Verwenadresjes 1e trim 2017

Restaurant Humphrey presenteert nieuw sharing-concept – Brussel

 

Op 29 februari 2016 openden de deuren van het Brusselse restaurant Humphrey, een initiatief van chef-kok Yannick Van Aeken en sommelier Glen Ramaekers.

Humphrey was het nieuwe, langverwachte project in hartje Brussel van chef Yannick Van Aeken en Glen Ramaekers. De basis is een keuken die indruk moet maken, Yannick werkte zes jaar bij het legendarische restaurant Noma in Kopenhagen en was er vier jaar de souschef van Rene Redzepi. Daarvoor werkte hij ook nog in het Baskische toprestaurant Etxebarri. Het nieuwe restaurant heeft zijn naam te danken aan de bekende acteur Humphrey Bogart en het citaat ‘Play It Again Sam’ dat refereert naar de film Casablanca. Humphrey heeft namelijk zijn intrek genomen nabij het Stripmuseum, in het gebouw waar ook het onafhankelijke platenlabel [PIAS] (‘Play it again, Sam’) is gevestigd.

Na enkele pop-ups was Yannick klaar voor een nieuw project waar hij volledig zijn eigen ding kan doen. Bij Humphrey hoefde men geen Noma-toestanden te verwachten, maar eerder een keuken waar de ‘gewone’ culinaire wereld en de topgastronomie elkaar raken. De 30-jarige chef en zijn team wilden bewijzen dat de Brusselse streekgastronomie mooi gecombineerd kan worden met exotische en zelfs mondiale invloeden. Op het menu staan zowel frisse als verrassende gerechten met uitgesproken smaken, die gecombineerd worden met andere streekproducten, originele wijnen, ambachtelijke bieren van o.a. Brussels Beer Project en brouwerij De Triest.

Zakenpartner Glen Ramaekers, een oud-student van hotelschool Ter Duinen in Koksijde, baatte jarenlang ’t Archief in Hombeek uit. Nadien was hij actief als vertegenwoordiger bij Swaffou en Claessens. Hij promoot al jaren de Filipijnse rum Don Papa, die afkomstig is uit de geboortestreek van zijn moeder. Zijn productkennis komt bij Humphrey’s goed van pas. Glen: : “In het restaurant hanteren wij trouwens een totaal nieuwe, innovatieve aanpak, die draait rond duurzame, gezonde en ecologisch verantwoorde producten.” Vincent Sibourg doet bij Humphrey de zaal. Hij is ook geen onbekende in de restaurantwereld, want 19 jaar lang was hij maître d’hôtel van restaurant Sea Grill.

De kruiden, het fruit en de vergeten groenten die in de keuken van Humphrey verwerkt worden, komen deels uit de binnentuin van het restaurant, deels van de 4  hectaren grond in het Mechelse. De keuken van Humphrey wist ondertussen een ruim publiek te verwennen. Voor Yannick en Glen is de eerste verjaardag van hun restaurant een uitgelezen moment om een nieuw sharing-concept te lanceren.

Dit ‘front-stage’ sharing concept speelt zich uitsluitend af aan de hoge toog en wordt beperkt tot maximaal 6 personen, aantal dat uitzonderlijk tot 8 kan oplopen. Het wordt uitsluitend ’s avonds gepresenteerd en is enkel beschikbaar na reservatie die minstens een week vooraf moet gebeuren. Bedoeling hierbij is de Brusselse keuken te vitaliseren en nieuwe creaties te introduceren. Een aantal gerechten vragen een lange voorbereidingstijd waardoor een service à la minute niet mogelijk is. Net als bij de traditionele kaart van Humphrey worden rasechte Brussels en Belgische gerechten met een vleugje moderniteit of exotisme omgord om een nog ruimere smaakcombinatie mogelijk te maken.

Tot de nieuwigheden behoren o.m. een knapperige ceviche met gemarineerde kabeljauw, citroen en koriander. Het krokantje waarin deze ceviche wordt geserveerd is het gedroogde vel van kabeljauw, alleszins een erg lekker en mooi ziltig hapje. Een andere bereiding is een leuke hap ganzenlever gepresenteerd op een blaadje radicchio. Een merkwaardige bereiding aldus Glen, vooreerst wordt enkel ganzenlever gebruikt van dieren met vrije uitloop, bij de bereiding wordt de smeuïge lever gemengd met Filipijnse rum evenals cacaoboter. Bessen van de granaatappel geven de presentatie niet alleen extra kleur maar ondersteunen vooral de eindtoets waarbij de vettigheid van de lever, de aciditeit van de cacao en de frisheid van de granaatappel mooi samenvloeien en zorgen voor een subtiel en succulent gerecht.

