Verwenadresjes 4e trim 2017

Restaurant L’Eau Vive – Arbre (Profondeville) topbestemming voor fijnproevers

L’Eau Vive, het huis van Pierre en Anne Résimont en boegbeeld van het Waalse culinaire erfgoed, is uniek in de provincie Namen. Het is de plek bij uitstek voor levensgenieters. Genot kent er vele geuren en kleuren: heerlijk tafelen, logeren in een rustig en groen kader, en de vele vaak nog onbekende troeven van de regio verkennen.

L’Eau Vive is bovenal een typische Naamse historische woning. Een kleine 17e-eeuwse oude molen die het energieke koppel Résimont enthousiast omtoverde tot eethuis. Het is ook, en vooral, nu al een kwarteeuw lang, een gastronomisch restaurant van de bovenste plank. Een rijke tafel gevuld door het culinaire talent van chef en eigenaar, Pierre Résimont, en een al even gulle gastvrijheid verzorgd door Anne Résimont, de efficiënte en dynamische gastvrouw.

L’Eau Vive, een heuse baken in de Waalse regio, ligt langs een kleine waterloop in het hart van een fraaie en sprookjesachtige vallei. Dit heerlijke feeërieke adresje bestaat eigenlijk uit: L’Eau Vive, waar fijnproevers aan hun trekken komen; L’Espace Medissey , waar liefhebbers kooklessen volgen en logeren; Le Cube, waar reizigers in een hypermoderne gîte verblijven en Le Comptoir de L’Eau Vive, de plek waar overheerlijke lokale producten verkocht worden.

De keuken van de chef-kok en eigenaar van L’Eau Vive valt al lange tijd in de smaak, de jongste jaren bij een steeds uitgebreider cliënteel. Bij de start, 27 jaar geleden, bediende hij vooral lokale klanten, later ook klanten uit de rest van het land en nu ook van buiten de landsgrenzen. De meest prestigieuze culinaire gidsen beschouwen zijn keuken als een van de beste. En hoe kan het ook anders, uit de moderne gerechten spreekt overduidelijk de persoonlijkheid van de kok, die bovendien werd bekroond met twee Michelinsterren en een 17/20 in de Gault&Millau. De keuken is ook een weerspiegeling van de passie van deze ervaren chef-kok. Na zijn opleiding aan de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur ging Pierre Résimont in de jaren 1980 aan de slag in diverse toprestaurants van de streek. Naarmate hij meer ervaring kreeg en zijn passie alleen maar toenam, slaagde hij erin een eigen identiteit te ontwikkelen als kok. Een persoonlijkheid die je niet alleen proeft in zijn gerechten, maar die ook te merken is in de aparte en aantrekkelijke sfeer die heerst in zijn huis.

De passie die Pierre uitstraalt in zijn keuken dankt hij aan de heerlijke kost van zijn oma, Marraine Philomène. Het was aldus Pierre, haast een obsessie, een drang om te proeven en te genieten van de pure emotie waarmee ze liefdevol dingen voor ons op haar fornuis klaarmaakte. Na zijn studies in de Naamse hotelschool trok hij als compagnon langs top-etablissementen in België en Frankrijk. Maar het cruciale moment was zijn ontmoeting met Anne en de beslissing om samen door het leven te gaan èn een restaurant te openen. Koken is voor hem een pure kwestie van emotie en eerlijkheid. Hij maakt enkel eten klaar dat hij zelf graag zou eten, en waar het product centraal staat : één hoofdelement, een of twee garnituren en de juiste saus. Hij is dol op de Franse keuken, vooral die van Alain Ducasse, die erin is geslaagd zijn talent vorm te geven met karakter, precisie en eenvoud.

Zelf zoekt hij in zijn creaties een evenwicht tussen texturen, tussen vetrijk en zuur, met een speciale voorkeur voor dat laatste. Overal aanwezig zonder daarom opdringerig te zijn, stelt hem in staat een schotel die frisse toets te geven die mensen laat genieten tot de laatste hap, en verlangen naar meer! Hij gelooft niet in de zogezegde goddelijke inspiratie : zijn ideeën en interpretaties zijn het resultaat van gedachtewisselingen met zijn team of collega’s, van reizen en lezen, en van wat de moestuin te bieden heeft, elk seizoen weer.

Op de kaart die maandelijks wijzigt, prijken eerst de dichtste producten, daarna de meest evidente, zoals: La Fraise Blanche uit Malonnes, leverancier van fruit en groenten, de befaamde escargots uit Warnant, het jonge duifje uit Sohan, vlees van slagerij Dochain (Lustin), Noordzeevis of zalm, die van iets verder weg komt, maar schitterend gerookt is in de omgeving bij de algemeen bekende Vincent Dawagne. De boter komt van bij Madame Denis in Gembloux, de bloem van iets verder, uit de Ardennen, van bij de Moulin de Hollange (Fauvillers), en tijdens het seizoen wordt het wild geleverd door het Maison Condroz Gibier in Ciney. De kazen op de kaart zijn een voor een vervaardigd door lokale kaasboeren (zoals Pascal Fauville) en worden op een grote schaal opgediend tegen de bescheiden prijs van € 17 per persoon. Wat nagerechten betreft, laat de jonge en eveneens uit de streek afkomstige patissier Quentin Gemine zijn fantasie de vrije loop. Het resultaat zijn schitterende creaties met verrassende en exquise smaken. Getuige hiervan de nieuwe nagerechten waarbij hij citrusvruchten, wortelen en Guanaja 70% combineert, of yuzu, cream cheese en komkommer.

