Restaurant Lou Ferri – Ukkel – Provençaalse geuren en kleuren

Sinds iets meer dan een jaar verwent de Provence en haar geurige keuken de smaakpapillen van talloze gastronomen uit alle windstreken van het land, dit dankzij Lou Fèrri, een Provençaals restaurant dat ruikt naar de Camargue. Karin en Claude hebben een echte ambassade van het zuiden ontwikkeld in het hart van de stad. Voor liefhebbers van truffels, Costières de Nîmes en bouillabaisse is dit the place to be.

Restaurant Lou Ferri vond een onderkomen in een deel van het voormalige restaurant Le Petit Prince dat naderhand meerdere keren van naam veranderde. Claude en Karin verwelkomen hun gasten in een leuk sfeervol en comfortabel restaurant. Het zwarte meubilair opgevrolijkt door licht purperen tinten verwijst naar de lavendelbloem. Enkele grotere tafels zijn ideaal om families, groepen of zakenlui te verwelkomen.

Claude Detaeye is een echt kind van de Provence, ook al verbergt zijn accent zijn oorsprong goed. Samen met zijn vrouw Karin wilde hij de reputatie van een eenvoudige en traditionele keuken, zoals hij die kende in zijn jeugd in Istres in het huis van zijn familie, in ere herstellen. Mamette, zijn grootmoeder, bereidde de bouillabaisse, die van de vissersgezinnen van Marseille, of de befaamde aïoli op zondag. Grootvader Baptistin bracht soms een truffel mee die gewoon op de brandade werd geraspt. Het is deze sfeer en deze keuken die Lou Fèrri u wil laten ontdekken.

Na 6 jaar in hun 17de -eeuwse landhuis in een klein dorpje op een steenworp afstand van Uzès te hebben gewoond, besloot het koppel terug te keren naar België om dichter bij hun kinderen (en kleinkinderen) te zijn. Daarna volgde een verblijf van 5 jaar in Havelange alvorens ze in 2017 naar de Vivier d’Oie ofte Diesdelle in Ukkel verhuisden. Maar niet zonder hun kostbare producten mee te nemen, die ze zelf nog regelmatig ter plaatse gaan halen. Er zijn immers vriendschappen die blijven duren. En het lijdt geen twijfel dat de bevoorrechte contacten die zij hebben opgebouwd met kleine kwaliteitsproducenten ter plaatse, niet veranderen door de afstand. Dit wordt weerspiegeld in het menu van de chef-kok, dat de namen van de verschillende ambachtslieden bevat die hem het beste van onder de zon leveren. De olijven en olijfolie van Raymond Gonfond (Maussane les Alpilles), de calissons van Aix-en-Provence van Roy René, de rijst en eenden van de “Canards des Rizières”, de truffels van Uzès van … (sshht, die naam wordt niet genoemd …).

Karin is een atypische autodidactische chef-kok die haar passie voor de Provence en de Camargue met haar gerechten wil delen, door elk van deze producten in de kijker te zetten en op zijn best te laten uitkomen. Een combinatie van een inventieve en traditionele keuken met echte lokale producten en recepten op grootmoeders wijze die u de “loup” leert kennen ( de zeebaars die in de Middellandse Zee wordt gevangen). Streekgebonden producten dus zonder compromissen! Kortom een keuken die leeft op het ritme van de zuidelijke seizoenen en de herkomstbenamingen …

Restaurant Lou Ferri zorgt ervoor dat reizen naar het zuiden nog nooit zo makkelijk was, figuurlijk althans, maar zorgt ook voor een aangename reis en een erg toegankelijke keuken. De geur van truffels of bouillabaisse verrijkt Vivier d’oie. Elke middag biedt Lou Fèrri de lunch van de week voor € 19,50, bestaande uit een hapje, een voorgerecht en een hoofdgerecht. ‘s Middags en ‘s avonds bereidt men in Lou Fèrri een 3 of 4-gangen degustatiemenu voor u, tenzij u de chef-kok liever carte blanche geeft voor een 7-gangen diner, een weelderige smaakovergoten ervaring waarbij Karin de rasechte zuiderse keuken laat zegevieren. Los van deze menu’s is een van de dingen die u moet proberen de echte bouillabaisse zoals deze in Marseille wordt geserveerd, rijk aan verse vis die alleen in deze regio wordt gevonden, alleszins geen bouillabaisse die volgestouwd wordt met kleine sardientjes.

In de kelder is de wijnkaart ook resoluut zuidelijk. Claude en Karin hebben een aantal wijnen geselecteerd die mooi samengaan met de zuidelijke smaken van de keuken . Of u nu kiest voor een witte, rosé of rode wijn, de wijnen hebben karakter, net als de keuken van de chef. De kaart is vooral gericht op wijnen uit Zuid-Frankrijk, met prachtige ontdekkingen in de Rhône in het bijzonder, rechtstreeks geïmporteerd. Om nog maar te zwijgen van een paar favorieten die u ook dringend moet ontdekken. Genoeg om de kelders die door dezelfde importeurs systematisch zijn gevuld met hun “promo-per-pallet” wijnen te vervangen. Een groot deel van hun wijnen is afkomstig van 8 familiale wijnbouwers die zich hebben verenigd onder het label Ambiance Rhône terroirs.

Wij gaven Karin carte blanche bij onze degustatie en werden reeds bij het aperitief verrast gezien er geen traditionele Franse bubbels werden geserveerd, maar wel een aperitief op basis van truffels van de Distillerie du Périgord. Een apero die alvast de smaakpapillen wist te bekoren.

Karin smukte de ganse maaltijd op met een assortiment succulent en smaakvolle creaties die ze geestdriftig en gezwind becommentarieerde, creaties die de zuiderse charmes volop lieten ontluiken. Decoratief een uitschieter, de petit gris op een zwart bord met veelkleurig garnituur en een subtiel accentje van Corsicaanse charcuterie. De combinatie van sint-jacbobsvruchten met ganzenlever en truffel deed de smaakpapillen tintelen van genot terwijl het rundvlees, botermals, lichtjes gemarineerd met een trio van kruiden uit de Camargue, met een leuke risotto, een onbetwistbare voltreffer werd. Het chocoladedessert gaf een afsluitende boost die een terugkeer naar deze smaakoase veilig stelt.

Restaurant Lou Fèrri – Prins de Lignelaan 14 – 1180 Brussel. Lou Fèrri heet u welkom voor de lunch van 12:00 tot 14:00 uur en ‘s avonds van 19:00 tot 21:30 uur. Gesloten op zondagavond, maandag, dinsdag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

gezellig decor

sympathiek en gastvrij onthaal

succulente smaakassociaties

aanrader

GaultMillau:  13.5/20

lekkere zuiderse gerechten

goede wijn uit Zuid-Frankrijk

aangename klassiekers