Verwenadresjes 3e trim 2017

Auberge Saint Pierre – Wezembeek-Oppem

Dit restaurant werd ondergebracht in een oude gerestaureerde hoeve tegenover de St Pieterskerk in Wezembeek. Het gezellige dorpspleintje met enkele oude lindebomen, bloemperken en typische oude huizen geeft de prachtig gerenoveerde hoeve extra sfeer. Het interieur biedt een aangename Latijnse charme terwijl ook het zonnige terras extra ruimte geeft aan de restaurantzaal, maar evenzeer aan de andere banketzalen. De wijnkelder biedt dan weer de kans om de gasten in een kinky of gothic decor uit te nodigen.

De keuken functioneert helemaal op het klassieke ritme van dagverse kwalitatieve producten. Jarenlang dirigeerde Renzo Gualazzi zijn team met vaste hand en etaleerde op duidelijke wijze zijn passie voor de betere keuken, passie die tot uiting kwam in innovatieve en decoratieve gerechten, boordevol aroma en smaak. Kwaliteit op en top die de gasten erg waardeerden. Renzo liet de gasten de keuze uit een ruim assortiment suggesties, maar bood tegelijkertijd aanlokkelijke menuprojecten.

Ruim een jaar geleden besliste Renzo evenwel om zijn activiteiten terug te schroeven en werd het restaurant overgenomen door Salvatore Ingenito die vele jaren de plak zwaaide in restaurant Serenata in Zaventem, waar hij zijn gasten een rasecht traditioneel assortiment Italiaanse bereidingen aanbood.

Restaurant Auberge Saint Pierre kreeg door de overname een fris kleurrijk tintje en enkele minieme aanpassingen maar de gezellige huiselijke sfeer en de specifieke decoraties in de aanpalende zalen werden behouden. Salvatore deed bovendien afstand van zijn Italiaanse specialiteiten en verrast vriend en tegenstander met heerlijke decoratieve toetsen en inventieve smaakvolle Franse bereidingen. Een duidelijke kentering met leuke gastronomische bereidingen boordevol smaak en karakter. Een uitgesproken bewijs van vakmanschap en creatieve ingesteldheid die de vele trouwe gasten van het restaurant enkel toejuichen.

Chef Salvatore biedt naast zijn à la carte bereidingen een brede waaier van menu‘s, lunch of dagschotel 18€, 3 gangen menu aan 23€, 4-gangen ontdekkingsmenu 30€, het 4-gangen zaterdagmiddagmenu aan 28€, menu ‘plaisir’ 4-gangen 45€, met wijn 55€, bij elke gang zijn er bovendien twee keuzemogelijkheden, en een kreeftenmenu aan 60€. De ingebruikname van een eigen vivier biedt de chef bovendien de mogelijkheid om de kaart met dagverse schaaldieren, o.m. oesters te verruimen.

Auberge Saint Pierre – Parvis Saint Pierre 8 – 1970 Wezembeek Oppem – Tel 02-731 21 79 – www.laubergesaintpierre.be – Gesloten op zondagavond en maandag.

 

Restaurant Hispania – Brussel

Dit restaurant is gelegen op de begane grond van NH Collection Brussels Grand Sablon. Restaurant Hispania biedt een formele dineerervaring in een elegante ambiance. Onder signatuur van Michelinchef Marcos Morán van het bekroonde Casa Gerardo in Asturië (Spanje). Na het succes van Restaurant Hispania in Londen, is het nu de beurt aan Brussel om kennis te maken met de beste avant-garde Spaanse cuisine, die prachtige Spaanse ingrediënten laat schitteren door Morán’s authentieke kookstijl. Soort keuken:  Tapas, Gourmet, Spaans, Lokaal