Ook al aarzelt Pierre geen seconde om de namen van zijn leveranciers prijs te geven, toch gaat kwaliteit boven ligging. Hij verklaart: “De ambachtsman is, net als het artisanale product, erg belangrijk in mijn keuken, maar ik werk niet met streekgerechten puur om de streekgerechten. Kwaliteit primeert altijd, als ik met een lokaal product kan werken, zoveel te beter. Kan ik lokaal even kwalitatieve producten aankopen als de producten die van heinde en ver komen, geen probleem, dan doe ik dat systematisch. Bovendien werk ik met plezier samen met kleine producenten en leveranciers die me hun producten komen voorstellen.”

De uniek  locatie maakt je bovendien deelgenoot van het teamwerk en de coherentie van de keukenbrigade die feilloos door de niet-aflatende goede humor van de chef uitmondt in efficiëntie en degelijk werk. Delegeren ook in zijn keuken is cruciaal voor de chef, die nieuwsgierig en leergierig blijft. Hij staat bovendien open om zijn kennis met zijn team te delen, heeft empathie met zijn team en vergast je aan de gastentafel meermaals op ‘n gezellig praatje, deelt informatie over het product en zijn bereiding en peilt regelmatig naar de reactie van je smaakpapillen die hier op een onbetwistbare WOW-ervaring worden getrakteerd.

Restaurant L’Eau-Vive – Route de Floreffe 37 – 5170 Profondeville (Arbre) – Tel 081 – 41 11 51 – www.eau-vive.be

 

Bistro R – Nossegem ( een nieuwe richting voor restaurant Orange)

Waar vroeger restaurant Orange te vinden was, opende op 2 november BISTRO R zijn deuren. De eigenaars chef-kok Roland Debuyst en zijn echtgenote Aysa blijven met dezelfde passie werken in een nieuw modern, speels maar bijzonder sfeervol en gezellig kader, met een aangepast team en met een vernieuwde kaart en keuken. Roland Debuyst en zijn echtgenote wilden hun restaurant een nieuwe boost geven evenwel zonder compromissen op het vlak van kwalitatieve ingrediënten en een nieuw leven inblazen.

Orange kende nochtans heel wat succes met zijn knappe gastronomische keuken en transformeerde een aantal jaar geleden in een graag bezochte brasserie. Vandaag is het echter tijd voor een grondige vernieuwing, met oog voor kwaliteitsvolle eenvoud. De uitgebreide menukaarten verdwenen en de gerechten bestaan niet langer uit ontelbare dresserende processen. Roland Debuyst zet zelf de toon: ‘we gaan voor eenvoud’. Dat wil niet zeggen ‘minderwaardigheid’, integendeel! De eenvoud is al zichtbaar in de eetzaal: Die is nog even ruim, maar er staan minder tafels en er is nu een loungehoek met heerlijk uitnodigende zetels waar een vijftiental mensen het zich gezellig kunnen maken met een glaasje en wat zalige fingerfood (denk aan eendenrillette, mousse van bloedworst met piment d’Espelette en andere hapjes).

Ook de keuken werd vereenvoudigd. Door kosten in de keuken te besparen (de soberdere bereidingsprocessen vereisen minder personeel) is er meer budget vrij om verse kwaliteitsingrediënten aan het menu toe te voegen. Heerlijk Belgische producten, maar ook zoveel meer. Rundsbavette met boter en witlofplantjes, Kuregemse ‘Champignons de Bruxelles’, deskundig bereide segrijnslakjes (niet verdronken in lookboter), gekonfijte varkenswangetjes en andere kostelijke gerechten met mooie stukken vlees van bij Pierre Lesage krijgen de hoofdrol in dit zwart-geel-rode verhaal met een open blik naar culinair Europa. Er is ook heel wat lekkers uit de zee op de kaart te vinden: grijze garnaaltjes, tongschar, heek en griet vervolledigen het vismenu. Dat is allemaal te vinden op de ingeperkte kaart. Verder kunnen gasten ook kiezen voor een knap driegangenmenu van € 37,90. De drie gangen kunnen er 4 of zelfs 5 worden: er is nu ook een heerlijke kaasplank met een selectie kazen van kaasmeester Luc Callebaut. De dagschotel van rond de € 15 is iedere dag afhankelijk van de producten die de chef ‘s ochtends kiest.

