The Drink Alsace experience – wijndomein André Blanck – 9

 

Het wijnhuis André Blanck rust op de ervaring van 7 generaties wijnboeren met de eerste aanplantingen rond 1675. Toch is het vooral André Blanck naar wie het wijnhuis wordt genoemd die in het begin van de 20ste eeuw een enorme boost gaf aan de exploitatie. Aan zijn zonen gaf hij de passie voor wijn door, maar eveneens aandacht voor het detail en het broodnodige enthousiasme. Het bedrijf is thans in handen van de broers Michel en Charles Blanck.

Sommige bronnen verwijzen voor het ontstaan van het wijnhuis zelfs naar banden met de kruisvaarten uit de 13de eeuw al is het hier onduidelijk of de familie Blanck destijds met de wijnproductie startte, dan wel of er wijn werd geproduceerd met ranken die uit de regio Jeruzalem zouden afkomstig zijn. Mogelijk voedt ook de locatie van het wijnhuis, een voormalig slot van de Ridders van Malta de beweringen over Jeruzalem.

Dit wijndomein beslaat momenteel zowat 14 ha goed voor een productie van 60 tot 100.000 flessen afhankelijk van de oogst en het klimaat. Gemiddeld worden een opbrengst van zowat 8000 kg/ha genoteerd. Op het domein worden 2 Grand Cru’s weergevonden waarvoor de druiven, net als voor de andere wijnen trouwens, manueel worden geoogst. Zij belanden onmiddellijk in de pressoir waar de zachte sappen 6 tot 8 uur opgeslagen blijven. De teelt gebeurt op meerdere ondergronden, deels granietachtig, deels graves maar er worden evenzeer residuen van kalkachtige segmenten weergevonden. De exploitatie van het domein is in handen van Michel en Charles. Bij ons bezoek kregen we eerste bloei van wijnranken te zien, bloei die mede te danken is aan het uitstekende voorjaar en het lokale microklimaat en zich enkele weken vroeger aanmeldt dan gebruikelijk. Voor Charles blijft het alleszins afwachten hoe de verdere evolutie verloopt vooraleer hij voorspellingen voor het seizoen 2014 wil maken. De primaire trosvorming laat alleszins een goed wijnjaar verhopen.

De wijnen André Blanck krijgen hun fermentatie en maceratie, deels op eiken vaten, deels op inox. De assemblages gebeuren wanneer alle sappen voldoende gerijpt zijn, waardoor de eindrijping op foudres en/of inox plaatsvindt. Voor sommige wijnen gebeurt de eindrijping zelfs op fles.

Geproefd: Pinot blanc Rosenberg 2013: geteeld op licht zanderige en argile ondergrond, terroir met duidelijk potentieel dat zorgt voor een mooie lichte wijn met leuk aroma en sprankelende frisheid. Leuke volronde en aromatische toetsen in de mond, met  aangenaam evenwicht. Zijn maturiteit en complexiteit zijn kenmerken die bij het ouderen ongetwijfeld de smaak sterker gaan accentueren.

Riesling Schlossberg 2010: de kalkachtige ondergrond zuidoost gericht met fijne granietresiduen en zanderige elementen vormen een terroir waarbij de wijn subtiele aromatische accenten kan
ontwikkelen. Zorgvuldige pneumatische persing van de druiven uit de Schlossberg Grand Cruregio, met fermentatie in eiken vaten onder gecontroleerde temperatuur waardoor hij een grote finesse meekrijgt. Dit zorgt ervor dat het eindresultaat delicate aroma’s, fruitigheid en frisheid, koppelt aan kruidigheid en finesse. Aangename wijn bij zeevruchten, vis en geitenkazen.

Gewürztraminer 2007 & 2012 Schlossberg: manuele oogst met zorgvuldige pneumatische persing zonder de pit te beschadigen. De fermentatie van de sappen duurt 3 tot 10 weken en gebeurt in inoxvaten onder gecontroleerde temperatuur zodat de typische aroma’s optimaal bewaard blijven. Geteeld op zachtglooiende hellingen met argilo-kalkachtige ondergrond, volledig zuidgericht in de nabijheid van de Grand Cru Furstentum. Biedt in het glas een mooie gele kleur met fijne groene glinsteringen. In de neus toetsen van litchi en mirabelle met kruidige accenten. In de mond stevig en volrond met uitgesproken karakter, samenvloeiend in een leuke licht gekruide florale afdronk, toch mooi evenwichtig. Gaat perfect samen met tapas, gezouten en gesuikerde hapjes, maar ook met exotische gerechten, tajines met uitgesproken safraantoets en zeevruchten.

Op de proeftafel: Pinot noir 2013 – Altenberg

Zorgt in het glas voor een stevige robijnrode kleur en is mooi plakkerig. In de neus krijgen we mooie aroma’s met subtiele accenten van koffie en fijn kreupelhout, resultaat dat deels te wijten is aan de maturatie van zowat 15 dagen. In de mond toont de wijn aanvankelijk zijn volrond en vettig karakter met stevige textuur, een aangenaam verrassend gevoel voor de smaakpappillen. Bij een behoorlijk lange afdronk komen subtiele toetsen van tabak tot ontwikkeling, toetsen die een subtiele ondersteuning meekrijgen van de accenten van kreupelhout die zich eerder in de neus affirmeerden. Globaal een mooie en evenwichtige wijn, nog vrij jong maar met een aanlokkelijk bewaarpotentieel. De rijping op fles vormt hierbij een enkele belemmering.