The Wine Club- Ukkel, ‘much more than a wine bar’

Afgelopen zomer opende in de buurt van Fort Jaco in Ukkel The Wine Club haar deuren. Deze nieuwe hotspot die bedacht werd door de broers Fabrizio en Claudio Bucella en Nicolas Meeùs onderscheidt zich duidelijk van de traditionele wijnbars: een geraffineerde ruimte met lederen banken, acajouhouten lambrisering en gouden lak op de muren, een ranke toog, gepersonaliseerde verlichting en een granitovloer…. Als dit trio een plek om te eten en te drinken bedenkt, maakt dat indruk.

Maar er is meer. The Wine Club is hoofdzakelijk gewijd aan wijn, maar wil toch anders zijn. Het is vooral de bedoeling de klant een beleving aan te bieden. “We wilden een levendige plek creëren, met animaties, zoals masterclasses, sommelieravonden op woensdagavond, waarbij de gasten hun eigen flessen kunnen meebrengen om te bepalen of ze best meteen opgedronken dan wel bewaard worden, degustaties met tekst en uitleg, ontmoetingen in beperkte kring met wijnboeren, elke eerste maandag van de maand. De eerste gast daarvoor wordt baron Pierre Rion. Er worden ook diners gehouden met de ideale combinatie tussen gerecht en wijn, kaas en wijn, chocolade en wijn, enzovoort. Origineel is het concept van de wine battles, waarbij vijf rode wijnen blind geproefd worden”, vertelt Fabrizio.

Bij uw wijn of uw bier creëert de Chef een fascinerende kaart met naast klassiekers als humus of charcuterie en kaasplanken (met producten van Julien Hazard) ook eenvoudige, maar lekkere gerechten. Op het menu staan lekkernijen als miniburgers, burrata, een risotto van de dag, ganzenlever van het huis, gegrilde inktvis, parmesaanfrieten,… Wie van zoet houdt, moet beslist proeven  de desserts van patissier Brian Joyeux.

Om de dorst te lessen heeft de zaak alle mogelijke wijnen en bieren in huis. Er wordt steeds een karaf water aangeboden en het bier van de tap wordt geserveerd volgens de regels van de kunst.

DE AUTEURS

Fabrizio Bucella master fysica en is doctor in de wetenschappen. Hij doceert aan de Université Libre de Bruxelles en aan de faculteit van Bordeaux en Reims. Daarnaast is hij een gediplomeerd sommelier; in die hoedanigheid richtte hij de school voor wijnkenners Inter Wine & Diner op. Die richt zich zowel tot vakmensen als tot particulieren. Als gespecialiseerd jurylid zetelt hij in verschillende internationale wedstrijden. Hij werkt mee aan de Franse Huffington Post, hij schrijft in de Revue du Vin de France en de Revue des oenologues. Last but not least maakte hij ook “Un anti-guide du vin ludique et original” en is hij een getalenteerd bierkenner. Hij geeft dan ook les over bier.

Claudio Bucella komt uit de wereld van de businessbanken en financiën. Hij werkte in het buitenland (Parijs, Berlijn, Londen, Johannesburg, Moskou. Na twaalf jaar in de corporate sector kreeg hij zin om samen met zijn broer Fabrizio dit project uit de grond te stampen. “Ik zou willen dat The Wine Club uitgroeit tot de eerste club met oenologiediensten in België en tot de referentie als iemand met een vraag over wijn zit. Het is de bedoeling een community vanuit deze plek te creëren”, legt hij uit.

Nicolas Meeùs was al sinds zijn kindertijd ondergedompeld in de wereld der ondernemers. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij zin had om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hoewel hij vandaag nog steeds actief is in de drukkerijsector, werd hij altijd al geboeid door de horeca. Zo heeft hij onder andere al het prachtige avontuur van Manhattn’s Burger op zijn actief, samen met de broers Vandermeulen. Nicolas droeg bij tot de projectontwikkeling en de communicatie voor de eerste restaurants.

Voor de Wine Club van de broers Bucella – nog een verhaal van broederschap – werd hij ook een actievere vennoot, aangezien hij ook financieel investeerde in het project. Het concept sprak hem meteen aan, net zoals het plan om een plek te creëren, waar al dan niet ervaren wijnliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten, nieuwigheden ontdekken en hun ervaringen delen, met als kers op de taart een aantal uitstekende gerechten. De goede verstandhouding met Fabrizio en Claudio was nog een extra motivatie!

