The Drink Alsace experience – wijndomein Fernand Engel – 8

Het domein Fernand Engel in Rorschwihr, een klein dorpje in hartje Elzas, in de schaduw van het kasteel van Haut Koenigsbourg, een van de beroemdste Franse monumenten dat jaarlijks vele miljoenen bezoekers mag verwelkomen, staat bekend als een bio-domein bij uitstek.

Jammer dat deze bezoekers niet naar ons domein overwaaien aldus Xavier Baril, verantwoordelijke voor de productie en export, maar tegelijk gelukkig zo niet moesten we ons domein dat op een leuke heuvelrug ligt uitgespreid, ongetwijfeld vergroten, maar vooral de authenticiteit en eigenheid prijsgeven en de kwalitatieve biologische wijnen inruilen voor massaproductie.

Het domein telt ruim 63 ha die over 160 percelen in 7 dorpjes verspreid liggen. Een mozaïek van percelen en terroirs die een geologische predominantie van mergel-argilo en kalkachtige sedimenten gemeen hebben en vooral in Bergheim en Rorschwihr worden weergevonden. Hier neemt de teelt van genereuze en krachtige wijnen de bovenhand terwijl elders de ondergrond eerder granietachtige kenmerken vertoont. Deze geologische facetten zorgen samen met zongerichte locaties en het microklimaat voor een grote diversiteit en rijkdom in de geproduceerde wijnen. In het domein worden drie Grand Crus geproduceerd Altenberg de Bergheim, Gloeckelberg en Praeletenberg. Sinds 2008 maken ook de wijngaarden Château de Meyerhof deel uit van het wijngoed Fernand Engel. Dit domein waarvan de eerste aanplantingen teruggaan tot de 12de eeuw zijn typisch voor de rijkdom van Rorschwihr. Uit meerdere oudere geschriften en documenten blijkt dat de wijnen van dit domein o.m. door paus Clement III werden gedegusteerd.

De bioteelt startte in 1998 met een eerste officiële certificatie in 2001. Bio betekent aldus Xavier respect opbrengen voor de eigenheden van de natuur waarbij de andere gewassen in hun opmars maximaal worden afgeremd en dit zonder gebruik te maken van kunstmatige en chemische middelen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren, zowel door een verantwoorde agrarische tussenkomst met beperking van het aantal stronken per ha, maar evenzeer door een wisselwerking met andere gewassen. Bio betekent aldus Xavier eveneens aandacht hebben voor het milieu door een nauwkeurige selectie en sortering van het afval zoals plastic en karton. Ook een biobak is in het bedrijf aanwezig, hier wordt het spoelwater van tractors en materiaal opgevangen waardoor het op deskundige manier kan worden gezuiverd en kunnen de restanten en schadelijke stoffen makkelijk worden verwijderd.

De productie van het wijnhuis bedraagt zowat 500.000 flessen per jaar waarmee Fernand Engel zich op een 30ste plaats in de rangorde van de Elzas plaatst. Ruim 65.000 flessen worden hierbij voorbehouden voor de productie van Crémants, productie die langzaam groeit maar maximaal 85.000 flessen zal bedragen. Ruim een kwart van de productie wordt geëxporteerd met forse opmars van de Scandinavische landen. De export naar België is goed voor zowat 25.000 flessen en gebeurt vooral via Drinks& Food van de familie Dirkzwager die in 2010 het bedrijf van de familie Mampaey, actief in de wijnwereld sinds 1920, overnam. De wijnen Fernand Engel worden in België voornamelijk in het horecasegment weergevonden.

Gedronken:

Pinot Noir 2012 Le Maierhoff: 14% alc – Mooie volrode kleur met stevige tinten en plakkerig aan het glas. Zorgt in de neus voor aroma’s van droge rode vruchten, fijne tannines met licht vermoeden van Valpolicelli. In de mond vet en volrond met accenten die aan een rasechte Bourgognewijn doen denken.

Pinot Gris 2011 Gloeckelberg 13% alc – Biedt een mooie frisheid in de neus terwijl in de mond de smaakpapillen een zweem van kweepeer en amandel ontdekken. Deze wijn wordt o.m. door de Guide Hachette aanbevolen.

Gewürztraminer Grand Cru 2011 Bergheim: een wijn die in het glas een mooie goudgele kleur tentoonspreidt. In de neus krijgen we mooie toetsen van gekonfijt fruit en frisse witte bloesems. In de mond worden de smaakpapillen verwend door leuke aroma’s van rijp fruit en zorgt deze Grand Cru voor een lange afdronk. Wordt door kenners gecatalogeerd onder de beste Gewürztraminer-wijnen ter wereld.

Op de proeftafel: Trilogie 2007 en 2010:

De 2010 die pas in circulatie werd gebracht heeft reeds een mooie nectar en grote complexiteit met accenten van mirabellen. De 2007 echter etaleert zeer fijne bubbels die slechts langzaam uitdoven en biedt in de neus leuke rijpe fruitige aroma’s die zich in de mond transformeren tot een intense en aangename afdronk. Zonder enige discussie een uitzonderlijke wijn en aanrader voor fijnproevers.

Deze speciale wijn is een ontdekking en idee van Xavier en ondergaat maar liefst drie fermentaties. Tijdens zijn studies oenologie kwam Xavier in België terecht waar hij de triple bieren, erg langzaam rijpte zijn project om dit ook in zijn wijnen tot stand te brengen. De eerste traditionele fermentatie gebeurt in cuves, nadien volgen twee fermentaties op fles van telkens minstens 18 maanden sur lattes. De wijn is een assemblage van 3 rassen, 80% Chardonnay, 10% Pinot noir en 10% Pinot gris. Na elke fermentatie en degorgering worden de flessen met zuivere sappen bijgevuld met zeer weinig sulfieten amper 2g/hl. Deze werkwijze houdt tevens in dat de wijn minimaal 36 maanden rijpt op eigen fruit vooraleer in de handel terecht te komen, maar evenzeer dat hij een lange bewaartermijn meekrijgt.

Kwalificaties en classificaties als mooi oude nectar, rijk en zeer complex, overvloedige aroma’s, heerlijke fijne bubbels, schitterend evenwicht en perfecte elegantie, kunnen we enkel volmondig bijtreden.