Dit nieuwe menu concept is een forse uitdaging maar de keuken van chef Yannick Van Aeken en sommelier Glen Ramaekers heeft de voorbije maanden overduidelijk bewezen dat net dit facet hun sterkste en overtuigende troef is.

Humphrey – Restaurant & Much More – Sint-Laurensstraat 36-38 – 1000 Brussel – Tel 02-219 39 16 – www.humphreyrestaurant.com – Gesloten op zaterdag en zondag

 

La Table de Mus – Brussel

“De kookstijl en de service zijn een zaak van passie, vrijheid en liefde … “ Mustafa Duran. 2016 was voor het restaurant La Table de Mus een fantastisch jaar! Vanwege TripAdvisor ontving het restaurant het Certificaat van uitmuntendheid, Gault&Millau beloonde het met 13/20, het ontving de prijs van Best of 2016 for Brussels en het werd lid van de Académie Culinaire de France … La Table de Mus is gewoon een must in Brussel ! Een succesjaar aldus Mus maar tegelijk een serieuze uitdaging om nog beter te doen, de keuken te verfijnen en de klanten extra te verwennen.

Vanaf de eerste dag kende de zaak heel wat belangstelling, niet alleen artiesten en Belgische politici, maar vooral veeleisende gastronomen, verliefde koppels en zakenlui weten dit restaurant te vinden, omdat ze hier een kookstijl en een sfeer aantreffen die nooit teleurstelt.

In de meer dan 20 jaar dat Mus actief is in de Belgische/Brusselse horeca, legde Mus een interessant parcours af. Opmerkelijk is dat hij zijn culinaire kennis steeds bijschaafde, nog altijd trouwens, om een kwaliteitsvolle keuken aan te bieden die gerust een ster verdient. De van Turkse origine Mustafa, beter gekend als Mus, kwam heel toevallig in de wereld van de gastronomie terecht. Afkomstig van een bescheiden familie startte hij op 16-jarige leeftijd met werken. Gevormd door grote chefs, talentrijke sommeliers en gedreven maîtres d’hotel, zoals mevrouw Ayse Ucar, Roland Debuyst, Alain Defoort, Yves Catulle, Michel D of Gaëtan Colin, leerde hij omgaan met de discipline en de strenge regels die eigen zijn aan topzaken. Zijn wil om te leren, zijn liefde voor de keuken en producten, zijn zorgvuldig werk, zijn talent voor trefzekere combinaties tussen wijn en gerecht en zijn onberispelijke service zorgden er al snel voor dat Mus er bovenuit stak

Toen Gaëtan Colin in 2004 zijn restaurant Jaloa opende, vroeg hij Mus om de bediening op zich te nemen. Door hun gezamenlijk werk ontving Jaloa een Michelinster. Door deze geweldige ervaring en omdat Mus graag onderneemt, besloot hij een eigen zaak te openen: La Table de Mus, een restaurant dat van in het begin een ongelooflijk succes kent. Zijn eclectisch clientèle zijn levensgenieters met verstand van zaken, die blij zijn om gastronomisch te kunnen tafelen tegen een schappelijke prijs.

Het decor van La Table de Mus is strak maar warm, met zicht op de open keuken waar het kooktalent van chef Khaled Bouhamidi kan gevolgd worden. Belangrijk detail: de fraai gedekte tafels zorgen voor een vleugje extra chic. Het bord resulteert in een symfonie van geuren en kleuren, telkens goed klaargemaakt en met veel liefde voor het vak. Seizoensproducten worden er gekoppeld aan originele accenten, wat de maaltijd onvergetelijk maakt. De service wordt geleid door Mus, die alles doet om het zijn gasten naar hun zin te maken. Gedreven en met kennis van zaken geeft hij meer uitleg bij de kaart en de aantrekkelijke menu’s.