De keuze voor haute cuisine is opnieuw duidelijk in het tweede NH Collection hotel in de Brussel. Hotelgasten of fijnproevers die gewoon willen genieten van de verfijnde keuken in Brussel kunnen terecht bij Hispania Brasserie en bij Hispania Gastronomique, het restaurant onder leiding van de befaamde Chef Marcos Morán (1* Michelin). Een bezoek aan de brasserie of het restaurant is niet alleen tongstrelend maar ook perfect voor iedereen die graag in een inspirerende, sfeervolle omgeving luncht of dineert. Het interieur van beide locaties is verzorgt door Lorenzo Castillo, de befaamde Madrileense binnenhuisarchitect voor wie elegantie en een moderne stijl zijn handelsmerk zijn geworden. Marcos Moran biedt een keuken die zowel tapas, gourmet, lokale als Spaanse tinten uitstraalt.

Marcos Morán, die 1* Michelin heeft, is culinair directeur en chef van Hispania en een van de meest geprezen jonge chefs van Spanje.  Hij vertegenwoordigt de vijfde generatie chefs aan het roer van ‘Casa Gerardo’ in Asturië, een van de oudste restaurants in Spanje met een geschiedenis van rond de 130 jaar en met 3 ‘Repsol Suns’ (vergelijkbaar met Michelin-sterren). Als regelmatig spreker op en deelnemer aan befaamde conferenties en culinaire evenementen is Marcos Morán winnaar van de Spaanse Nationale Gastronomy-award en uitgeroepen tot Chef de Lávenir (van de toekomst) door de internationale Academy of Gastronomy. Zijn Spaanse keuken was een groot succes in Londen, en maakte hem tot de meest gerenommeerde internationale exponenten van de Spaanse keuken.

Het sfeervolle interieur van restaurant Hispania, is het werk van Lorenzo Castillo, een van Europa’s meest prestigieuze en bekende binnenhuisarchitecten en antiquairs. In 2014 is hij gekozen tot de beste Spaanse binnenhuisarchitect door het geprezen AD magazine en gekozen tot een van ‘s werelds 60 beste interieurontwerpers en decorateurs door Elle Deco US. Zijn belangrijkste werk omvat de inrichting van de Loewe-winkels, het Museo der Traje (kostuummuseum) in Madrid en het ontwerpen van de jaarlijkse collecties voor Gastón y Daniela en The Rug Company. Lorenzo Castillo is tevens lid van de adviesraad voor de Mercedes Benz Fashion Week.

In de keuken van restaurant Hispania vinden we niet de meester-chef maar wel Adrian Maucheno Delgado, een van zijn leerlingen, die samen met  Jean François Debunzy, maître, de exploitatie in goede banen leidt. Wij kozen voor bij onze proeverij voor Iberische Bellotaham en een carpaccio van inktvis als voorgerecht en een creatie van kabeljauw en steak tartaar als hoofdgerecht. Bij het aperitief bleef het bij een bescheiden schaaltje groene olijven en een bordje kaaskoekjes.

Restaurant Hispania – Bodenbroekstraat 2-4 – 1000 Brussel – tel 02-512 91 32 – Openingstijden: Maandag tot Zondag 11:00 – 22:30

Alfonsburger: of de geboorte van de BURGERnomie – Zaventem

Nog een burgerrestaurant erbij ? Het is veel meer dan dat volgens Roland Debuyst die in Zaventem zijn ALFONSBURGER heeft geopend. Op het menu staat een brede keuze aan kwaliteitsburgers om zowel de fijnproevers te bekoren als de prijsbewuste gasten of nog al wie glutenintolerant is. De burgers die hier op tafel komen zijn het resultaat van het talent en de vakkennis van de chef en … van zijn leveranciers.

Roland Debuyst hoeft niet meer voorgesteld te worden. Hij wist zich te onderscheiden in grote wedstrijden overal in de wereld waar hij België een plaats op het podium gaf. Hij baat al een aantal mooie restaurants uit in Zaventem (Orange, Mariadal) en in Groot-Bijgaarden (Alfons). Na een eerste keer de mogelijkheden met de burger te hebben afgetast in een ander project besloot hij om de riem er even af te leggen zich op zijn andere activiteiten te concentreren (meer bepaald consultancy). Tot zich een opportuniteit aanbood en hij een mooie plek kon overnemen om er iets aan te bieden dat in de streek vrij uitzonderlijk is: gastronomische hamburgers voor iedereen.

