Vidal-Fleury presenteert zijn kenmerkende cuvée

Côte-Rôtie brune et blonde 2015, met gloednieuw label.

 

Het is vanuit zijn wijngaard in Côte Rôtie dat het wijnhuis Vidal-Fleury, opgericht in 1781, het oudste huis van de Rhône-vallei, aanwezig is op alle belangrijke internationale markten (het werd in 1787 zelfs bezocht Thomas Jefferson). Het wijnhuis bevindt zich nog steeds in het hart van de wijngaarden van Côte-Rôtie, in het uiterste noorden van de Rhône-vallei. Hier vinifieert, oudert en verkoopt Vidal-Fleury een van de grootste assortimenten appellatiewijnen uit de ganse Rhône-vallei.

Met hun typisch karakter, zijn alle wijnen van Vidal-Fleury de ware weerspiegeling van hun naam, hun stijl is gebaseerd op twee essentiële kenmerken: de zorgvuldige selectie van de grond en de tijd die alle wijnen krijgen voor een grondige rijping.

Guy Sarton du Jonchay, General Manager – oenoloog Vidal-Fleury, is formeel: “2015 is niet vergelijkbaar met enig andere vintage. Het is een vintage van paradoxen, een vintage waarbij de traditionele evenwichten werden aangepast, om via kritische observaties, de juiste keuzes te maken op het juiste moment zowel voor de oogstdatum als voor de vinificatie. ” De zuidenwind had meer invloed dan de noorderwind, het was warmer in het noorden, … omstandigheden die wijnen een goede balans meegaven, een combinatie van volwassenheid met een perfect uitgebalanceerde zuurtegraad.

Oktober 2017: alle wijnen van Vidal-Fleury – met uitzondering van de iconische cuvée La Chatillonne krijgen het nieuwe etiket. De nieuwe kalligrafie van het wijnhuis is een originele creatie tussen oude en moderne letters. Het historische  blazoen verwijst naar de noordelijke locatie van Vidal-Fleury, helm en veren verwijzen naar de symbolische positie, het anker symboliseert de connecties met de schippers die de wijnen van de Rhône vervoerden, terwijl de bigot de manuele arbeid op de terrassen en oogst in herinnering brengt, de wijngaarden op de rechteroever van de Rhône zijn blootgesteld aan de zuidoostelijke warmte zodat voor elke wijnstok een individuele opvolging noodzakelijk is. Vanzelfsprekend draagt het nieuwe etiket ook het jaartal 1781, jaar waarin het wijnhuis werd gesticht! Geen enkel ander wijnhuis kan immers met 236 jaar ervaring pronken …

VIDAL-FLEURY Côte Rôtie Brune et Blonde 2015

Technische fiche:

Assemblage van Syrah 95% en  Viognier 5%

Terroir: zeer steile granieten terrassen met dunne grondlaag (0,30 – 1,50 m) die dankzij de muren gestabiliseerd werden. In het zuidwesten Côte Blonde zorgt de ontbinding van zeer kiezelachtige gneis voor kleizand. In het noordoosten, de Côte-Brune, zorgen de mica-schisten, rijk aan oxiden van ijzer en mangaan, voor een meer kleiachtige terroir met diepere ondergrond. De zuidoostelijke blootstelling optimaliseert vooral ’s morgens de zonnewarmte en beschermt de wijngaarden tegen koude noorden- en oostenwinden.

Manuele  oogst in september 2015 die na een optimaal wijnjaar zelfs geen tri aan de chai noodzakelijk maakte gezien alle bessen een optimale kwaliteit met zich droegen.

Vinificatie: Lange traditionele maceratie (3 weken). De sappen werden bij aanvang van de fermentatie onderworpen aan veelvuldige pigeages en ook regelmatig overgepompt. Gisting met inheemse gisten en maceratie bij gecontroleerde temperatuur: 30 ° C met nadien malolactische fermentatie.

Rijping op droesem, 2 jaar in vaten en fusten. Natuurlijke klaring en stabilisatie, fijne filtratie (tangentieel). Oudering in fles 6 maanden voor verzending.

Degustatie:

In het glas een leuke rode mantel met karmijnkleurige schakeringen. Een intense en complexe neus van mooie aroma’s van vers fruit, violet, peper, zwarte olijven en delicate gerookte hints. Een harmonieuze volronde mond die dweept met een mooie frisheid en rijkelijke accenten. Op het middenpalet een aanlokkelijke finesse van rood fruit, zwarte bessen en kruiden. Persistentie aroma’s, evenwichtig en mooie structuur met lange aangename afdronk. Past perfect bij gegrild rood vlees, wild en is een uitstekende compagnon bij schapenkaas. Kostprijs TTC: 50,30 euro.

VIDAL-FLEURY in een notendop:

Côte-Rôtie 35 ha, Condrieu 12 ha, Saint-Joseph 11 ha, Crozes-Hermitage 4 ha, voor een totaal van 62 ha, een van de belangrijkste wijngaarden in de noordelijke Rhône-vallei.

In 2008 werd 20 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe kelder van 9.000 m2 op twee niveaus, voornamelijk voor de rijping van de wijnen. In deze kelder kan Vidal-Fleury rustig een vijfvoudige productie aan zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de wijnen. De capaciteit van huisvesting in roestvrijstalen cuves en vaten maakt het mogelijk om de rijping tot 4 jaar op te trekken. De kelders zijn gedeeltelijk ingegraven voor een betere controle van temperatuur en hygrometrie. De filtratie gebeurt in één stap dankzij de langere rijping en de tangentiële filter, een zeer respectvolle techniek voor de wijn en respect voor de omgeving.

Een geautomatiseerd en gerobotiseerde botteling verwerkt 10.000 flessen / uur terwijl de verouderingskelder een capaciteit heeft van 700.000 flessen. De optie is een jaarlijkse productie van een miljoen flessen.

Selectieve distributie in Frankrijk: 30% van de omzet, voornamelijk op het traditionele circuit, voornamelijk in de restaurantsector en de verkoop aan particulieren. De wijnhandelsmarkt is duidelijk in ontwikkeling waarbij de verkoop via gespecialiseerde sites op internet wint aan belang.

Export: 70% van de wijnen wordt verscheept naar een groot aantal landen buiten de grenzen van Europa, waaronder de VS (de grootste markt), Japan, Canada, China, Brazilië, Rusland, Indonesië. Binnen Europa zijn Denemarken, Groot-Brittannië en Noorwegen de belangrijkste markten.

Importeur in België: Hasselt Vintage Bvba