Verwenadresjes 2e trim 2017

Tenshi Docks: sushis, noodles and wok – Brussel

 

Het is voor niemand nog een geheim : de Japanse keuken is hip! Zelfs de grootste sterrenchefs maken meer en meer gebruik van ingrediënten en technieken uit het land van de rijzende zon. Ook hoeven we maar naar het succes van sushi in de supermarkt te kijken om de omvang te begrijpen die deze culinaire tsunami met zich meebrengt. Respect voor het product ligt aan de basis van het succesconcept Tenshi.

Tenshi betekent ‘engel’ in het Japans. Een naam die goed gekozen is voor een zaak die vandaag een hoge vlucht neemt, een succesvol concept dat niet alleen smakelijk is maar ook super sympathiek en toegankelijk. Tenshi ontstond uit een partnership tussen de jonge en getalenteerde Chinese kok Ben Zheng en Michel De Bloos, de man achter de meerdere Thai Café-restaurants, en heeft als ondertitel ‘Sushi, noodles and wok’.

Het idee achter dit concept is een combinatie van het klassieke Japanse culinaire aanbod met toetsen uit andere Aziatische keukens, zowel Thaise, Chinese als Vietnamese, in een kader dat comfortabel en elegant is, licht exotisch door de Japanse accenten maar zonder dat het cliché wordt.

Tenshi ontstond enkele jaren terug inUkkel en kreeg nadien een 2de exploitatie in Stokkel (Sint Pieters Woluwe). De opening van The Docks, het nieuwe Brusselse shoppingcenter aan de Labertmonlaan, was een uitgelezen gelegenheid om ook hier een exploitatie in te planten.

Om het concept beter de begrijpen hoeven we alleen maar de kaart te bekijken. Deze start heel eenvoudig met een reeks kleine starters en salades, waaronder de traditionele ‘miso’ of typische Japanse soep, ‘gyoza’ of gebakken Japanse ravioli, maar ook ‘yakitori’ of kleine spiesjes. Eveneens ‘yamakurage’ vinden we er, gemarineerde berggroenten, en ‘goma wakame’, een salade op basis van algen.

Tegelijk zien we er Chinese specialiteiten als ‘yu juan’ of rolletjes met vis en groente, ‘saomai’ of gestoomde deegpakketjes, maar ook Vietnamese delicatessen zoals ‘banh cuon’ of kleine pannenkoekjes met kip en groente staan op het menu. Specifiek Japans zijn de ‘maki’ of gevulde rijstrolletjes, waarin we de ‘california rolls’ ontdekken, met rijst aan de buitenkant en een hele reeks vullingen waaronder groente maar ook vis, schelpdieren, gevogelte en zelfs eendenlever. De traditionele ‘maki’ zijn gevuld met zalm, tonijn, avocado en verse kaas of gebakken paling. Zowel de ‘sushi’, kleefrijst met daarop garnituur, als ‘sashimi’, een plakje rauwe vis, kunnen per stuk besteld worden, ideaal om te delen met andere tafelpartners. Nog interessant op dat vlak is de ‘takasaki’, met daarin maki, sushi en sashimi, net zoals de rijkelijke ‘fuji’ waarin sushi, maki en california rolls zitten.

Bij het hoofdstuk ‘ramen’ treffen we een fraaie selectie traditionele soepen op basis van runderbouillon en verschillende soorten noedels, afgewerkt met een hele resem ingrediënten. Diezelfde variatie vinden we bij de wokgerechten. Zowel traditionele Japanse bereidingen als de ‘tori yosaitame’ zien we er, heerlijke kip met groente, en meer Thaise specialiteiten zoals de ongelooflijk smakelijke ‘pad khi mao nua’, vrij pikant rundvlees met knoflook, Thaise basilicum en kruiden. Tot slot vinden we bij de gegrilde gerechten zowel de ‘jianji’, oftewel gemarineerde en gegrilde kip met citroengras, als de traditionele ‘sutéki teppanyaki’, gegrilde runderfilet, en de ‘shake teppanyaki’, waar het rundvlees vervangen wordt door verse zalm. Naast de uitstekende huiswijnen is er het heerlijke Japanse bier Asahi, maar meer traditioneel zien we ook een mooie selectie saké.

Het aanbod in alle Tenshi-restaurants is hetzelfde, maar in de Tenshi Docks wordt daar nog een grappige transportband aan toegevoegd waar gasten die er rondom zitten gerechten van kunnen afnemen. Geen nood voor de gasten die aan een gewone tafel zitten, ook zij kunnen van de transportband gebruikmaken. Elk gerechtje kost € 5 ! Om bij Tenshi uit eten te gaan hoef je geen miljoenair te zijn, de prijzen zijn in alle drie de restaurants uiterst schappelijk. ’s Middags in de week wordt een prima lunch, €13, geserveerd, er is keuze uit een starter en een hoofdgerecht, sushi of sashimi. Bij Tenshi kunnen bovendien alle gerechten meegenomen worden naar huis, Take-Away dus, maar ook kunnen ze aan huis geleverd worden!

