Verwenadresjes 2018 : augustus – Restaurant Colette – Westerlo

Een statig rijhuis in een van de brede parklanen van Westerlo is het decor voor sterrenrestaurant Colette dat sinds een tweetal jaar uitgebaat wordt door Thijs Vervloet, een jonge chef die vorig jaar met een Michlinster werd bekroond. De naam van het restaurant verwijst naar zijn grootmoeder Colette Leemans aan wie hij grotendeels zijn culinaire kwaliteiten te danken heeft. Na zijn studies was zij zijn eerste leidsman en vertrouwenspersoon in de keuken.

Colette leerde hem van jongsaf de stiel en was zijn inspiratiebron, zelf was ze jarenlang kokkin. De culinaire genen van deze jonge sterrenchef reiken heel wat verder in de familiale stamboom. Colette was zelf enig kind van overgrootmoeder Anna Holemans die een lange staat van dienst liet optekenen bij de prinselijke familie De Merode.

Ook het pand waarin het restaurant werd ondergebracht ademt een rijke gastronomische geschiedenis. In het gebouw, eigendom van Colette, werden vroeger talrijke feestmaaltijden bereid die door Anna en Colette, nadien thuis bij de klanten werden opgediend. Thijs maakt de figuurlijke cirkel rond en brengt de culinaire cultuur terug naar zijn originele habitat.

Vooraleer zijn eigen restaurant te openen en na zijn studies werkte Thijs voor tal van bekende namen zoals Hof ter Hulst in Hulshout, Magis – Tongeren, L’atelier de Joël Rebuchon – Parijs en ’t Fornuis en ’t Zilte in Antwerpen.

Thijs opteert voor dagverse ingrediënten, deels seizoensgebonden, deel regionale specialiteiten die bij bundelt in leuke decoratieve en smaakvolle composities. De lunch wordt aan 41 Euro aangeboden en bestaat uit een 3-gangenmenu dat samengesteld wordt volgens het marktaanbod. Dagverse producten zijn voor Thijs hierbij erg belangrijk. De lunch wordt aangeboden op maandag, donderdag en vrijdag. Naast een mooi assortiment à la carte bereidingen serveert hij enerzijds het menu Colette, een 5-gangen creatie aan 75 Euro en anderzijds een signatuurmenu, 150€ per persoon waarbij de gast zelf een 5-gangenmenu samenstelt uit de à la carte suggesties van het huis. Het interieur is sober maar toch stijlvol en klassiek waarbij de tafels voldoende tussenruimte bieden om de privacy van alle gasten te bewaren.

Restaurant Colette – St Lambertusstraat 9 – 2260 Westerlo – Tel 014- 74 94 74 – www.restaurantcolette.be – Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag

Tasted4you:  4 minutes – Michelin: 1 ster – GaultMillau: 15/20 – 3 mutsen – Delta: 3 mutsen – Gouden Delta Vlaanderen 2018