The House hotel Old Tbilisi viert Georgische cultuur

The House Hotel Old Tbilisi is gevestigd in een historisch pand dat ooit op de rand van de afbraak stond, maar nu gemarkeerd is als cultureel erfgoed. Het hotel eert de geschiedenis van Georgië en viert en ondersteunt tegelijkertijd de nieuwste creatieve bewegingen van de stad. Handgeschilderde muurschilderingen van de veelgeprezen lokale kunstenaar Musya Qeburia in elke kamer verwijzen naar historische verhalen, terwijl in het eigen restaurant Blue Fox de internationale keuken is doordrenkt met lokale smaken. Bovendien gaan de originele houten balkons naadloos over in de omliggende buurt, zijn de meubels gemaakt van gerecycled hout en zijn de goed bewaarde, handgeweven oude tapijten in de kamers te koop.

Het pas geopende House Hotel Old Tbilisi en zijn restaurant Blue Fox worden geëxploiteerd door de internationale groep Kerten Hospitality, wiens handelsmerk is het mengen van lokale kunst en cultuur met klassieke en hedendaagse stijlen om authentieke ervaringen te creëren op elke locatie van het hotel. Het boetiekhotel is een kunst- en culinaire hotspot die echte Georgische gastvrijheid biedt – het gezegde in Georgië luidt: gasten zijn geschenken van god – en gecureerde gemeenschapservaringen.

Het pand is gevestigd in een drie verdiepingen tellend herenhuis, voorheen het huis van de familie Nikolozishvili, dat volledig is gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke glans, met behoud van de afkomst en stijl van de Georgische architectuur. Prachtige houten balkons, ingewikkeld oud houtwerk en uitnodigende terrassen maken plaats voor oude deuren en zelfs een originele schoorsteen in de kelder, waar nu een wijnkelder staat met flessen die zijn geproduceerd in Jemal Inaishvili’s eigen wijngaard in Kakheti. Het interieurontwerp, onder toezicht van de in Tbilisi gevestigde ontwerpster Ani Abashidze, versmelt ook klassiek Georgisch design met moderne hedendaagse elementen, en weerspiegelt de eclectische geest van de stad.

Qeburia’s muurschilderingen sieren elk van de 17 kamers en een suite, die verspreid zijn over de drie verdiepingen van het gebouw. De figuren die zij schilderde vinden hun oorsprong in de Georgische geschiedenis, en gasten kunnen meer te weten komen door een QR-code in hun kamer te scannen. De gedempte tinten van het plaatselijke textiel dat voor de gordijnen wordt gebruikt, vormen een tegenwicht voor de kleurrijke, oude, Georgische handgeweven tapijten. Alle kamers zijn voorzien van lokaal geproduceerd meubilair van gerecycled hout en marmeren badkamers met regendouches. De suite heeft een bubbelbad en een apart houten balkon met uitzicht op de nabijgelegen Mtkvari rivier.

Op de begane grond bevindt zich Blue Fox, een restaurant met 72 zitplaatsen. Op het barmenu staan klassieke cocktails en exclusieve Georgische wijnen en de keuken richt zich op de internationale keuken met lokale smaken. Regionale en seizoensgebonden ingrediënten staan op de voorgrond. Hoogtepunten op het menu zijn mtsvadi, boven kolen geroosterd vlees, en khachapuri, een Georgisch gerecht dat hier binnenstebuiten wordt gekeerd: in plaats van het brood te vullen met bonen en gemarineerde uien of gemarineerde zalm, citroen en komkommer, zoals traditioneel gebeurt, worden ze er bovenop gelegd. Gasten kunnen binnen dineren of buiten op de binnenplaats, waar een showkeuken is met een houtskoolgrill en die uitkijkt op de smalle, karakteristieke Shavteli-straat.

Het hotel ligt in de schilderachtige, oude binnenstad van Tbilisi, direct tegenover de zesde-eeuwse Anchiskhati Basiliek. Rondom het pand liggen middeleeuwse kerken, sfeervolle huizen met decoratieve balkons, zwavelbadhuizen gevoed door natuurlijke bronnen, smalle labyrintische straatjes, lommerrijke pleinen, culturele en historische erfgoedlocaties en enkele van de beste cafés, restaurants en galeries van de stad. De Shavteli-straat, waaraan de binnenplaats van het hotel grenst, is aangewezen als historisch erfgoed.