Tenshi Docks Brussel: Lambermontlaan 1 in 1000 Brussel. Tel. : 02/215.98.11 – www.tenshisushi.be – Open 7 op 7 van 11 tot 22u30. Ook afhaal- en meeneemgerechten

 

Midtown Grill : echt Amerikaans steakhouse in Ghent Marriott hotel

Het tienjarig bestaan van het Ghent Marriott hotel aan de Korenlei, werd o.m. gevierd met de opening van het restaurant Midtown Grill. Met dit nieuwe restaurant zorgt het viersterrenhotel van de Marriott-keten voor een primeur in Gent : een echt Amerikaans steakhouse, mét Montague broiler voor het vlees, wat voor een unieke smaak zorgt. Het vlees zelf is ook van topkwaliteit: onder meer Black Angus, Holstein, Simmental en Wagyu staan op het menu. Maar ook voor een heerlijke kreeft op de grill ben je hier aan het juiste adres.

Verwijzend naar de beroemde Midtown wijk in New York, straalt dit Amerikaanse steakhouse een typische sfeer van levendigheid en no nonsense uit. Je bevindt je even terug in de jaren ‘30 met stijlelementen van die periode, Art Deco. Je hoeft dus niet meer over de Atlantische Oceaan te vliegen om van deze unieke sfeer te genieten. De Midtown Grill strijkt niet alleen neer in Gent, maar palmt ook het  restaurantgedeelte van Ghent Marriott aan het water in.

Om het beste vlees te vinden, was geen moeite teveel. De wereld rond werd er gezocht en zo kwam men onder meer uit in Amerika. Maarten Lanckzweirt, chef-kok van Ghent Marriott legt uit: “De Prime USDA steaks zijn afkomstig van Black Angus runderen die grazen op de uitgestrekte weiden van de staat Kansas en een speciaal dieet van gras en mais krijgen. Ze zijn beroemd vanwege de mooie marmering van het vlees. Door een drogingsproces bij ons ter plaatse in dry-aging-kasten die speciaal op maat worden gemaakt, krijgt het vlees een zeer verfijnde smaak en wordt het bovendien op geheel natuurlijke wijze extra mals.”

De opening van het nieuwe restaurant kadert binnen de viering van het 10-jarig bestaan van Ghent Marriott en het zestigjarig bestaan van Marriott Hotels & Resorts. Roger Langhout, General Manager van Ghent Marriott, is dan ook verheugd: “Toen Marriott International ons de opportuniteit bood om deze typische Amerikaanse grill te openen, reageerde ik meteen enorm enthousiast. Een echt Amerikaans steakhouse, met de typische Montague broiler, had Gent nog niet. Dit type restaurant past bovendien perfect bij de gezellige, ongedwongen sfeer die wij met Ghent Marriott willen uitstralen. Marriott voelt zich echt goed in Gent. En wij merken dat de Gentenaars zich ook goed voelen in onze Marriott. Met de opening van de Midtown Grill krijgen Gentenaars, maar ook binnen- en buitenlandse gasten alvast de kans om te genieten van een uniek restaurant concept, dat bovendien gelegen is op één van de mooiste locaties van Gent.”

Midtown Grill speelt ook volop de kaart van de lokale producten. Zo levert ’s lands meest gerenommeerde slager – Atelier Dierendonck uit Nieuwpoort – Rib-Eye van Holstein, filet pur van Simmental en picanha van Wagyu – runderen. Pork chops zijn dan weer afkomstig van Brasvar uit Nevele.

Lambrecht Wijnen uit Sint-Martens-Latem zorgt voor een groot deel van de zeer uitgebreide en betaalbare wijnkaart welke werd samengesteld met de medewerking van Philippe Tielemans van de Vlaamse Wijngilde. De wijn-training van de zaalmedewerkers is dan weer in handen van niemand minder dan de beste Sommelier van België, Joery de Lille.

Midtown Grill krijgt 100 zitplaatsen en bij goed weer nog eens 40 zitplaatsen aan het prachtige terras met uitzicht over de Leie en de Graslei. De keukenbrigade wordt geleid door Chef-kok Maarten Lanckzweirt. Lanckzweirt genoot zijn opleiding in Hotelschool Ter Duinen en leerde het vak in Barcelona, Amerika en van een aantal grote meesters zoals Sergio Herman, Oud Sluis***, Roni Rignoir van de Rooselaer (bib Gourmand). Maître d ’Hotel is Alicia Van Hove, bekend van o.a. ’t Zilte** in Antwerpen, Likoké* uit de Ardèche van Piet Huysentruyt en de Gentse Volta. Samen met haar team staat ze garant voor een warme begroeting, persoonlijke service, uitstekende productkennis en de uitgebreide selectie van (wereld)wijnen. Het restaurant zal dagelijks geopend zijn voor lunch en diner. Gasten van Midtown Grill kunnen gratis parkeren in de ondergrondse Marriott parking met Valet Service.

