvloedige zon. Pneumatische persing en alcoholische fermentatie onder gecontroleerde temperatuur, rijping op lies van t4 tot 6maand.

Geeft in het glas een gele goudkleurige mantel. In de neus komt een intense elegantie tot ontwikkeling met zeer aromatische toetsen en accenten van rozen en fijne kruiden, een subtiele litchitoets zorgt voor een exotische tintje. In de mond een mooie evenwichtige wijn, volrond waarbij de aciditeit de accenten van kruiden en rozen tot een mooi hoogtepunt samenbrengt.

Arthur Metz – AOC Pinot Blanc 2011: geoogst op ideaal maturiteitsniveau, krijgen de druiven na persing een fermentatie van 1 tot 2 weken onder gecontroleerde temperatuur, licht filtering bij het bottelen.

Bleekgele kleur met groenachtige schitteringen. In de neus een discreet aroma van fruit, in de mond een leuke frisheid en evenwicht bij eerder lange afdronk. Aanrader bij koude buffetten, asperges en vis.

Arthur Metz Crémant Perle Noir: manuale oogst en alcoholische fermentatie onder gecontroleerde temperatuur, rijping op fines lies gedurende 3 maand, gebotteld voor tweede fermentatie ‘prise de mousse’ die het schuimend karakter versterkt, waarna rijping sur lattes gedurende 18 maand. Degorgement en toevoeging van likeur voor verzending.

Goudgele kleur met fijne regelmatige bubbels. In de neus complexe aroma’s van rijp fruit, mooie frisheid en accenten van brioche die voor leuke elegantie zorgen. In de mond karaktervol en fris, volrond en elegant, de aciditeit zorgt voor perfect evenwicht en karakter. Ideaal bij gastronomische excursies, feesten en aperitief.

Op de proeftafel: Crémant Ice Arthur Metz: vinificatie en alcoholische fermentatie onder gecontroleerde temperatuur, rijping op lies fines gedurende 3 à 4 maand, een tweede fermentatie ‘prise de mousse’ op fles.

Zorgt in het glas voor een goudgele kleur met leuke amberkleurige toetsen en zeer fijne overvloedige bubbels. Crémant Ice zorgt in de neus voor een verrassend fris en aangenaam aroma met delicate toetsen van gedroogd fruit. Ook in de mond worden overvloedige aroma’s opgetekend die de smaakpapillen verwennen, leuke accenten van gedroogd fruit soms een ietsje gekonfijt.

Volgens Arthur Metz een aanrader om in een groot glas met  enkele ijsblokjes te degusteren, de ijsblokjes geven extra frisheid en bubbels maar
zorgen ook voor elegantie en een feestelijk accent. Deze nieuwe trend brengt de intense frisheid en levendigheid van deze crémant volop tot ontwikkeling. Crémant Ice Arthur Metz is aangenaam en leuk verrassend.