Recent verschenen de eerste buns, Zweedse broodjes en andere glutenvrije broodjes bij ALFONSBURGER. Want dat is net het bijzondere aan dit huis: een waaier van burgers in twee formaten (Regular of Large) en in verschillende soorten brood, saus en begeleiding (frietjes gebakken in ossenvet of frietjes van zoete aardappelen bijvoorbeeld).

Op het menu staan vandaag niet minder dan 11 verschillende burgers in meerdere varianten. Ditmaal geen naamkeuze die de internationale relaties van Zaventem in de kijker stellen maar verwijzen naar de afkomst van de basisingrediënten, een optie die de burgernomie duidelijk meer ondersteuning biedt. De selectie start met ‘friendly’ een eenvoudige maar super lekkere burger, andere mogelijkheden zijn o.m. de pata negra, di mare en big ben en een vegetarische ‘biquette’ (geitenkaas, tomaat, gekonfijte rode peper, rucola, rode ui, tapenade, nochas en Brusseleir saus). Tussen de origen green, een caesar, alfons en vegetarisch greeks.

Het is de bedoeling om creatie nummer 12 toe te vertrouwen aan verschillende sterrenchefs. Roland Debuyst maakte deel uit van deze elitegroep en kon dus vrij gemakkelijk verschillende collega’s overtuigen om zich te wagen aan het spel met de burger die gedurende twee maanden ook de naam van de chef zal dragen. De fijnproevers zullen dus op het einde van het jaar 6 ‘gastronomische’ burgers kunnen proeven hebben van verschillende grote chefs. Die grote chefs komen op een Wall of Fame die een muur zal sieren in het restaurant waar er plaats is voor ongeveer honderd couverts waarvan een veertigtal op een aangenaam terras dat, naargelang het weer, open is of overdekt.

De chef die in 1997 een zilveren medaille haalde in de Bocuse d’Or heeft gekozen voor een eenvoudig kader. De opstelling en de bestaande keuken werden grotendeels behouden en het servies en bestek werden simpel gehouden opdat iedereen zich er goed zou bij voelen. Hij wou geen aparte sfeer oproepen die wie dan ook zou afschrikken hier aan tafel te gaan. Die toegankelijkheid laat zich ook zien in de prijzen die de chef bewust laag houdt met een eerste burger voor minder dan 10 euro. De prijzen evolueren naar naargelang de producten die ingezet worden. Het toppunt is een burger met Wagyu.

Naast de beroemde gevulde broodjes biedt de chef eveneens verschillende slaatjes en een reeks ‘finger food’ om de hele namiddag en avond van te genieten. Het restaurant is non-stop open van 11u30 tot 22 u, elke dag behalve op zondag. Het is een ontmoetingsplaats voor een snelle hap, een glas onder vrienden (5 soorten gin, keuze uit verschillende bieren en wijn, per glas of per fles) of een gezellig etentje met de familie.

Er loopt maar één rode draad door het geheel: de kwaliteit zoals de chef het wil. De meerderheid van de producten komen van leveranciers die ook zijn andere restaurants bedienen. Men vindt er het Holsteinvlees van bij Bart Depooter, black angus, wagyu, pata negra, brood van La Fleur de pain en verse groenten van de groentekweker. Ook goed om weten: wat op de kaart staat kan ook meegenomen worden of thuisgeleverd dankzij een partnerschap met Uber Eats.

Alfonsburger – Parklaan 15 (Markt) – 1930 Zaventem – Tel 02- 828 50 30 – www.alfonsburger.be – Maandag tot zaterdag 11u30 tot 22 uur, afternoon tea van 14u30 tot 18 uur – Gesloten op zondag