In de zaal of op het terras is nu plaats voor een zestigtal gasten die kunnen genieten van de nieuwe kaart of van het aanbod in de bar: Belgische bieren, whisky’s en gins en de wijnkaart die van Orange werd overgenomen. Die klinkende naam maakt nu plaats voor Bistro R! Meer dan ooit is Bistro R het nest waar Roland zijn creativiteit en inventiviteit kan ontwikkelen, zachtjes laat opborrelen, rustig marineert en ze laat openspatten in succulente, evenwichtige tongstrelende topcreaties. Kortom Bistro R met de R van Roland, renovatie, ronduit heerlijk tafelen: reden genoeg om terug te komen!

Bistro R – Leuvensesteenweg 614, 1930 Nossegem (Zaventem) – Telefoon: 02 – 757 05 59 http://www.bistro-r.be

Iedere middag geopend van 11.30 u (keuken open vanaf 12.00 u), iedere avond geopend vanaf 18.00 u (keuken open vanaf 18.30 u) tot 21.00 u, 22.00 u in het weekend. Gesloten op zondag en maandag.

 

Eten en drinken bij FRANQ – Antwerpen

Vlamingen zijn Bourgondiërs en die cultuur wil Franq ook naar de gasten uitdragen. Daarom wordt er bij FRANQ veel aandacht besteed aan eten, drinken en genieten. Zowel hotelgasten als mensen daarbuiten zijn van harte welkom in ons restaurant en in de bar. Bij Restaurant FRANQ geniet u in een elegante setting van een hedendaagse Frans-Belgische keuken op gastronomisch niveau. De leiding van de keuken is in handen van de gerenommeerde chef Tim Meuleneire. Een gekende naam in de culinaire wereld die in het verleden onder meer met zijn restaurant De Koopvaardij succes oogstte. In de Koopvaardij oogstte Tim vrij snel succes gezien het restaurant amper één jaar na de opening reeds met een Michelinster mocht pronken. Na een 7-tal jaar moest hij het restaurant evenwel sluiten ondanks zijn locatie nabij de Antwerpse haven en bekendheid bij zakenlui. De economische crisis rond 2010-2011 was genadeloos. Ondertussen had Tim in 2009 zich gekroond tot laureaat van de prestigieuze wedstrijd Prosper Montagné, ongetwijfeld pluspunten voor restaurant Franq. Tim is nu beslist klaar om de gasten van FRANQ te verwennen met verfijnde, smaakvolle gerechten op basis van dagverse topproducten. Het restaurant is dagelijks geopend voor zowel ontbijt, lunch als diner.

De beste wijnen, de lekkerste cocktails en koffie- of theespecialiteiten vindt u bij Bar FRANQ. Naast deze heerlijke dranken stilt men graag de kleine honger met de FRANQ’s ‘Evergreens’, een reeks pure en zorgvuldig uitgekozen hapjes. Persoonlijke aandacht en liefde voor het vak is hier vanzelfsprekend. De hele dag door worden de smaakpapillen geprikkeld. Wanneer het net een tikkeltje specialer mag, nodigt Franq u graag uit om in een besloten gezelschap te lunchen of te dineren in het zestiende eeuws ‘Den Dooren Boom huisje’ of in één van de andere historische ruimtes.

Om de kwaliteit te garanderen en uit overtuiging kiest men bij FRANQ voor leveranciers en partners uit de omgeving voor duurzame en lokale producten. Daarnaast opteert men voor gerenommeerde namen die garant staan voor een fantastische culinaire beleving. Zo zorgt Bollinger voor de champagnes, werkt men samen met bakkerij Toon De Klerck en zorgt Caffe Mundi met z’n barista-expertise voor de beste koffie. Uniek zijn ook de pralines die topchocolatier DelRey speciaal voor FRANQ ontwikkelde. Erg trots is men op het partnership met Water Made Blue. Met elke fles water zorgt deze organisatie voor 1.000 keer zoveel schoon drinkwater voor mensen in nood.

Bij onze proeverij moesten we al snel toegeven dat Tim de voorbije jaren niets aan inventiviteit en creativiteit heeft ingeboet. Oog voor kwalitatieve en precieuze selecties van topingrediënten resulteren nog steeds in feilloze decoratieve presentaties die oogstrelend de smaakpapillen verwennen. Een diep smaakprofiel en intens genot zorgen voor hartverwarmende gerechten die op attente en professionele wijze worden geserveerd.

Het restaurant is sober maar toch sfeer- en stijlvol ingericht, een interieur dat perfect aansluit bij er historische kader van het gebouw, terwijl de open keuken mede door de zwarte achtergrond, zicht biedt op de intense drukte die er heerst, hoewel ze tegelijkertijd uitgroeit tot een perfect geoliede en onvermoeibare draaischijf.

Restaurant Franq werd door de té recente opening niet opgenomen in de culinaire gidsen 2018, ongetwijfeld maakt het in het najaar 2018, deel uit van de spetterende nieuwkomers met uitmuntende cijfers, meer dan terecht overigens.

Hotel FRANQ – Restaurant FRANQ – Kipdorp 10 – 12 2000 Antwerpen

T. 0032 3 555 31 80 – www.hotelfranq.com – welcome@hotelfranq.com