Verwenadresjes 2018: februari – Tapa Ti – Sterrebeek

Gloednieuw alleszins en meteen een bundel Spaanse zonnestralen die je met een warm ‘ola’ begroeten. Het tapa & wine restaurant Tapa Ti in Sterrebeek is de nieuwste creatie van de familie De Win die reeds meer dan een kwart eeuw het culinaire panorama van deze gemeente uittekent.

Een nieuwkomer van formaat die de familiale passie voor lekker, maar ook creatief, eten uitdraagt en minder gekende maar deugddoende wijnen weet te waarderen.

Aan het fornuis Kenneth De Win, zoon van Rudi, in de zaal geassisteerd door zijn zus Jutka. Het interieur vormt een elegante aaneenschakeling van leuke zware tafels en super aangenaam zittende fauteuils, waarin je ongetwijfeld vlot kan wegdoezelen, afgewisseld met hoge cocktailtafels, terwijl men naar traditionele Spaanse gewoonte ook aan de toog, waar men eveneens kan eten, een aantal barstoelen weervindt. Doelbewust op deze manier uitgetekend aldus Kenneth omdat men naast de naamgeving en de gerechten, de gasten maximaal de échte Spaanse sfeer wil laten beleven.

Kenneth liep na zijn studies o.m. stage bij Wout Bru en kwam er in aanraking met nieuwe kookmethodes die duidelijk afweken van de traditionele keuken van zijn vader. Nadien liep hij ook stage in een aantal restaurants in Spanje, een begeesterende vakantiebestemming voor de familie. Midden het nieuwe en moderne geweld ontdekte Kenneth, net als in vaders keuken, het respect en de waardering voor de authenticiteit van de basisingrediënten. Terug thuis integreerde hij zich volledig in de gastronomie van de Kastelhoeve hoewel sommige bereidingen en presentaties een moderner accentje meekregen. De lokroep naar een eigen zaak wist hij te bedwingen, en zorgde het duo vader-zoon, zoals gebruikelijk voor een sterk gewaardeerde burgerkeuken op basis van regionale en dagverse ingrediënten. Kenneth leek hierbij op goede weg om op middellange termijn de zaak volledig over te nemen.

Tot er plots een ruggesteuntje uit totaal onverwachte hoek opdook. Zus Jutka voelde niets voor de horeca en studeerde marketing. Ook zij trok voor een aantal stages naar Spanje en had bij haar terugkeer een verrassende mededeling voor de familie in petto. In Spanje had ze de liefde voor de horeca, inzonderheid de Spaanse keuken, ontdekt en wou ook in eigen land de horeca verrijken maar dan wel met een nieuw eigen concept, mededeling die vooral bij Kenneth in goede aarde viel.

Het resultaat werd Tapa Ti, een nieuwbouw op een perceel grond naast de Kasteelhoeve. In de zaal toont Jutka zich een charmante en volleerde gastvrouw die de gasten perfect onthaalt en ten overvloede bewijst dat ook zij voorbestemd is voor de horeca.

Hoewel beide restaurants een eigen keuken hebben die via een tussendeur toegankelijk is, wordt het makkelijk om bepaalde bereidingen te delen of elkaars keuken te verrijken. Chef Kenneth ontpopt zich in Tapa Ti tot een uitgesproken specialist van de Spaanse keuken en serveert naast de à la carte bereidingen ook een lunchmenu op woensdag, donderdag en vrijdag aan 20€, bestaande uit 3 tapas en een glas wijn. Het Tapa Ti menu, 49€ per persoon, bestaat uit maar liefst 11 gangen en vormt een verrassende, leuke evenwichtige creatie en wandeling met tal van succulente bites die een leuk en gezellig zonovergoten Spaanse culinair landschap uittekenen.

Tapa Ti – Beekstraat 48 – 1933 Sterrebeek – Tel 02-310 64 45 – www.tapati.be

Gesloten op zaterdagmiddag, maandagmiddag en dinsdag – Tasted4you:           spetterende nieuwkomer