Eerste zomertransfer in Belgische gastronomie! Van Tokyo via Barcelona naar Wijnegem : de Japanse topchef chef Hideki Matsuhisa die in Barcelona de gerenommeerde restaurants Koy Shunka en Shunka uitbaat, opent op 6 juni een nieuw restaurant en concept in Wijnegem. Het restaurant komt er onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkelaar van de site Kanaal, in samenwerking met horeca-ondernemer Vinko Pepa. Vinko was reeds klant bij Shunka sinds 2002, en doorheen de jaren groeide een vriendschap met de chef. Deze vriendschap bracht Hideki Matsuhisa naar Antwerpen en zo ontstond het idee om Restaurant K te starten en zijn chef Roberto Vicente, die met hem in Koy Shunka werkte, vanuit Barcelona naar Antwerpen te sturen.
Vervoordt en Vervoordt
Ongedwongen, gezellig met zicht op het water en een groot terras aan de patio-kant waar er kan getafeld worden tussen de enorme struiken : ‘K’ beantwoordt precies aan alles wat Dick Vervoordt voor ogen had om Kanaal te voorzien van een eigentijdse bistro.
Vader Axel en moeder May Vervoordt gaven eveneens een eigen toets aan het verhaal. Samen zorgden zij voor de inrichting van de zaak: May koos hierbij voor natuurlijke materialen en warme, aardse kleuren en Axel tekende tafels en banken uit en koos een hele reeks tekeningen uit waaronder van de Japanse kunstenaar Sadaharu Horio die voor een artistieke sfeer zorgen.
Japans-Mediterraans
Bij ‘K’ wordt resoluut gekozen voor eenvoud en kwaliteit. De nadruk ligt op verse producten, vooral vis, maar ook enkele vleesgerechten. En wie van de Japanse keuken houdt mét een Mediterraans toetsje, komt hier zeker aan zijn trekken : Een pure keuken geïnspireerd op de Japanse gastronomie met sushi en sashimi maar met een Mediterraanse twist.
De bistro zal een ongedwongen, relaxte ambiance uitstralen, waarbij foodies aan hun trekken zullen komen, maar waar ook gezinnen met jonge kinderen welkom zijn. De meeste gerechten zullen geshared kunnen worden, zoals ze dat in Japanse en Spaanse restaurants gewend zijn. In de lounge/bar worden lekkere, verzorgde cocktails geschonken. ‘K’ is dan ook een ideale locatie voor een drink vooraf of after-dinner.
Dick Vervoordt: “Het was altijd onze bedoeling om hier te Kanaal een levendig restaurant te creëren waarbij mensen kunnen genieten van gezond, lekker en vers eten in een gezellig kader. Niet te stijf, maar met kleine tafeltjes waar een aangename buzz heerst. Je zal er terecht kunnen voor een kleine hap, maar ook voor langer tafelen in gezelschap van vrienden met een lekkere cocktail vooraf. Het zal de site een extra vibe geven.”
Vinko Pepa: “We zijn bijzonder fier dat we deze fantastische chef hebben kunnen aantrekken om nauw mee samen te werken. Zijn restaurants in Barcelona zijn ware publiekstrekkers en we mogen hopen dat zijn lichte, verse keuken ook hier zal aanslaan.”
Vanaf 6 juni open voor het publiek. Het restaurant zal geopend zijn van woensdag tot en met zondag, voor lunch- en diner. Reserveren kan via: www.k-restaurant.be
Restaurant K – Stokerijstraat 21 – 2110 Wijnegem
Hideki Matsuhisa, geboren in Toyota (Japan) in 1972, leert al op jonge leeftijd de kunst van de Japanse keuken in het restaurant van z’n vader en nadien in verschillende zaken in Tokyo. In 1997 belandt hij in Barcelona en besluit hij de aroma’s van zijn thuisland te verenigen met de lokale keuken. Met deze signatuur schopt hij het tot hoofd-chef en mede-eigenaar van het restaurant Shunka (seizoensgebonden smaak), een typische Japanse bistro in het hart van de gotische wijk. In 2008 opent hij een verfijndere versie van het concept, Koy Shunka (intense seizoensgebonden smaak); dat ook bekroond wordt met z’n eerste Michelin ster in 2013. De betekenis van de naam reflecteert de filosofie die het restaurant en de chef uitdragen; Matsuhisa focust zich op een Japans-Mediterraanse fusion keuken en gebruikt enkel kwaliteitsvolle ingrediënten.
Hideki Matsuhisa leent zijn signatuur ook sinds 2014 aan het Japanse gastronomische restaurant van het Sport Hotel Hermitage & Spa in Andorra; een jaar later opent hij Kak Koy, een Japanse brasserie in Barcelona.
Vinko Pepa was reeds klant bij Shunka sinds 2002, en doorheen de jaren groeide een vriendschap. Deze bracht Hideki Matsuhisa naar Antwerpen en zo ontstond het idee om Restaurant K te starten en zijn chef Roberto Vicente (6 september 1986), die met hem in Koy Shunka werkte, vanuit Barcelona naar Antwerpen te sturen. Roberto deed zijn ervaring op in verschillende restaurants: Martin Berasategui (3*), Azurmendi (3*), Commerç24 (1*), Zaranda (1*) en tenslotte Koy Shunka bij Hideki Matsuhisa. Hideki heeft het volste vertrouwen in Roberto om de keuken van restaurant K te leiden.