Op de kaart van La Table de Mus staan een lunch voor € 26 (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert), een menu “passion” van 3 gangen voor € 34 (inclusief wijnen: € 52). Voor de echte fijnproevers is er het menu “freedom” van 4 gangen voor € 47 (inclusief wijnen: € 68) of het menu “love” van 5 gangen voor € 63 (inclusief wijnen: € 90). Restaurant La Table de Mus, Oud Korenhuis ( Place de la vieille Halle aux blés)  ligt weg van de drukte en de stress, maar toch vlak bij het Brussels historisch stadscentrum, een locatie waar het beslist nog mooie dagen tegemoet gaat. Met een nieuw concept heeft Mus alvast een verrassing in petto…

Oud Korenhuis (Place de la Vieille Halle aux Blés) 31 1000 Brussel – tel 02 51105 86 Open van maandag tot zaterdag – zondag gesloten – woensdag gesloten (open na aanvraag voor groepen vanaf 15 personen)

 

Restaurant The Avenue blaast eerste kaarsje uit – Brussel

2016 betekende een nieuwe bladzijde voor het befaamde Hotel Barsey by Warwick aan de Louisalaan. Nadat de kamers en de vergaderzalen vernieuwd werden, zijn nu ook het restaurant en de lobby in een nieuw kleedje gestoken. Om deze gedaanteverwisseling te realiseren heeft Hotel Barsey by Warwick de menukaart en het fornuis van zijn restaurant toevertrouwd aan de even befaamde als getalenteerde chef Gaëtan Colin.

Op de menukaart, een scala aan gerechten ontsproten uit het enthousiasme en de creativiteit van Gaëtan Colin. Hij heeft een kaart samengesteld met gerechten uit de moderne brasseriekeuken, met een Belgisch accent, een keuze voor fijnproevers en ook enkele exotische noten. De ploeg in de keuken kan voldoen aan de meest veeleisende wensen voor wie op zoek is naar authentieke gerechten uit de Belgische keuken of naar moderne smaken, net als het hotelpersoneel dat de gasten altijd met passie verwelkomt. Gaëtan Colin heeft het fornuis toevertrouwd aan Michael Vollebout die hem in restaurant Jaloa terzijde stond en nu probeert om de passie van deze chef te visualiseren. Hij wordt bijgestaan door een ploeg die op termijn uit ongeveer vijftien mensen zal bestaan voor de zaal en de keuken. Gaetan Colin zelf is aanhanger van Escoffier en verdiende zijn strepen voornamelijk bij bekende huizen in België en Guadeloupe. In 2004 opent hij zijn restaurant Jaloa dat al snel een 16/20 krijgt van Gault&Millau en een Michelinster. Daarna opent hij de Jaloa Brasserie en d’Oude Pastorie in Kraainem. Hij onderscheidt zich als beste Europese chef in de S.Pellegrino Cooking Cup in Venetië en wordt finalist van de prestigieuze Bocuse d’Or. Vandaag baat hij ook de Richmond uit, een elegant gastenverblijf in Godinne.

De 80 couverts in de zaal worden verdubbeld met een terras met een veertigtal plaatsen. In de bar wendt de cocktailspecialist al zijn creatieve talenten aan om te rivaliseren met de sommelier Lionel Verjans, bekend van de Bistro du Mail. Wijn-, whisky- en ginliefhebbers zullen zeker hun gading vinden in de uitgebreide kaart en genieten van het comfort en de sfeer. De renovatie van Hotel Barsey by Warwick en het nieuwe concept van het restaurant past volledig in de visie van de Warwick International Hotels (WIH): de gasten een memorabele ervaring aanbieden met de overnachting en het restaurant en zowel de reizigers als de inwoners van Brussel verleiden.

De eerste verjaardag van restaurant The Avenue leek ons het ideale moment om na de succesrijke openingskennismaking, de keuken met een nieuw bezoek te vereren. De gloednieuwe toetsen van het interieur zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor sfeervolle accenten die erop wijzen dat het restaurant een begeerde bestemming werd voor fijnproevers. De kaart oogt nog steeds aantrekkelijk en boeiend. Ondanks het streven naar perfectie wordt bij het aperitief nog steeds geen hapje of proevertje aangeboden, dit zou nochtans een mooie introductie kunnen zijn van het rijke smaakpalet dat volgt. Op de keurig gedekte tafels ontbrak eveneens het botermesje, wellicht een vergetelheid na een drukke avondsessie…

« The Avenue », by Hotel Barsey by Warwick – Louiselaan 381 – 1050 Brussel – tel 02-646 36 54 – www.the-avenue.be – Driegangenmenu aan 37€, aangepaste wijnen 15€ en all-in 59€