UDP Saint-Emilion 2017, een jaargang om te onthouden

Hoewel het nog een beetje vroeg is om de balans op te maken van het 2017-wijnjaar, lijkt het einde van de vinificatie een eerste ettappepunt en het moment om een voorlopige balans op te maken.

MOEDER-NATUUR ZAL ALTIJD HET LAATSTE WOORD HEBBEN …

Net zoals vele andere Franse wijnregio’s leden de wijngaarden van Saint-Emilion, een enorme schade door de vorstgolf in de maand april 2017. Dit net op een moment dat de eerste knopen openbloeiden,  zelfs de tweede bloei ontsnapte niet aan de vorst.

Hoewel sommige percelen, grotendeels deze op de hellingen, het geluk hadden om gespaard te blijven, had de meerderheid van de wijngaarden van de wijnboeren in deze regio niet zoveel geluk, ondanks de grillen van de natuur oogt het wijnjaar 2017 toch veelbelovend. Het rechtstreeks gevolg was een oogst in twee fasen: één voor druiven van niet-aangetaste percelen (eerste generatie), de andere voor druiven uit bevroren wijngaarden (tweede generatie). In de kelders is het rapport bitter: dit jaar zal in de UDP Saint-Emilion slechts 9500hl wijnen worden geproduceerd, een daling van 75%.

DE WIJNEN VAN DE VINTAGE 2017

De tijd is echter geen defaitisme. In de wijngaard is het werk om het wijnjaar 2018 voor te bereiden al enkele weken bezig, terwijl in de chai, de wijnmakers, oenologen en technische teams proberen het beste uit elke wijn te halen.

Er zijn in het verleden moeilijkere wijnjaren geweest dan 2017. Het zorgvuldige werk in de kelders heeft de UDP Saint-Emilion altijd in staat gesteld om kwaliteitswijnen uit te brengen en de klanten, mooie verrassingen te serveren.

De vintage 2017 lijkt dezelfde route te volgen met als belangrijkste items, heldere en eerlijke kleuren, fruit en complexiteit. Het moet gezegd dat de handmatige oogst, dit jaar erg in trek was, ze maakte het mogelijk om de zeldzame en kostbare bessen te respecteren. Respect ook voor de follow-up in de chai drankzij het systeem van de oogstoverdracht (opgezet sinds 2003 in de UDP van Saint-Emilion). Vanaf nu hebben de oenologen nu de zware verantwoordelijkheid om evenwicht te vinden en de typische kenmerken van elk terroir en elke wijn te onthullen. Een dagelijkse uitdaging die de teams sinds het begin van de oogst bezighoudt.