Midtown Grill – c/o Marriott hotel – Korenlei 10 – 9000 Gent – www.midtowngrill.be

 

Manoir de Lébioles – “Plus valet quam lucet” – Spa

Het devies dat op het wapenschild van “Le Manoir de Lébioles” staat, en zoveel betekent als “ Meer zijn dan schijn” is een perfecte weerspiegeling van de filosofie van dit unieke hotel-restaurant. “Le Manoir de Lébioles” ligt midden in de prachtige bossen van de Ardennen. Gasten worden ontvangen in een schitterend natuurlijk kader. Het hotel baadt in discrete luxe, ademt een besloten sfeer en biedt een eersteklas service.

Het is voornamelijk aan Georges Neyt (1842-1910) te danken dat één van de mooiste parels van het architecturaal patrimonium van de stad Spa er is gekomen. Neyt, diplomatiek gezant en gevolmachtigde minister, was een uitzonderlijk en visionair iemand, van wie men beweert dat hij een natuurlijke zoon van Leopold I was. Tussen 1905 en 1910 liet hij “Le Manoir de Lébioles” bouwen. Jammer genoeg heeft hij niet lang van zijn “Petit Versailles des Ardennes” kunnen genieten.

In 1912 droeg de erfgename van Georges Neyt, prinses Clémentine, de jongste dochter van Leopold II, het landgoed over aan Edmond Dresse, een Luikse zakenman. In 1926 werd aan de familie Dresse de titel « Dresse de Lébioles » verleend. De familie Dresse de Lébioles heeft daarna 69 jaar in het landhuis gewoond. Het waren vooral Liliane Dresse de Lébioles, de enige kleindochter van Edmond, en haar vader Armand die opnieuw leven aan het landhuis hebben gegeven door er tal van evenementen te organiseren, zoals voorstellingen van het “Théâtre National de Belgique”, jachtpartijen, concerten en schitterende recepties.

In 1980 verkocht Liliane het gebouw aan de “Société Immobilière de Belgique”, die het op haar beurt doorverkocht aan een familie van hotelhouders. Die familie heeft het etablissement tot in 1999 als een eersteklas “hôtel de charme” uitgebaat en boekte daarmee veel succes. Toen het hotel in 1999 werd verkocht, betekende dat echter het begin van een periode vol tegenslagen voor het landhuis. De plannen voor een “nieuw” hotelconcept konden niet naar behoren worden uitgevoerd, het hotel werd ondermaats onderhouden en het was voortdurend het slachtoffer van vandalisme.

Na renovatiewerkzaamheden die meer dan één jaar duurden, ziet het “Petit Versailles des Ardennes” er als herboren uit en heeft zijn pracht en praal van weleer teruggevonden. De inspanningen van een internationaal architectenteam zorgden voor het allermodernste comfort in een omgeving die uitblinkt door haar zuivere lijn zonder de ziel van het voorvaderlijke landgoed prijs te geven. Aan de basis van deze verbouwing lag de visie van de huidige eigenaars, de familie Lüssem, dat de Manoir opnieuw een oord van rust en afzondering moest worden, om de recreatie en ontspanning van de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Deze visie vindt men duidelijk terug in de kamers en suites die een zee aan ruimte en comfort bieden.

Culinaire geneugten maken een wezenlijk deel uit van de filosofie van het domein en chefkok Olivier Ticki levert hieraan een wezenlijke bijdrage met zijn niet te versmaden keuken. Fijnproevers komen aan hun trekken in het gastronomisch restaurant “Manoir de Lébioles”, waar Olivier en zijn team regionale, authentieke en zeer lichte gerechten voor klaarmaken. Geraffineerde aroma’s, uitzonderlijke creaties en met zorg uitgekozen wijnen verwennen de smaakpapillen. Het restaurant biedt plaats aan meer dan vijftig hotelgasten en bezoekers. Naast de decoratieve pareltjes heeft men in het restaurant een uitzicht op een prachtige zonsondergang boven de ongerepte Ardennen, het sprookjesachtige kasteelpark en het ruime tuinterras. Het restaurant is geopend van woensdag tot zondag.

Manoir de Lébioles – Domaine de Lébioles 1/5 – 4900 Spa – www.manoirdelebioles.com – tel 087- 79 19 00