Valentijnwijnen – Mari & Femme

Jean Baptiste Ackerman – Saumur blanc brut

‘Mari & Femme’ vindt zijn oorsprong in deze Saumur brut die samengaat met de Cuvée Emilie Ackerman, echtgenote van Jean Baptiste, crémant brut, eveneens van het wijnhuis Ackerman.

Het was Jean Baptiste Ackerman die in1811 de Saumur een traditionele methode meegaf. Na een verblijf in de Champagnestrek, besliste hij zijn wijngaarden in de vallei van de Loire in te planten waar hij zowel klimatologische omstandigheden als een parallele ondergrond met de Champagnestreek ontdekte die perfect in zijn concept paste. De witte wijnen uit de regio bezitten natuurlijke bubbels met gegarandeerde kwaliteit dankzij de terroirs. De kelders werden uitgehouwen in de krijtrotsen, ideaal voor een tweede fermentatie. Meer dan 40 jaar is hij trouwens de enige producent die de fameuze ‘Champagne de Saumur’ produceert, die zich eveneens als de lievelingslijn van koningin Elisabeth wist te profileren en ondertussen wereldbekendheid verwierf en algemeen wordt geapprecieerd.

Deze wijn is een assemblage van Chenin, Chardonnay en Cabernet franc, geteeld op krijtachtige terroirs. Elke cepage wordt apart geoogst en gevinifieerd. Tijdens de assemblage-degustatie, beslist het technisch team van 4 oenologen, welke cuvées op basis van kleur, smaak en terroir in aanmerking komen voor de nieuwe wijn. Uiteindelijk worden meerdere proportionele assemblages geproefd, maar enkel deze die unaniem wordt gekozen, komt in productie, een zenuwslopende en passionele test. Na de tweede fermentatie op fles wordt de nieuwe cuvée alle 4 weken geproefd waardoor de rijping precies wordt opgevolgd en het ideale moment voor degorgement wordt bepaald. De rijping op lattes zelf neemt 24 tot 36 maand in beslag.

Maison Ackerman is de belangrijkste privé wijnmaker in de vallei van de Loire met een moderne chai in Vaudenay midden de wijngaarden, specifiek afgestemd op wijnen met fijne bubbels. De gevarieerde terroirs zorgen voor uiteenlopende karakteristieken. Evenwichtige wijnen, een mooie maturiteit en leuke aciditeit zijn afkomstig van eerder argilo-calcaire terroirs, terwijl de ranken op de uitgesproken argileuse bodems diep in de ondergrond doordringen en borg staan voor wijnen met grotere frisheid en fruitigheid gepaard met exotische toetsen.

Deze Saumur blanc brut heeft een glanzende gele mantel met gouden glinsteringen. In de neus toetsen van wit, peer, en geel (perzik) fruit, subtiel gerookt. In de mond rond, evenwichtig, fijne lang uitlopende bubbels met fruitige afdronk.

Een elegante aperitief bij voorkeur gedronken bij 5 à 6°C.