Le Resto des Halles : restaurant & vinotheek – Wavre

Adressen waar we lekker kunnen eten en drinken, zo bestaan er in België duizenden en duizenden. Maar een zaak die tegelijk een kwaliteitsvol restaurant is en een vinotheek voor het groot publiek, dat origineel concept vinden we in Le Resto des Halles. Vandaag is Le Resto des Halles een van die zeldzame plaatsen waar we tegelijk ‘uitstekend eten’ en ‘heerlijk drinken’. Beide ruimtes (vinotheek en restaurant) worden gescheiden door een eenvoudige glazen deur. Wijnliefhebbers kennen al langer dan vandaag Le Resto des Halles in Wavre, de ‘place to be’ waar we naast de fraaie wijnen ook zeker zijn dat we een geslaagd etentje tegemoet gaan!

Pierre Coenen, die reeds jarenlang rechtstreeks wijnen invoert, had drie jaar geleden het idee om een kwaliteitsrestaurant te openen naast zijn vinotheek. In deze heuse grot van Ali Baba, open voor het groot publiek, vinden we wijnen van Frankrijks meest bekende appellaties maar ook uit andere landen: Italië, Nieuwe Wereld, enz… en dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Het restaurant met plaats voor een veertigtal gasten biedt een interessante keuken die best kan omschreven worden als bistronomie. Hout en warme kleuren domineren het kader, knus maar niet overdreven, een decor dat heel eenvoudig uitnodigt tot pure ontspanning. Le Resto des Halles staat voor gezellig uit eten en voor de keuken van Jordi, een getalenteerde chef!

Le Resto des Halles brengt een Franse keuken van hoog niveau, tegelijk eenvoudig maar zeer goed uitgevoerd. Aan het fornuis treffen we Jordi, een chef van Mexicaanse origine die zijn talent met verve etaleert. Hij werkt uitsluitend met marktgebonden producten, vers en van het seizoen: de garantie voor heerlijke gerechten! Deze smakelijke keuken trekt een zeer eclectisch publiek aan, maar ook tal van wijnliefhebbers die gretig gebruik maken van het systeem van kurkrecht.

De kaart Le Resto des Halles verandert om de drie weken en suggereert steeds zes voorgerechten en zes hoofdgerechten (vlees en vis), maar Le Resto des Halles heeft ook twee menu’s: het ‘menu canaille’ voor € 40 en het ‘menu des chefs’ voor € 45. In deze menu’s zitten een hapje vooraf, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Maar ook suggesties zoals carpaccio van sint-jakobsvruchten (met gember, limoen en sesamzaadjes), kalfslende (met gerookte schelvis en mierikswortelroom), gevolgd door een dessert naar keuze of een kaasbord zijn opties.

Binnen de aantrekkelijke starters vinden we gebakken eendenlever met gekaramelliseerde appeltjes en kalfsjus, een onvervalste tarte tatin van ham en gekaramelliseerd witloof, mousseline van snoek, coulis van waterkers, foreleitjes en gekonfijte citroen, en nog vele andere smakelijke verrassingen. Ook bij de hoofdgerechten vinden we verrassende creaties, zoals filet van heek met chorizo, wortel en enoki of stoofpot van haantje met gesmoord witloof, erwtjes en mosterdsaus. Om af te sluiten vinden we desserts zoals een taartje van pecannoten, karamel en gezouten boter of verloren brood gekaramelliseerd met rum en een bol vanille-ijs. Maar ook de fourme d’ambert met gelei van sappige peer en notenlikeur laat een onvergetelijke indruk na.

Een wijnkaart is er niet. Maar daartegenover kunnen alle wijnen die in de vinotheek verkocht worden ter plaatse geconsumeerd worden tegen winkelprijs plus € 12 kurkrecht. Er wordt ook een selectie wijnen per glas voorgesteld, waardoor gasten nieuwe dingen kunnen ontdekken. Temidden het gamma aperitieven en digestieven vinden we een hele reeks interessante rums, whisky’s en gins. Meer dan dertig merken worden er voorgesteld, kwestie van de fans van sterke dranken op hun wenken te bedienen.

De originele en creatieve ontwikkeling van deze zaak gaat nog verder! Elk jaar wordt er in Le Resto des Halles een wijnbouwersontmoeting georganiseerd, een event dat almaar populairder wordt, event waar zowel professionals als particulieren nieuwe wijnen kunnen ontdekken en aankopen. Le Resto des Halles kan ook afgehuurd worden voor bedrijfsevents, huwelijken of privéfeestjes. Le Resto des Halles in Wavre is dan ook dé plek om trefzekere combinaties tussen wijnen en gerechten te ontdekken.

Bij het aperitief serveerde Jordi een leuke creatie van champignons met lardons en een mousse van vis met gele paprika’s. Ons voorgerecht werden kroketten van bouschot mosseltjes, mooi krokant gebakken met delicaat curry sausje dat een leuke partner vormde met het ziltige accenten van de mosseltjes. Onze carpaccio van hert kreeg een fris en decoratief slatoetsje met gedroogde bananenschijfjes, rozijnen enkele fijne druppeltjes balsamico. Een mooi, lekker en evenwichtig gerecht.

De moot verse hagelwitte kabeljauw rustte op een fijne aardappelpuree en genoot volop van een zoet sinaasappelsausje met extra garnituur van mooi gestoomde venkelschijfjes die licht werden aangebakken. Andermaal enkele zuiderse accenten waardoor het midden Amerikaans en mediteraan keukenteam met extraatjes, zon in de gerechten brengt. Ook onze filet van everzwijn, met mooi grillkorstje, kreeg een leuk winters groentegarnituur. Temidden de selectie huiswijnen die per glas worden aangeboden, vonden we enkele aangename compagnons terug die de maaltijd perfect ondersteunden.

Le Resto des Halles – Chaussée de Louvain, 509 – 1300 Wavre

Alle dagen open (middag en avond) Behalve zondag en maandag

Tel: 010/810 821 – www.restodeshalles.be Parking

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

restaurant temidden wijnrekken

sfeervol en gezellig interieur

klassieke gerechten met zuiders tintje

Michelin:       wijnbistro

no-nonsense gerechten

smaakvol

GaultMillau:  12/20

Delta:             moderne trattoria

zeer smakelijke, keurig gepresenteerde realisaties

voorkomende bediening

interessante prijs- kwaliteitsverhouding