Van Bono tot Patrick Duffy en Manneken Pis, Ierland St Patrick’s day

Ierland zit vol talent en craic (plezier). 17 maart, de nationale feestdag, is het perfecte moment om deze en het gerelateerde nieuws onder de aandacht te brengen. Patrick Duffy zal de internationale eregast zijn op het St Patrick’s Festival in Dublin. Hij zal deelnemen aan de grootste parade van het land ter ere van de patroonheilige van Ierland. 17 maart wordt ook een belangrijke dag voor U2-fans. De band brengt een nieuw album uit en staat centraal in een unieke documentaire over hun geschiedenis, die zijn wortels heeft in Dublin. Belgische knipoog: een Manneken-Pis in Ierse kleuren.

Patrick Duffy, eregast op het St Patrick’s Day Festival in Dublin. Op 17 maart bruist Ierland van de parades en evenementen om de feestdag van St Patrick te vieren. In Dublin zal het St Patrick’s Day Festival meerdere dagen duren. De meest iconische parade vindt plaats op vrijdag 17 maart. Met meer dan 4.000 deelnemers en 500.000 toeschouwers, belooft de parade dit jaar de grootste en meest spectaculaire ooit in de hoofdstad te worden.

Dit jaar is de Amerikaanse acteur en regisseur Patrick Duffy – vooral bekend van zijn rollen in ‘The Man from Atlantis’ en ‘Dallas’ – de internationale eregast van de Dublin St Patrick’s Day Parade. Patrick, wiens grootvader in de jaren 1920 van Ierland naar Amerika emigreerde, bezocht afgelopen zomer Ierland op zoek naar zijn roots. Hij bezocht er zijn familie domein, Kilmovee in County Mayo. Patrick Duffy, die vernoemd is naar de patroonheilige van Ierland, werd ook op 17 maart geboren.

Ook buiten de hoofdstad wordt St. Patrick’s Day in stijl gevierd. Overal vinden talloze festivals, openluchtconcerten en activiteiten plaats. De meest indrukwekkende festivals vinden plaats in Armagh in het noorden, Cork in het zuiden en Galway in het westen.

U2’s ‘Bono & The Edge’ muziekdocumentaire en nieuw album

17 maart valt samen met de release van U2’s nieuwe album, Songs of Surrender, en de première van de muziekdocumentaire ‘Bono & The Edge: A Sort of Homecoming, with Dave Letterman’ op Disney+. Hierin wordt Dave Letterman gevolgd tijdens zijn eerste bezoek aan Dublin en de momenten die hij deelde met Bono & The Edge in hun geboortestad.

“Bono & The Edge: A Sort of Homecoming, with Dave Letterman” neemt ons mee naar concerten en iconische locaties die Bono & The Edge bezochten. Deze documentaire geeft een intieme kijk op het vroege leven, de vriendschap en het creatieve proces van een van de meest productieve en invloedrijke bands in de rockgeschiedenis.

“Dublin is een integraal onderdeel van ons verhaal,” zegt Bono in de documentaire. Fans van U2 kunnen hun vroegere plaatsen in Dublin ontdekken door de U2-wandelroute te volgen: Croke Park, het grootste stadion van het land dat de band vele malen heeft gevuld, Windmill Lane Recording Studios waar U2 opnames maakte, of het Clarence Hotel aan Wellington Quay dat eigendom was van Bono & The Edge.

Op 17 maart komt ook het langverwachte nieuwe album “Songs of Surrender” uit, een compilatie van 40 opnieuw opgenomen en opnieuw uitgevonden U2-hits. Een unieke kans om hits als “Pride (In the Name of Love)”, “With or Without You”, “One”, “Beautiful Day” en “Sunday Bloody Sunday” te herontdekken.

Zoals elk jaar eert Brussel Ierland door Manneken-Pis op 17 maart in typisch Ierse kledij te hullen. De ceremonie vindt plaats op vrijdag om 11.30 uur.

Wat te doen op Saint Patrick’s Day?

St Patrick’s Day is een gelegenheid om de cultuur, tradities en gastronomie van het eiland te ontdekken: –  Draag groen en shamrocks, symbolen van nationale trots en traditie –  Neem deel aan een St. Patrick’s Day kerkdienst – Woon een St. Patrick’s Day parade of festival bij –  Geniet van een stevig Iers ontbijt met eieren, spek, worst en sodabrood. –  Geniet van een pint black stuff, Guinness, Irish coffee of een glas Ierse whiskey in een pub. – Geniet van een traditioneel recept zoals wilde Atlantische zalmn zeevruchtensoep, coddle (aardappel- en worststoofpot),  geroosterd lamsvlees of colcannon (aardappel, room en kool).