Vignes et terroirs, Splendeur des paysages du Monde – Wijngaarden en bodems, Prachtige Wereldlandschappen!

Dit nieuwe boek van Joël Rochard brengt een unieke, culturele, patrimoniale en ecologische visie van de wereldwijde viticulturele terroirs.

De wijn getuigt van het menselijke vermogen om zich te bevrijden van een vijandige omgeving door zijn intelligentie, zijn overtuiging en de erfenis van een knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het aardoppervlak, gevormd door het gecombineerde effect van platentektoniek en erosie, in relatie tot de lokale klimatologische bijzonderheden, heeft bijgedragen tot een grote verscheidenheid van terroirs die aan de oorsprong liggen van een breed scala van wijnen.

Als bindmiddel tussen de aarde en de geest, combineren de landschappen ook een historische knowhow van wijnmakers, architecten en tuiniers, in de nobele zin van het woord, terroirs. Maar dit ‘culturele ecosysteem’ is fragiel. De moderniteit overschaduwde in haar functionele benadering vaak deze erfgoedrijkdom die werd nagelaten door het oude erfgoed dat jammer genoeg, soms wordt gezien als een beperking van technologische ontwikkelingen en economische imperatieven. Terwijl we absoluut moeten vermijden dat de drang naar het verleden leidt tot de creatie van relictwijnen, moeten we ervoor zorgen dat deze landschappen worden geïntegreerd in een patrimoniaal bestuur van de wijnbouwregio’s.

Enthousiaste wijn- en natuurliefhebbers ontdekken is dit militante boek beslist de schoonheid en diversiteit van ‘s werelds wijnlandschappen, terwijl de professionals de culturele, esthetische en erfgoedwaarden van hun land en de ecologische uitdagingen van vandaag en morgen beter begrijpen.

Meer dan 700 foto’s van de wijnproducerende landen ter wereld en meer dan 100 literaire citaten voeren je mee doorheen de wijngeschiedenis en zijn een unieke uitnodiging voor onvergetelijke reizen. .

Joël Rochard, is oenoloog en ingenieur landbouwtechnieken. Na 15 jaar activiteit binnen het onderzoeks- en adviesbureau ‘Interprofessional Champagne Wine Committee’, richtte hij in 1997 de Sustainable Development Division van het Franse instituut voor wijnbouw en wijn op. Hij publiceerde verschillende wetenschappelijke naslagwerken waarvan er twee werden bekroond met de prestigieuze OIV-prijs.

Hij is al meer dan 20 jaar expert bij het OIV, is regelmatig gastspreker en werkt mee aan meerdere projecten in de wijnbouwlanden om het concept van duurzame wijnbouw en oenologie te promoten.

Dit boek is enkel beschikbaar in het Frans en werd uitgegeven door Editions France Agricoles. SBN: 9791090213555 Ref 922038 / Prijs: 39,00 €