Valentijnwijnen – Furstentum Gewurztraminer vieilles vignes

Alsace grand cru 2012 –Domaine paul Blanck

De wijngarden Furstentum bevinden zich op een hoogte van 400 m en zijn volledig zuidgericht. Ze zijn een van de laatste restanten die in de Elzas indertijd van een sub mediterraan klimaat genoten. De ondergrond zit boordevol keien zodat het water tot op de kalkstenen rotsblokken doorsijpelt.

De rijping van de sappen is belangrijk gezien de wijn hierdoor zijn structuur en aroma’s meekrijgt. De fijne particulen die in de sappen aanwezig zijn vormen tijdens deze periode de lie op de boden van de cuve die voor een aantrekkelijk licht vettig aspect zorgt.

De rijping neemt zowat 12 maand in beslag, een subtiele oxydatie door het indringen van de lucht via de houtporiën verrijkt de aroma’s. Na botteling rijpt de wijn nog 2 à 3 jaar op fles, dit zorgt voor de ontwikkeling van een fijn aromaboeket dat hem subtiele nuances meegeeft.

De nobele terroirs waarop de ranken worden geteeld zorgen voor een mooi complexe gewurztraminer met hints van rozenblaadjes, delicate fruitigheid met subtiele hints van litchi, samen met fijne kruiden zoals exotische pepers en delicate hints van cuir de Russie.

Leuk lange afdronk van een stevige en delicate wijn die perfect thuishoort in het gamma van de grands crus.