ONTSTAAN

“Het avontuur begon omdat Claudio zin had om een community van wijnliefhebbers te creëren en samen te werken met zijn broer Fabrizio. Geleidelijk is het concept geëvolueerd tot dat van een wijnbar als belevingsplek. De initiatiefnemers hebben elk hun eigen expertisedomein om het project te doen slagen: Fabrizio staat garant voor de wijnkennis, Claudio beschikt over de nodige background inzake management en ik heb ervaring in de horeca”, aldus Nicolas Meeùs.180617-pinkeye-wine-club-4

DE CHEF

Kyrkos Zisis werd geboren in een klein bergdorp in Griekenland. Zijn parcours is atypisch. Tijdens de zomer werkte hij in een hotel op het eiland Skiathos, alvorens een opleiding tot barman en aan een hotelschool te beginnen. Daarna ging hij in Athene wonen, waar hij na een korte passage in de prestigieuze Rooms bar van Kolonaki indruk maakte op de chef Garyfallou. Die wierf hem aan voor het Pure Red restaurant in het stadion van Olympiakos F.C. In 2016 keerde hij trug naar België als chef de partie in Le Chalet de La Forêt en dan als tweede bij de Brasserie Le Toucan. Zijn nieuwste uitdaging is de creatie van de kaart van de Wine Club. Een mooie kans om zijn enorme talent te ontdekken en te proeven van zijn gulle keuken!

KADER

Het interieurdesign van de Wine Club is het werk van Pinkeye, een Antwerps architecten – en designbureau dat al veel prijzen won voor zijn creaties. De plek is opgedeeld in drie ruimten, met aan de ingang een prachtige koperen bar, hoge tafels en taboeretten om te aperitieven aan het einde van de dag. De tweede ruimte werd ingericht met lage tafels en comfortabele lederen banken in een lounge sfeer. De derde ruimte is knus. Je komt er na een paar trapjes en de plek leent zich uitstekend om met vrienden te genieten aan een lange hoge tafel, of met z’n tweeën aan de lage tafeltjes om lekkere schotels te delen.

WIJN EN BIER

Een dubbele kaart, met aan de ene kant een bord waarop de suggesties van de sommelier staan, op basis van een selectie van een tiental geteste wijnen (verkocht per glas vanaf 5 euro of per fles vanaf 25 euro). Aan de andere kant een kaart met 70 biodynamische wijnen, vooral uit Frankrijk (met een voorkeur voor de Bourgogne en de Loire, maar ook de Champagne, de Elzas, de Beaujolais, de Languedoc, de Rhône, de Provence, de Roussillon en het zuidwesten). Op de kaart staan namen als Dominique Cornin en zelfs een aantal Belgische cru’s (Mellemont, Bioul, Benoît Heggen, cuvée Ruffus) en Italiaans wijnen (uit Piemonte,…). Aan bierzijde ontbreekt het evenmin aan klinkende namen: Belle-Fleur, Drie Fonteinen, Orval, Rochefort, Cantillon bio, Girardin, brasserie de la Senne, Hermitage, No Science, enzovoort.

Volgens hun leuze “Vrijheid, kennis en leerproces” kiest het trio zijn wijnen en bieren in alle vrijheid, al naargelang zijn eigen voorkeuren en ontdekkingen.

The Wine Club – Waterloosesteenweg 1476 – 1180 Brussel

Open van maandag tot zaterdag van 17u30 tot 23u30.- Gesloten op zondag

Tél. 0471.34.89.80 & 0486.59.28.08

Op volgende woensdagen animeert Fabrizio Bucella een gerechten & wijncombinatie (4 wijnen, 4 gerechten), aan – 40 €: 19 september: Gruenspiell van Marcel Deiss (witte wijn uit de Elzas) & hamburgers (trio van hamburgers: ganzenlever, gerijpt vlees en lam); 26 september: Langhe Marchioso (rode wijn uit Piemonte, de streek van de risotto) & risotto, zowat de enige klassieke combinatie; 10 oktober: Crozes Hermitage (dard & ribo) rode natuurwijn syrah & wild: 17 oktober: Een wijn per… kaas; 24 oktober: Roc des Cambes (een schitterende Bordeaux) & vis; 14 november: Pouilly-fuissé de Cornin (witte Bourgogne) & brochette en 24 november : Blind proeven: verrassing

Als gratis ontmoetingen met wijnboeren, invoerders, vrienden van wie we houden, op de eerste maandag van de maand werden volgende afspraken vastgelegd:  1 oktober: Jean-Louis de Passion for Wine: wijnhandelaar en invoerder van biowijnen: 5 november: Pascal Courcelles de Wine-Not: wijnhandelaar en invoerder van biowijnen en 3 december: Jean-François Basin of Lionel de Basin en Marot: wijnhandelaar en invoerder biodynamische en natuurwijnen.